Raportti: JäPS 4-5 Atlantis FC

Mainiosti kautensa aloittanut JäPSin miesten edustusjoukkue koki ensimmäisen suuremman vastoinkäymisensä, kun Keskuskentälle vierailemaan saapunut Atlantis FC onnistui ryöstämään täydet kolme pistettä mukaansa Helsinkiin. Myöhään perjantai-iltana käyty kamppailu olikin sekä lukemien että ottelutapahtumien osalta melkoinen trilleri, jolle saa kyllä etsiä pitkään ja hartaasti vertailukohtaa niin Suomesta kuin maailmaltakin. Aivan jokaista käännettä lienee mahdotonta tähän raporttiin edes mahduttaa ilman, että se venähtäisi Sodan ja rauhan mittaiseksi.

Heti ottelun alussa kävi joka tapauksessa selväksi, että helpolla JäPS ei tulisi illan kuumuudessa pääsemään. Peli aaltoili voimakkaasti päästä päähän, mutta Atlantiksen linja kykeni selviytymään isäntien fyysisestä pelitavasta paremmin kuin yksikään aiemmin kaudella kohdatuista joukkueista. Tätä oli toki helpottamassa se, että sairastellut JäPS-kapteeni Roope Autio aloitti pelin poikkeuksellisesti vaihtopenkin puolelta ja erityisesti sivurajaheitoillaan pelkoa vastustajien rangaistusalueella kylvänyt Valtteri Karlsson oli työkiireiden takia sivussa ottelusta.

Atlantis alkoi saada pelin edetessä sen juonesta kiinni paremmin ja paremmin, ja vierailijoiden lievä hallinta realisoitui lopulta 18. minuutilla, kun Chijioke Ibekwe latasi näppärän syöttökombinaation päätteeksi pallon voimalla oikeaan alanurkkaan JäPS-puolustuksen keskeltä.

Lisää seurasi noin kymmenen minuuttia myöhemmin. JäPSin Vili-Petri Vänttinen loukkaantui vieraiden kulmapotkuun johtaneessa tilanteessa sillä seurauksella, että sinipaidat lähtivät puolustamaan erikoistilannetta miesvajauksella. Atlantiksen norsunluurannikkolaistoppari Bauraux Amiri ei sääliä kuitenkaan tuntenut, vaan hyödynsi merkkaajien vähentymisen armotta puskien pelivälineen jälleen maalin oikeaan nurkkaan.

Armoa vieraat eivät tunteneet toisen osuman jälkeenkään, vaan hyödynsivät momentuminsa iskemällä väsymättä kohti pienoisessa sekaannuksessa olleen isäntäjoukkueen maalia. Hallintajakso palkittiinkin vielä ennen ensimmäisen puoliajan päätösvihellystä, kun vieraiden läpi ottelun ehdottomasti vaarallisin pelaaja Aboubacar Diakite latasi vasurillaan boksin rajalta vasempaan ylänurkkaan. Puoliaikaa lähdettiin näin ollen viettämään 3–0-lukemissa.

JäPS tuli toiselle puoliajalle selkeästi heikosta ensimmäisen jakson suorituksesta sisuuntuneena. Maalipaikkoja syntyikin jo heti puoliskon alkuun huomattavasti aiempaa tiheämpään tahtiin, vaikka myös Atlantiksella oli omat paikkansa lisätä johtoaan – ja niin sitten lopulta kävikin. Atlantiksen laitapakki lähetti taustanousunsa jälkeen matalan keskityksen isäntien linjan eteen, jonne Diakite ehti ensimmäisenä ja laittoi lukemat onnekkaan kimmokkeen avustamana lopullisen tuntuisesti 4–0:aan.

Katsomon puolelta tuskin löytyi enää tässä vaiheessa kovin montaa JäPS-kannattajaa, joka olisi kotijoukkueen nousuun uskonut. Toisin kuitenkin kävi. Ensimmäisenä pallon Atlantis-maaliin sai hetkeä aiemmin ylärimassa käynyt Aleksi Ristola. Mies laukoi kaukaa lähteneen vapaapotkunsa Sammy N’Djockin vartioimaa maalia kohti sellaisella voimalla, että jälkimmäinen ei onnistunut sitä ulkona pitämään, vaikka näppinsä saikin väliin.

