Raportti: JäPS 1-0 EIF

Edelliskierroksen katastrofin jälkeen JäPSillä oli perjantaina todellinen kasvojen pesun paikka. Gnistan oli antanut sinipaidoille Oulunkylässä sellaista tukkapöllyä, että joukkueella kuin joukkueella olisi ollut vaikeuksia kasata itsensä henkisesti, eikä tilannetta helpottanut se, että pisteitäkin oli ensimmäisestä neljästä ottelusta kertynyt vasta kaksi.

Kellertävällä Keskuskentällä nähtiin kuitenkin aivan eri joukkue kuin Gnistania vastaan. EIF painoi päälle koko ottelun lähes samalla intensiteetillä kuin Kipinäkin oli painanut, mutta tällä kertaa yksikään JäPS-peluri ei löysäillyt metriäkään, vaan jokaisesta pallosta taisteltiin kuin viimeistä päivää.

Onnellisesta lopusta huolimatta ilta oli kuitenkin alkaa karmaisevalla tavalla, kun EIFin ruotsalaiskärki Adam Larsson vapautettiin rangaistusalueelle jo ennen ensimmäisen minuutin täyttymistä. Viimeistely-yritys ei ollut huonoimmasta päästä, mutta aivan käsittämättömässä iskussa läpi koko 90-minuuttisen ollut Janne Laiho otti ottelun ensimmäisen gamesaverinsa akrobaattisella jalkatorjunnalla.

Kahdeksannella minuutilla oli JäPSin vuoro vierailla vieraiden päädyssä. Joakim Ärilä ja Reza Heidari taistelivat oikealla laidalla pallon JäPSille, minkä jälkeen hienon ottelun pelannut Heidari sai jalkansa vapaaksi ja lähetti korkean keskityksen tammisaarelaisten 16 metrin alueelle. EIF-toppari luki pallon lentoradan sen verran väärin, että se tipahti Aleksi Ristolalle, joka otti rintakehällään niin hyvän ensimmäisen kosketuksen, että ehti vielä asetella pelivälineen maltillisesti oikealle jalalleen ja tykittää kauden toisen osumansa EIF-maalin oikeaan ylänurkkaan. Seurahistorian ensimmäinen kotikentällä isketty Ykkösen maali oli nähnyt päivänvalon.

Jälleen suoraviivaisesti ja kurinalaisesti pelannut JäPS luovutti johto-osuman jälkeen pelivälineen suosiolla vieraille ja pyrki lisämaalien sijaan keskittymään oman verkkonsa varjelemiseen. Ensimmäisellä puoliajalla vierailijat onnistuttiinkin pitämään melko hyvin pois vaarallisemmilta paikoilta, vaikka kerran Laiho joutui venymään vielä parhaimpaansa.

Toisen puoliskon alun EIF tuli taas vaarallisesti. 47. minuutilla Larsson vapautettiin jälleen, mutta yksin läpi ollut ruotsalainen ei onnistunut ohittamaan vastaan tullutta Laihoa, vaan tämä sai uskaliaalla liu’ullaan osuttua sen verran palloon ja kenties vähän mieheenkin, että hyökkääjän tasapaino horjui, eikä tämä vatsaltaan saanut laitettua pelivälinettä tyhjään maaliin.

Kenties EIF sai tilanteesta hieman lisää virtaa, sillä tuosta alkoi vihreäpaitojen varsinainen vyörytys. Vieraat kävivät päälle kuin yleinen syyttäjä, mutta JäPS prässäsi ja taklasi ahnaasti, eikä tehnyt mitään EIFille helpoksi.

Kaikki viisi vaihtoaan ottelussa käyttänyt Osku Partonen toi lisäjalkoja kentälle ensimmäisen kerran 53. minuutilla, kun ensimmäisen kerran avauskokoonpanossa nähty Hassan Sesay teki tilaa Tony Lehtimäelle.

Kahdeksan minuuttia myöhemmin tehdyssä triplavaihdossa kentälle astelivat puolestaan Verneri Meriläinen, joka korvasi Ykkösen debyyttinsä tehneen Hedi Khayatin, sekä niin ikään ensimmäistä kertaa kasvattiseuransa paidassa Ykkösessä esiintyneet Miro Schwalenstöcker ja Herkko Kuosa. Erityisesti Miro onnistui moneen otteeseen rauhoittamaan yläkerrassa peliä ja antamaan näin alakerran osastolle pieniä hengähtämistaukoja.

Uhrautuvasta puolustamisesta huolimatta JäPS tarvitsi maalivahdiltaan apuja toisella puoliskolla peräti seitsemään otteeseen, ja Tammisaaressa ihmetellään varmasti vielä ensi viikollakin, miten Laihoa ei kyetty ohittamaan. 61-prosenttisesti palloa ottelussa pitäneet vieraat pakottivat miehen torjuntaan peräti yhdeksän kertaa, mutta niin vain Laihon maali oli edelleen puhtaana, kun tuomari puhalsi pilliinsä pelin päättymisen merkiksi. Ottelun parhaasta pelaajasta ei jäänytkään varsinaisesti epäselvyyttä – nollapeli oli lisäksi Laiholle jo kauden kolmas.

Tuskastuttavan pitkiltä tuntuneiden viimeisten minuuttien jälkeen taululla komeilivat siis EIFin epäuskoksi 1–0-lukemat, ja JäPS oli ottanut ensimmäisen täyden pistepottinsa Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Pisteet olivat tietysti säilymishaaveiden kannalta joka tapauksessa elintärkeitä, mutta erityisen makeilta ne tuntuivat Oulunkylän fiaskon jälkeen.

Ykkösen tasaisuudesta kertonee se, että viidestä ottelusta nyt viisi pistettä napannut JäPS on reilusti pakkasen puolella olevasta maalierosta huolimatta sarjataulukon kuudennella sijalla, joka oikeuttaisi paikkaan ylemmässä loppusarjassa. Pelejä sinipaidat ovat toki urakoineet enemmän kuin suurin osa sarjan joukkueista.

JäPSin ottelut jatkuvat perjantaina 20.5. toisella perättäisellä kotiottelulla, kun Keskuskentälle saapuu vanha tuttu KTP.

JäPSin kokoonpano:

Laiho
Khayat >< Meriläinen 61’ >< Abdi 90+2’
Autio
Ceesay
Valto
Sesay >< Lehtimäki 53’
Heidari
Ärilä
Mehmeti >< Kuosa 61’
Kassim >< Schwalenstöcker 61’
Ristola