Sudet – JäPS

Sudet 0 - 2 JäPS
15 Sep 2019 - 15:00Kouvola

Kolme pistettä lisää pussissa

Syksy tuli. Vettä satoi välillä vähemmän, yleensä enemmän. Kolmisenkymmentä viluista värjötteli sateessa yleisurheilukentän avokatsomossa. Heistä puolet oli matkannut vierasjoukkuetta kannustamaan. Pelattiin Kakkosen jalkapallo-ottelua Kouvolassa, koska ottelu oli merkitty sarjaohjelmaan pelattavaksi. Veikkaus ei kohteeksi enää kelpuuttanut, mutta kovasti sitäkin firmaa mainostettiin. Otteluisäntänä toimi paikallinen lihanjalostamo. Sen makkarat olivat hyviä. Kotijoukkue oli jo varmistanut putoamisen sarjaporrasta alemmas, mutta vierailla oli vielä panosta syksyn jatkopeleihin. Ehkä siksi heillä riitti pelaajia vaihtopenkillekin. Tosin vain kolme kenttäpelaajaa, kun kotijoukkueella penkillä istui valmentajan ja huoltajan lisäksi enää yksi maalivahti. Niin, JäPS voitti Sudet 2-0 (1-0) ja jatkoi tappiotonta putkeaan 13 ottelun mittaiseksi.

Olosuhteet olivat haastavat ja jännitystä riitti JäPSin taustajoukoissa, kun bussi starttasi keskuskentältä kohti Pohjois-Kymenlaaksoa. Pelaajia oli putoillut listalta pitkin loppuviikkoa ja lapulle löytyi enää 14 nimeä. Maalivahti Altti Mäkinen oli saanut perheeseen esikoisen, muilla poissaolojen syyt olivat pääsääntöisesti pienimuotoisia loukkaantumisia. Valmentaja Osku Partonen näytti ihan tyytyväiseltä kokoonpanoonsa, joten turha kai muidenkaan oli murehtia etukäteen. Kun lisäksi Susien kokoonpano ja sen myötä heidän vielä heikompi lähtökohtansa otteluun varmistui, jäi suurin huoli enää oikeasta asenteesta peliin.

Kesäkuun lopulla pelattu kotiottelu Susia vastaan alkoi räväkästi, kun Justus Kauppinen pölläytti maaliverkkoa jo 18 sekunnin pelaamisen jälkeen. Nyt meni 39 sekuntia, kun JäPS siirtyi ottelussa johtoon. Asenne siis näytti olevan kunnossa. Jesse Sundström pelasi keskikentällä Hedi Khayatille, joka siirsi pallon Kron Rexhepille. Rexhepi antoi takaisin laidassa kirmaavalle Khayatille, joka eteni päätyyn asti. Siisti syöttö takaviistoon löysi jälleen Rexhepin, joka luuti kauden 12. osumansa varmasti sisään. Pari minuuttia myöhemmin maalitykki eteni itse vasemmalla ja syötti takaviistoon hyvin tilanteeseen tulleelle Herkko Kuosalle. Kuosan sijoitus painui kuitenkin yli maalin ja ottelu jäi tappamatta heti alkuunsa.

Sudet pyrki luonnollisesti käyttämään vahvuuksiaan, mikä tarkoitti pelin rakentelun painopistettä oikealla pelanneen Brad Wilsonin kautta sekä tavoitetta saada palloja kärjen vaarallisille Niko Nakarille ja Gerald Benille. Kun JäPS puolestaan paalutti peliään vasemmalle laidalle, jäi kentän toinen sivusta usein varsin tyhjäksi. Tuota tilaa pääsi parhaiten hyödyntämään Atte Hoivala, jonka muutama erinomainen nousu ja keskitys maaliluukulle jäivät vain harmittavasti palkintoa vaille, kun päättäjiä näille tilanteille ei löytynyt.

JäPSin, jos toki Susienkin peliä häiritsivät kentän märkyys ja liukkaus, minkä vuoksi syöttöjen tarkkuus nousi arvoonsa. Tässä asiassa kumpikaan joukkue ei erityisemmin onnistunut ja harhasyöttöjen määrä vei ottelun tasoa likemmäs luokkaa ”ei niin hirveästi jälkipolville kerrottavaa”. Sudet onnistui pitämään myös puolustuksensa keskustan tiiviinä ja järvenpääläisten puskeminen lihamuuriin oli hyödytöntä. Lisäksi laukaukset kestivät liian kauan, jolloin puolustus ehti hyvin blokkaamaan valtaosan eikä Ville Iiskolaa maalin suulla tuurannut Tommi Mensonen joutunut esittämään parasta osaamistaan. JäPS sai ensimmäisellä jaksolla puolenkymmentä kulmapotkua ja muutaman ns. erikoistilanneheiton, mutta näistäkään ei tällä kertaa saatu mitään kovin kummoista aikaan.

