VJS – JäPS

VJS 0 - 1 JäPS
27 Jul 2019 - 17:00Myyrmäki Stadion

Flow – kun kulkee, niin kulkee vaikeinakin päivinä

Urheilussa on monta lajia, joissa ei lasketa työvoittoja. Jalkapallo on yksi niistä ja tuo totuus tuli hyvin ilmi Myyrmäen stadionilla, kun VJS isäntänä teki hartiavoimin työt ja JäPS kuittasi täydet kolme pistettä niukalla 1-0 voitolla reilun 200 katsojan ihmetellessä lajin epäoikeudenmukaisuutta. Tuolla voitolla JäPS nousi taas lähemmäs kärkeä ja teki helpottavaa pesäeroa häntäpään ryhmiin tähän asti tasaisessa sarjassa. Seitsemäs tappioton ottelu putkeen osoitti henkistä vahvuutta siinä kohdassa, missä sitä tarvittiin.

Ottelun alku ei luvannut JäPSille hyvää. Vantaalaiset olivat selvästi päättäneet myydä nahkansa kalliilla ja tulivat erittäin hyvällä asenteella otteluun, jossa olosuhteet olivat poikkeuksellisen raastavat. Yli 30 astetta mittarissa kuumalla tekonurmella ei ole herkkua ja keskuskentän samettiseen nurmimattoon tottuneet vieraat silmin nähden aristivat olosuhteita. JäPSiltä olivat viime aikojen lähes vakiintuneesta kokoonpanosta poissa rapakon taakse opiskelemaan lähtevä Justus Kauppinen ja perhejuhlia viettämässä ollut Herkko Kuosa. Pitkään kokoonpanosta poissa olleet Jesse Paananen ja Atte Hoivala sitä vastoin olivat jo pelikuntoisia ja penkille oli saatu myös viime hetken vahvistus Fortuna Namputu.

VJS:n 3-5-2-ryhmitys antoi esimakua tulevasta. Pelin painopiste oli kentän järvenpääläispuoliskolla ja isännät tulivat milloin keskeltä ja milloin laidoilta, eikä vieraiden pelin käynnistyminen ottanut lähteäkseen. Keskikentän pohjalla pelannut Marko Kolsi jakeli fiksuja syöttöjä ja Vili Lankinen siirteli palloa laidoilla pelanneille Niko Strengellille ja Charles Katashiralle. Kärjessä Emongo Osongo väläytteli liukkauttaan. Varsinkin Katashira aiheutti jatkuvaa päänvaivaa JäPSin vasemmalle laidalle, jossa Kalle Kurittu ja Hedi Khayat olivat välillä ihmeissään nuoren miehen röyhkeiden siirtojen kanssa. Vaikka tilanteita syntyi, ne olivat kuitenkin sen verran puolittaisia, ettei Altti Mäkisen ihmepelastuksia tarvittu tällä kertaa. Keskityspallot jäivät myös yleisimmin JäPSin varmojen toppareiden Olli Valton ja Roope Aution hallintaan.

Juomatauko tuli ilmeiseen tarpeeseen reilun parinkymmenen minuutin kohdalla ja tauon jälkeen jatkettiin kahdella varoituksella, kun isäntien Emongo Osongo oli kuumentunut sen verran, että rauhoittelijoita tarvittiin useampi. Rauhoittelemaan mennyt Roope Autio kuittasi Osongon kanssa varoitukset ja peliä päästiin taas jatkamaan VJS:n painaessa yhä päälle. Hiljalleen myös JäPS alkoi saada palloon ja peliin otetta. Keskikentällä Jesse Sundström raatoi tapansa mukaan ja tiloja alkoi syntyä lähinnä vasemmalle kaistalle, jossa Kurittu, Khayat ja kärjessä pelannut Kron Rexhepi pääsivät välillä Ville Aholan ja välillä Tuure Nummen kanssa pelaamaan VJS:n linjan taakse. Tilanteet johtivat kulmapotkuihin, joista saatiin kyllä sähinää maalin edustalle, mutta ei lukemaa tulostaululle.

