JäPS – EPS 3-1

RAPORTTI: JäPS 3-1 EPS

Edelliskierroksen PK-35-tappiosta tointunut JäPS otti viikonloppuna ennen ottelua sinisten kanssa tasapisteissä olleesta Espoon Palloseurasta hyvän, tasapainoisen esityksen jälkeen varmanoloisen 3–1-voiton. Järvenpäähän jääneet kolme pistettä nostivat JäPSin miehet jälleen kauden aikana hyvin tutuksi tulleelle lohkon kakkossijalle.

JäPS lähti kauden kolmanneksi viimeiseen kotiotteluun Kron Rexhepin poissaolon myötä jo Pihlajamäessä kokeilussa olleella 3-4-3 (5-2-3) -muodostelmalla, joka toimi toisella yrittämällä jo huomattavasti ensimmäistä paremmin. Ensimmäinen neljäkymmentäviisiminuuttinen oli EPSin paria, huolimattomaan viimeiseen ratkaisuun päättynyttä vastahyökkäystä lukuun ottamatta pitkälti JäPSin dominointia ja samalla hyvin lähellä koko kauden parasta puoliaikaa.

Pitkälti koko kauden nopeaan vastahyökkäyspelaamiseen nojannut JäPS otti pallonhallinnan ensiminuuteista asti itselleen, ja vyörytti hyökkäyksiä tasaisesti kohti EPSin rangaistusaluetta kentän kaikilta sektoreilta. Etenkin keskikentän ja hyökkääjien yhteinen prässipeli toimi ensimmäisellä puoliskolla kenties paremmin kuin kertaakaan aiemmin kuluvalla kaudella, ja pallonriistoja pystyttiin nappaamaan olennaisilla alueilla hyvällä tahdilla.

Ottelun aikana ison kasan JäPSin erikoistilanteita selvittänyt isokokoinen EPS-maalivahti Heikki Louhivaara oli kuitenkin alkuun mies paikallaan, eikä kotijoukkue onnistunut saamaan alun paineistuksesta huolimatta pelivälinettä tämän selän taakse. Kolmannesta kulmapotkusta kuitenkin helähti; Herkko Kuosa lähetti vasemmalta kulmalipulta pallon poikkeuksellisesti pitkälle taka-alueelle, jossa pitkästä loukkaantumisesta vihdoin toipunut Lum Rexhepi odotteli sovitusti ja puski kuulan vastustamattomalla voimalla Louhivaaran selän taakse.

Johto-osuman jälkeenkin peli pysyi hyvin isäntien hallussa, vaikka vierailijatkin, lähinnä parista JäPSin huolimattomasta pallonmenetyksestä, pääsivät silloin tällöin Altti Mäkisen maalia lähestymään. Järvenpääläisten ruuti oli kuitenkin totuttua märempää, eikä lisäosumia onnistuttu kotiyleisön harmiksi ensimmäisellä puoliskolla enää järjestelemään.

Toisella puoliajalla EPS tuli odotetusti päälle pirteämmällä peli-ilmeellä, ja jälkimmäisen nelivitosen ensimmäiset hetket edustivatkin vierailijoiden potentiaalisinta etsikkoaikaa. 56’ minuutilla punapaidat onnistuivat kuin onnistuivatkin päättämään paineistuksensa jokseenkin ansaittuun tasoitusosumaan, kun Arttu Aho ohjasi JäPS-linjan ja maalivahdin väliin lähetetyn tarkan keskityksen lähietäisyydeltä verkon perukoille.

Tilanne vaikutti jo JäPSin kannalta hieman huolestuttavalta, mutta mitä vielä; pallon keskialueen tuntumassa pian tasoituksen jälkeen saanut Ala Alaeddine laittoi totutun tarkan puolenvaihdon oikeaan laitaan Tuure Nummelle, joka puolestaan tiputti sen Jesse Sundströmille. Tämän mainio keskitys löysi espoolaisten boksiin edellisen hyökkäyksen jälkeen päivystämään jääneen Rexhepin, joka paikkasi hyökkääjänä viihtyvän velipoikansa puuttumista jo toistamiseen ja ohjasi EPS-puolustajan pienoisella avustuksella JäPSin jälleen johtoon.

Jo hieman rakoilemaan alkanut JäPS sai uudesta johtomaalista taas uutta puhtia, ja otti peliä jälleen paremmin haltuun. Lopullinen niitti ottelupöytäkirjaan lyötiin viitisentoista minuuttia 2–1-maalin jälkeen. Vain minuuttia aiemmin Miro Schwalenstöckerin piikissä korvannut Tuomas Kyytsönen otti Tuuren takaviistosyötön EPSin boksissa haltuun ja tuplasi isäntäjoukkueen johdon matalalla laukauksella vasempaan alanurkkaan.

Tuon jälkeen ei JäPS lähtenyt enää turhia riskejä ottamaan, vaan puolusti ottelun viimeiset hetket konservatiivisesti ja vierailijat onnistuneesti suuremmilta vaaranpaikoilta pois pitäen. Hieman ennen varsinaisen peliajan täyttymistä lohkon ykkösmaalitykki Jere Ahopelto ajeli vielä tilanteen jälkeen Mäkisen päälle sillä seurauksella, että ottelun erotuomari ajoi miehen kentältä – tämä päätti viimeistään EPSin pyristelyt, ja JäPS nappasi näin vähintäänkin ansaitut kolme pistettä.

