RAPORTTI: FC Viikingit – JäPS 0-2

RAPORTTI: Kautensa kahdella voitolla avanneen JäPSin edustusmiehistön kausi jatkui tuloksellisesti hyvin, kun myös kolmannesta pelistä napattiin viikonloppuna kotiinviemisiksi täysi pistepotti. Täydet yhdeksän pistettä ensimmäisestä kolmesta ottelusta onkin JäPSin paras startti Kakkosessa, ja sillä keikutaan ansaitusti sarjan kärkipaikalla.

Vuosaaren Viikingit oli avannut kautensa kahdella tappiolla PEPOa ja PK-35:tä vastaan, joita JäPSin tavoin oli ennen sarjan availtua kaavailtu lohkon kärkinimien joukkoon. Etenkin PEPO oli tiettävästi ollut omassa vieraskamppailussaan välillä tiukassa pinteessä, joten nollakerholaisuudesta huolimatta tiedettiin, ettei Viikinkejä ole syytä aliarvioida.

Lauantain iltapäiväottelu Heteniityn sametilla pelatiin kahden ensimmäisen ottelun tavoin paahtavassa helteessä, joka tuntui jälleen painavan pelin alkuhetkillä etenkin jär-venpääläisjaloissa.

Avauspisteitä janoava Viikingit tulikin kotiyleisönsä edessä terävämmin päälle alkuminuuttien ajan – tuttu tarina jo JäPSin kahdesta ensimmäisestä koitoksesta. Pallonriistojen jälkeiset helpot syötötkään eivät millään löytäneet oikeisiin osoitteisiin, ja Viikinkien jatkuvat pitkät syötöt puolustuslinjan taakse pitivät sinisten puolustuksen pitkään varpaillaan. Olli Valto ja toiseksi toppariksi Lum Rexhepin poissaolon takia pudotettu kapteeni Autio onnistuivat kuitenkin ne ilman suurempia ongelmia klaaraamaan, eivätkä isännätkään näin ollen päässeet juuri Altti Mäkisen vartioimaa maalia hätyyttelemään.

Vaikeasta alusta huolimatta JäPS oli ensimmäiselläkin puoliajalla lopulta lähempänä maalia. Puoliajan puolivälin paikkeilla peliväline löysi viimein kärjessä keikkuneen Rexhepi-Schwalenstöcker-kaksikon, joista jälkimmäinen lähetti tiputuksen jälkeen viuhuvan kudin kohti Viikingit-maalia. Kotijoukkueen maalilla operoinut Denys Pervov ei pallon tielle ehtinyt, mutta ylärima pelasti vielä Viikingit.

Hetkeä myöhemmin vuorossa oli poikkeuksellisesti vasempana pakkina esiintynyt Hedi Khayat, jonka tulinen kaukovapaapotku kilahti niin ikään ylärimaan. Toiselle puoliskolle lähdettiin kuitenkin maalittomassa tilanteessa.

Partosen puoliaikapuhe oli mitä ilmeisimmin herätellyt JäPSiä onnistuneesti, sillä heti toisen puoliajan alussa nähtiin aivan eri ilmeellä pelannut vierasjoukkue. Voittomaali nähtiinkin jo 48. minuutilla, kun Jesse Sundström lainasi sivun kotijoukkueen pelikirjasta ja löysi linjan takaa Schwalenstöckerin. Tämä kuljetti boksiin ja viimeisteli Viikinki-puolustajan hätyyttelystä huolimatta 1-0-osuman varmasti oikeaan alakulmaan.

Kortti alla pelanneen Sundströmin iltapäiväpuhde oli pian maalin jälkeen paketissa. Sudden tilalle asteli kausidebyyttinsä takareisivammasta toipumisen jälkeen tehnyt Tuure Nummi.  Hieman myöhemmin päivän toinen debytantti, Tuuren tavoin loukkaantumisesta toipunut Jesse Paananen korvasi selkäänsä pidelleen Schwalenstöckerin.

Johto-osuman jälkeen JäPSin peli alkoi rullaamaan paremmin, ja etenkin pirteästi jälleen esiintynyt Justus Kauppinen alusti pari erinomaista maalipaikkaa, joista lisäosumia ei kuitenkaan saatu aikaan. Peli oli joka tapauksessa kääntynyt lopullisen tuntuisesti sinisten haltuun.

Noin 80. minuutin kohdilla nähtiin lauantain ikävin hetki. Viikinkien kulmapotkun jälkeen pelivälineen oman boksin kohdilla napannut Khayat lähti nopeaan kuljetukseen, jonka Viikingit katkaisi kyynisellä taklauksella takaapäin. Kyseinen sikailu osui Hedin nilkkaan sillä seurauksella, että miehen ottelu päättyi siihen ja Heteniitylle jouduttiin soittamaan ambulanssi. Loukkaantumisen vakavuus selvinnee myöhemmin.

Hedin tilalle vaihdettiin valmentajan tehtäviäkin tällä kaudella JäPSin kakkosjoukkueessa hoitava Teimuraz Apriamashvili, jolle ottelu oli niin ikään kauden ensimmäinen.