Kun ei kulmapotkuista, niin sitten heitoista. Peliä oli pelattu nelisenkymmentä minuuttia, kun VJS:n puolustus purki taas vasemmalta laidalta tulleen hyökkäyksen sivurajasta yli. Jesse Paananen linkosi maalin eteen, mutta puolustus onnistui purkamaan. Vain hetki ja sama toistui muuten, paitsi että pallo jäi riittävän pitkäksi aikaa maalin edustalle ja kukapa muukaan kuin kapteeni Roope Autio runnoi kauden ensimmäisensä ja JäPS siirtyi iloiseen johtoasemaan sopivasti ennen puoliaikaa.

Vantaalaiset tulivat toiselle jaksolle edelleen hyvin aktiivisesti ja järvenpääläisillä näyttivät jalat jääneen pukukoppiin. Kuumuus oli kuitenkin vienyt terää myös isänniltä, eikä vienti ollut enää samaa tasoa kuin ottelun alussa. Pientä painostusta oli havaittavissa, mutta minuutti minuutilta JäPS tuli taas mukaan rytmiin. Lisää virtaa haettiin tunnin kohdalla penkiltä, kun Atte Hoivala palasi loukkaantumisensa jälkeen tositoimiin ja otti oikean puolustajan tontin hoitoonsa. Kalle Kurittu tuli pois ja Jesse Paananen siirtyi vasemmalle. Ottelun ratkaisu oli lähellä muutaman minuutin päästä, kun Ville Ahola antoi kulmapotkun oikealta ja Olli Valto pääsi palloon. Kuin ihmeen kautta isäntien varsin kelvollisesti torjunut maalivahti Elis Rintala oli oikeassa paikassa ja pääsi pallon eteen.

JäPSin valmennusjohto rytmitti omalta osaltaan peliä mainiosti vaihtojen kautta. Reilut kymmenen minuuttia Hoivalan kentälle tulon jälkeen vaihdettiin Jesse Paananen pois, Ala Alaeddine siirtyi vasemmalle puolustajaksi ja Fortuna Namputu sai kasteensa sinisissä. Vaihto oli hyvä jo senkin takia, että Alaeddine oli ehtinyt ottaa varoituksen ja keskikentän kiivas rytmi olisi voinut olla riski toiseen keltaiseen. Namputu tuli sisään vahvasti, kamppaili palloja omille ja oli mainio pari Jesse Sundströmille keskikentän kovissa väännöissä.

VJS ei antanut periksi ja ottelun lopussa nähtiin paljon pitkiä palloja ja pystyyn pelaamista, kun painopistettä yritettiin saada JäPSin maalille. JäPSin puolustus pysyi kuitenkin kovana ja esimerkiksi Atte Hoivalan rutiini tuli hyvin esiin näissä tilanteissa. Isännillä oli toki paikkansa tasoitukseen, mutta onni ja taito eivät olleet myötä. Ehkä lähimpänä onnistumista oli Joni Merinen, jonka laukaus vartti ennen loppua sujahti vain niukasti ohi vasemman pystypuun. VJS:llä oli myös useampi kulmapotku, mutta niistä ei jäänyt juurikaan kerrottavaa järvenpääläistopparien dominoitua ilmatilaa suvereenisti.

JäPSillä oli vielä kerran mahdollisuus niitata peli ennen päätösvihellystä, kun Ala Alaeddine pelasi pystyyn vasemmalla laidalla Tuure Nummelle. Nummi näytti nopeutensa ja karkasi laukaisupaikkaan pienehköstä kulmasta, mutta maalivahti Rintala torjui. Jatkopallo löysi tiensä Jesse Sundströmille, joka pääsi yrittämään ratkaisua, mutta jalkoja oli ehtinyt eteen liikaa ja peliä jatkettiin kulmapotkulla, josta ei sen enempää kertynyt. Lähes viisi minuuttia katseltiin 90 minuuttiin juuttunutta ottelukelloa ennen kuin suhteellisen hyvin kiihkeän ottelun tuominnut Lassi Siukkola vihelsi helpottavan päätöksen tiukalle taistolle.