Vaikka takaa-ajettavaa oli edelleen kolmen maalin verran, näki JäPS-pelaajiston reaktiosta maaliin, että uskoa vähintään tasoitukseen löytyi siitä huolimatta; olihan pelikellossakin lähes puoli tuntia vielä jäljellä. Toista kavennusosumaa ei tarvinnutkaan kauaa odotella. Joakim Ärilä tavoitteli nostollaan Ville Aholaa, mutta ensimmäisenä palloon ehti Atlantis-puolustaja. Tämä kuitenkin liukastui katkoyrityksessään, minkä seurauksena pallo jäi boksin sisään pyörimään. Tällä kertaa ensimmäisenä paikalle ehti – kukas muukaan kuin – Ristola, joka laittoi päivän toisen maalinsa voimalla samaan paikkaan kuin ensimmäisensä.

JäPSin nopeaan tahtiin syntyneet kaksi maalia sekoittivat Atlantiksen pakan aivan täysin. Vierailijat eivät tuntuneet saavan kahta syöttöä peräjälkeen omille, ja näkyipä turhautuminen myös turhina ja tarpeettoman likaisina rikkeinä. Yhdestä niistä JäPS saikin vapaapotkun aivan boksin reunalta. Hetkeä aiemmin kentälle vaihdetun Kalle Kuritun ensimmäisen laukauksen punapaitojen puolustaja onnistui vielä sääntöjen vastaisesti blokkaamaan, mutta sitä seurannut toinen yritys painuikin jo sitten vääjäämättömästi muurin yli Atlantis-maaliin. JäPS oli enää maalin päässä tasapelipisteestä, mutta tässä vaiheessa alettiin kenties jo haaveilla enemmästäkin.

Mohammed Bekhedda päätti vain pari minuuttia kolmannen kavennusmaalin jälkeen helpottaa JäPSin urakkaa entisestään, kun tämän törkeä taklaus vasemmalla sivurajalla palkittiin toisella keltaisella kortilla ja täten ulosajolla. Voi vain ihmetellä, miten jokaiselle tilannetta seuranneelle täysin päivänselvänä vahingoittamisyrityksenä näyttäytynyt rike ei johtanut suoraan punaiseen korttiin.

Tasoitusta ei tämän jälkeen jouduttu pitkään odottelemaan. Hedi Khayat lähetti pallon rangaistusalueelle, jossa sitä tavoittelivat Justus Kauppinen ja toinen Atlantiksen toppareista. Juve ei kuitenkaan voinut tilanteeseen täysillä mennä, sillä jälkimmäinen osapuoli pyrki palloon niin vaarallisesti, ettei ottelun erotuomarille jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin tuomita rangaistuspotku. Näistähän hattutemppunsa täydentänyt Aleksi Ristola ei erehdy – JäPS oli tullut vartissa neljän maalin takaa tasoihin.

Ylivoimasta huolimatta peli alkoi tasoitusmaalin jälkeen kuitenkin tasaantua. JäPS päätti lähteä tavoittelemaan kunnianhimoisesti voittoa, mikä taas avasi Atlantikselle muutamia vaarallisia vastahyökkäystilanteita, joista yksi päätyi ylärimaan asti. Taivas musteni lopulta 92. minuutilla. Pallo saatiin pelattua Atlantiksen vasemmalta laidalta kentän poikki boksin oikealla nurkalla odotelleelle Diakitelle, jonka vasuri puhui vastapalloon niin tarkasti, että Mäkinen ei voinut vasempaan ylänurkkaan painuneelle laukaukselle mitään.

Lopun myllerryksestä huolimatta JäPS ei tasoitusta enää aikaan saanut, joten loppulukemiksi jäi harmittavasti 4–5. Isäntien eleistä ja katseista näki, että nolla pistettä tällaisen iltapuhteen päätteeksi tuntui vielä ”tavanomaista” tappiotakin pahemmalta. Sitä ei kuitenkaan ehditä liiaksi surkuttelemaan, sillä pelit jatkuvat taas jo ensi keskiviikkona 23.6. kotiottelulla Mikkelin Kissoja vastaan.