Loukkaantumisesta entisestään sisuuntunut JäPS painoi lopullisen niitin toivossa päälle, ja siihen siunaantuikin tilaisuus viitisen minuuttia ennen täyttä aikaa. Vierailijat saivat vapaapotkun hieman rangaistusalueen ulkopuolelta, ja sitä ampumaan asteli rankkarivastuun ohella myös vapaapotkut repertuaariinsa ominut Valto. Muurin läpi livahtanut vapari painui sen verran tarkasti vasempaan alanurkkaan, että Pervov hädin tuskin liikahti viivallaan.

Lisäosumia ei ottelussa nähty, joten pisteet matkasivat ansaitusti Järvenpäähän 0-2-lukemin. Päivän onnistujana on jo mainittujen lisäksi syytä nostaa esiin väsymättömästi laidallaan molempiin suuntiin huhkinut Ala Alaeddin.

Vaikka parannettavaa etenkin ensimmäisen puoliajan osalta jälleen jäikin, on tästä hyvä jatkaa ensi lauantain kotiotteluun Honka Akatemiaa vastaan.

________________________________________________________

Ennakko: Kakkosen A-lohkon kärkipaikan kahden sarjakierroksen jälkeen ominut JäPS matkustaa Vuosaaren yleisurheilukentälle hieman vaisummin kautensa aloittaneen FC Viikinkien vieraaksi lauantaina 27.6. Ottelu Heteniityn montussa alkaa kello 15:00.

JäPSin ja FC Viikinkien tiet kansallisissa futissarjoissa yhtyivät vuonna 2018 ja heti alusta lähtien keskinäiset ottelut ovat olleet hyvin tasaisia. Varsinaisessa sarjassa kumpikin on voittanut kerran ja kahdesti on pelattu tasan. Niukkamaalisista ja tasaisista otteluista kertoo myös JäPSin hyväksi oleva maaliero 6-5. Tuosta linjasta poikkeaa vain viime vuoden syksyllä pelattu nousulohkon panokseton ottelu, jonka JäPS vei Vuosaaressa puhtaasti 4-0.

Viikinkien lähtö kauteen on ollut tahmea, joskin joukkue on saanut vastaansa lohkon kaksi kovimmin pelaajamateriaaliinsa satsannutta ryhmää, PEPOn ja PK-35:n. Lappeenrantalaiset joutuivat tekemään täyden päivätyön hakiessaan vieraspisteet lukemin 0-1, mutta JäPSin kanssa samassa paikallislohkossa oleva PK-35 selvisi kotonaan hieman helpommalla nakuteltuaan kolme maalia hyvissä ajoin ennen loppuvihellystä ja päästämättä omiin ainuttakaan.

Vuosaarelaisten hyökkäys on viime kauden jälkeen kärsinyt materiaalimenetyksiä, mistä toki oireilee tehtyjen maalien nolla maalisarakkeessa toistaiseksi. Seitsemällä osumallaan paras maalintekijä Cheikh Toure koputteli tiettävästi aikansa ovea turhaan Järvenpäässä ja päätyi sitten Atlantikseen. Kolmen maalin Nemanja Bigaa ei ole kokoonpanossa näkynyt ja kaksi kertaa osunut sekä maalipaikkojen luomisessa joukkueelleen ensiarvoisen tärkeä puolustuspään luottomies Pierre Nlatekin siirtyi Nurmijärvelle, josta paluukyytinä tilalle saatiin väkivahva kärkimies Konta Bio.

Lauantain isännillä on rosterissaan vaihtuvuutta lähes puolen joukkueen verran, mutta jo mainittuja lähtijöitä lukuun ottamatta runko on säilynyt melko vakaana. Jonkinlainen salaperäisyys on leimannut joukkueen tekemistä koko kevään ajan eikä tietoa ole tihkunut kuulemma edes aktiivisimmille faneille. Joka tapauksessa kokenut Denys Pervov on korvannut maalipuiden välissä kumiukko Sam Jammehin ja Obinna Nzeh tullut EPS:sta paikkaamaan puolustusta. Lisäksi viime kaudella JäPSissä pelannut Fortuna Namputu ja Töölön Taistosta tullut korttiherkkä Harry Kossigbo vahvistavat vuosaarelaisten keskikenttää.

JäPS-luotsi Osku Partonen on tapansa mukaan vähäsanaisen varovainen ennakoidessaan tulevaa:
– Viikingit on pelannut kaksi tasaista peliä PEPOa ja PK-35:ttä vastaan häviten kuitenkin molemmat ottelut. Heillä on varmasti kotikentällään kova näyttämisen halu kotiyleisölleen ja tekevät kaikkensa avauspisteiden eteen.
– Meidän täytyy parantaa etenkin otteluiden alkua ja päästä peliin heti mukaan. Lauantain voitto vaatii koko joukkueelta hyvää onnistumista.

Partosella on varaa valita kokoonpanonsa laatupelaajista ja tunkua avausmiehistöön riittää. Kun penkille jää avauskokoonpanon tasoisia pelaajia, saadaan vaihdoilla vielä lisää virtaa pelaamiseen. Varsinkin tutkapari Ville Ahola ja Herkko Kuosa ovat aiemmissa otteluissa irti päästyään saaneet aikaan vahvaa jälkeä kentällä.

Leave a Reply