13 ottelusta nyt 25 pistettä kerännyt JäPS-miehistö jatkaa kauttaan taas ensi viikonloppuna, kun se matkaa toistamiseen Keravalle kauden viimeiseen Keski-Uusimaan derbyyn. Tuo ottelu alkaa tulevana sunnuntaina Keravan urheilupuistossa kello 16:00.

 

Ennakko: JäPS – EPS

Miesten Kakkosen A-lohkon edelliskierroksella kirvelevän tappion sarjakärki PK-35:lle kärsinyt JäPSin edustusjoukkue tavoittelee paluuta voittokantaan tulevana lauantaina 26.9. Järvenpään Keskuskentällä kello 15:00 alkavaan otteluun saapuu tällä kertaa vieraaksi Espoon Palloseura, joka on helsinkiläisen Kiffenin ja Mikkelin Pallo-Kissojen ohella yksi niistä lohkon kolmesta joukkueesta, joita JäPS ei ole vielä kuluvalla kaudella kohdannut.

A-lohkoa johtavan, ja viimeistään edellisviikolla suurimman nousijasuosikin viitan hartioilleen tiukasti kietoneen PK-35:n tavoin myös EPS on yksi Kakkoseen Kolmosesta viime kauden päätteeksi nousseista seuroista. Helsinkiläisseuran tapaan on espoolaistenkin ensimmäinen kausi valtakunnan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla ollut – etenkin nousijajoukkueeksi – oikein mallikas, sillä 12 pelaamastaan ottelusta he ovat kirjauttaneet kiitettävät 22 pistettä.

Kerryttämästään pistepotista huolimatta EPS löytyy tällä hetkellä kuitenkin ”vasta” lohkon viidenneltä sijalta, siinä missä lauantain isäntäjoukkue JäPSin istuu paremman maalieron turvin taulukossa yhtä sijalukua ylempänä. Espoolaisten pistekeskiarvoonsa suhteutettuna matala sarjasijoitus johtuu pitkälti Kakkosen A-lohkon yllättävästä, jopa käsittämättömästä tasaisuudesta tällä kaudella; PK-35:n takana olevat viisi seuraa ovat jokainen nimittäin keränneet tuon samaisen 22 pistettä, ja lohkon seitsemäntenä oleva Lappeenrannan PEPOkin on vain pisteen tätä viisikkoa perässä.

Ennakkoasetelmia onkin lauantaille hieman vaikea pedata, sillä sekä JäPS että EPS vaikuttavat paperilla tällä hetkellä hyvin tasaisilta joukkueilta. Molemmat ovat keränneet mainitusti saman määrän pisteitä, ja perinteisen viiden ottelun kuntopuntarinkin mukaan seurat ovat jokseenkin samassa iskussa; JäPSin pistesaalis tuolta rupeamalta on 9, EPSin 7 pistettä. Ottelun suosikkia ennakoidessa voidaan siis tukeutua lähinnä sinipaitojen kotijoukkueen statukseen.

PK-35:ttä vastaan käytyä puolustustaistelua lukuun ottamatta ovat JäPSin kotipelit olleet tälläkin kaudella melko tapahtuma- ja maalirikkaita. Tämän vastapainoksi on lauantain vierasjoukkueen peleissä isketty tällä kaudella vain hieman yli puolet JäPSin otteluiden maalimäärästä. Tulevan ottelun luonnetta on tähän peilaten yhtä vaikea arvioida kuin joukkueiden keskinäisiä voimasuhteitakin. Toisaalta sarjatilanteen ollessa niin tiukka kuin se on, voi yhdellä voitolla – mutta samalla toki myös tappiolla – heilauttaa kärkipään voimasuhteita melkoisesti. Mikäli kumpikaan osapuoli, JäPS tai EPS, mielii säilyä lohkon kärkikahinoissa, ei tasapeleillä tee tässä vaiheessa juuri mitään. Kun molemmat joukkueet ovat jo sarjapaikkansakin käytännön tasolla varmistaneet, voisi lauantain ottelua tämän pohjalta ennakoida melko avoimeksi.

Pelaajiston osalta EPS on sopusuhtainen keitos kokemusta ja nuoruuden tarmoa. Joukkueen ylivoimainen ykköstykki on tällä kaudella ollut 23-vuotias Jere Ahopelto, jonka 12 otteluun iskemät 8 maalia oikeuttavat lohkon maalipörssin ykkössijalle. Se on vain 17 maalia tehneessä EPS-nipussa kova suoritus. Ahopellon ohella nuorempaan kaartiin kuuluvat esimerkiksi Käpylän Palloakin aiemmin edustanut Toni Sjöstedt ja vasta 20-vuotias maalivahtilupaus Otto Brusiin. Lähempänä kolmea- kuin kahtakymmentä ikävuotta olevasta kokoonpanosta on lähes pakko mainita ainakin Seferin kolmikko Valmir, Valdrin ja Faton, joka on olennainen osa EPSin runkoa, vaikka pelit ovat kuluvalla kaudella kollektiivisesti vähiin jääneetkin.

JäPSin kokoonpano tullee puolestaan olemaan hyvin samankaltainen kuin edellisottelussakin. Juuri takareisivammastaan toipuneen ja kokoonpanoon palanneen Tomi Mikkosen vamma uusiutui kuluvalla viikolla sen verran pahasti, että se pitänee miehen edelleen ulkona tositoimista, mutta muuten järvenpääläisten sairastuvalla ei pitäisi olla lisätäytettä. PK-35:ttä vastaan niin ikään lihasvamman kärsineen Ville Aholan tilanteesta ei toki ole aivan täyttä varmuutta, mutta miehen pitäisi olla lauantaina käytettävissä.

Leave a Reply