Valmentaja Osku Partonen oli pelin jälkeen selvästi helpottunut. ”Erittäin vaikea peli. VJS pelasi hyvin ja olimme varsinkin heidän hyökkäyspelinsä kanssa ongelmissa. Maalipaikkoja oli melko vähän, mutta jouduimme valumaan ajoittain todella alas. Onneksi me teimme ottelun ensimmäisen maalin. Se hieman helpotti, kun päästiin hyökkäämään enemmän vastaan. Pelaajat tekivät tänään ison työmäärän kolmen pisteen eteen”, kiitteli Partonen ryhmäänsä.

Vastassa vaarallinen VJS

Pelit Kakkosen A-lohkossa jatkuvat pienen tauon jälkeen taas lauantaina. JäPS matkustaa Myyrmäen stadionille, jossa kello 17 alkavaa ottelua isännöi Vantaan Jalkapalloseura.

VJS:n kausi on sujunut odotettua nihkeämmin ja joukkue majailee sarjataulukossa putoajan paikalla. Se ei varmasti tyydytä seurajohtoa enempää kuin joukkuetta itseään ja tahto kuiville kampeamiseen on varmasti kova. Keväällä Järvenpäässä VJS näytti, ettei sitä vastaan ole syytä löysäillä ja JäPS joutui tekemään niukan 2-1 kotivoiton eteen täyden päivätyön. Oletettavaa on, että nyt kotikentällään vantaalaiset kamppailevat sarjapisteistä vieläkin lujemmin viimeiseen asti.

VJS:llä on koossa vasta kaksi voittoa, toinen sarja-avauksessa Klubi 04:ää vastaan ja toinen Kiffeniä vastaan kuukausi sitten. Viimeisistä viidestä ottelusta joukkue on voittanut vain tuon Kiffen-ottelun muiden päätyttyä tappioon. Maaliero 2-10 näistä otteluista ei nouse iloisten asioiden joukkoon ja Vantaallakin lienee tauko käytetty puolustuksen tiivistämistä pohtiessa.

Luottopelaajina isäntien ryhmästä nousee neljä yli muiden. Keskikenttäpelaaja Robert Gädda on pelannut lähes täydet minuutit ja VJS:n pelin sielu Marko Kolsikin on esiintynyt kaikissa muissa paitsi yhdessä ottelussa, mistä hän oli poissa pelikiellon takia. Varoitusherkkä hyökkääjä Liridon Islami on edustanut joukkueensa tulivoimaa yhdessä keskikentällä ahkeroivan Eetu Puron kanssa. Puro kärsii kuitenkin vielä tässä ottelussa pelikieltojaan jouduttuaan suoralla punaisella ulos tappio-ottelussa sarjajumbo Susia vastaan heinäkuun alussa. Tuo ottelu oli VJS:n rekisterissä siitä harvinainen, että joukkue on kärsinyt vain kaksi yli maalin tappiota tällä sarjakaudella. Voidaan siis puhua kokemattomuudesta tai jopa huonosta tuurista, että joukkueen pistesaldo ei näytä yhdeksää enempää noiden tasaisten ottelujen jälkeen. Maaleja joukkue on 12 ottelussaan tehnyt 14 ja päästänyt 23.

JäPSillä on ollut hyvä lento viimeisissä otteluissaan ja mielenkiintoista onkin nähdä, onko vire säilynyt tauon ajan. Joitakin poissaoloja on tiettävästi taas luvassa, mutta kokoonpanoon saattaa olla tulossa myös jotain pieniä yllätyksiä. Valmentaja Osku Partonen tietää VJS:n vaarallisuuden. ”Pienen tauon jälkeen on tärkeä keskittyä omaan tekemiseen ja perusasioihin. VJS tarvitsee pisteitä säilyäkseen sarjassa ja kotipelit ovat heille se tärkein paikka näyttää, että kuuluvat tälle sarjatasolle. Odotettavissa on pomminvarmasti vaikea peli Vantaalla”, pohtii Partonen tulevaa.