Isäntäjoukkue tuli toiselle jaksolle selvästi vieraitaan terävämmin ja pallo pysyi sinisten lasien läpi katsottuna sitkeästi ihan väärässä päässä kenttää. Tasoitusmaali oli syntyä 49. peliminuutilla, kun Timi Rantala pääsi avopaikkaan rangaistusalueen rajoilla. Ottelun parhaana jäpsiläisenä opiskelijapojalle sopivasti eväspaketilla palkittu maalivahti Tommi Tynkkynen pelasti oikea-aikaisella vastaantulollaan tilanteen ja samalla herätteli joukkuettaan takaisin peliin.

Toista puoliaikaa oli kulunut jo kymmenisen minuuttia, kun JäPS alkoi taas päästä juonesta kiinni ja loi jakson ensimmäisen tekopaikkansa. Ala Alaeddine nosti pallon boxiin ja Hedi Khayat ehti tilanteeseen, mutta ohjaus meni yli maalin. Perinteinen tunnin vaihto tehtiin Mosawer Ahadin annettua tilaa Justus Holopaiselle, joka toikin välittömästi terävyyttä hyökkäyspään liikkeeseen. Heti samalla minuutilla pallo saatiin laitaan kelpo ottelun pelanneelle Khayatille, joka keskitti tarkasti maalille. Ykköstykki Kron Rexhepi ohjasi keskityksen kuitenkin tolpan kautta ohi. Lähes perään sama kaksikko oli taas asialla, mutta toisinpäin. Rexhepi riisti puolustukselta pallon ja syötti Khayatille, mutta vihainen laukaus painui niukasti yli.

Pelin hallinta oli siirtynyt selkeästi JäPSille ja tilanteita syntyi jatkuvasti Susien maalille. Parilla kulmapotkulla ensin harjoiteltiin ja sitten 67. minuutilla viimein osui. Justus Holopainen kahvitti terävällä käännöksellään puolustajan ja laukoi kovan matalan keskityksen kohti maalia. Brad Wilson oli kiirehtinyt puolustuksen avuksi ja epäonnekseen liukui pallon omaan maaliin.

Hyvän paineen ja sitä seuranneen maalin jälkeen peli hieman taas hajosi.  Kumpikin joukkue hyökkäili ilman selkeää kontrollia ja malttia ja kulmapotkuja kummempaa ei syntynyt kummassakaan päässä kenttää. JäPS yritti edelleen keskeltä, mutta turhaan. Vasta ottelun lopulla saatiin taas sellaista rytinää kotijoukkueen maalin eteen, että lukemat olisivat voineet kaunistua. Osumia ei tästä huolimatta enää nähty, mutta joka tapauksessa tärkein eli kolmen pisteen lisäys pistepussiin oli hankittu.

Pääkoutsi Partonen osasi laittaa suorituksen oikeaan kehykseen. ”Kaikin puolin vaikea vieraspeli. Riittävän laadukas suoritus kuitenkin, että saatiin kolme pistettä mukaan. Edelleen pitää saada lisää laatua hyökkäyspeliin, jotta yhä useampi hyökkäys päätyisi maalipaikkaan. Nyt liian usein annetaan vastustajalle mahdollisuus hyökätä vastaan. Katseet Reipas -peliin ja hyvä harjoitusviikko alle”, totesi Partonen.

Susiluolaan sunnuntaina

Maaottelutauko on pidetty ja Kakkosen A-lohkon pelit jatkuvat tulevana viikonloppuna. JäPSin edustusmiehistön ohjelmassa on vierailu Pohjois-Kymenlaaksoon, jossa järvenpääläisiä isännöi lohkon tyveen juuttunut Sudet. Ottelu Kouvolan keskusurheilupuiston nurmella pelataan sunnuntaina 15.9. kello 15:00 alkaen.

JäPS on ennennäkemättömässä 12 tappiottoman ottelun putkessa ja hännänhuippu Sudet siihen nähden äärimmäisen vaarallinen vastustaja. Kun muistetaan kesäkuinen tyly 6-1 tyrmäys kotinurmella 1818 katsojan edessä, voisi takki olla vahvasti auki otteluun lähdettäessä. Jokainen varoituksen sana on siis tarpeen muistuttamaan asenteen merkityksestä ottelun lopputulokseen. Sudet on tällä kaudella ollut melkoinen alisuorittaja, mutta aina välillä päässyt rokottamaan torkahtanutta vastustajaa. Esimerkiksi laatujoukkueet Klubi04 sekä MP ovat joutuneet toteamaan tämän vain tasapelipisteen jäädessä käteen.

Valmentaja Osku Partonen tunnistaa tilanteen hyvin.

– ”Sudet voi lähteä otteluun paineitta, joten ottelusta tulee meidän kannaltamme varmasti vaikea. Sudet haluaa näyttää viimeisissä peleissä kuuluvansa Kakkosen tasolle.
– Meidän pitää jatkaa siitä, mihin jäimme ennen lyhyttä sarjataukoa ja saada laatua omaan hyökkäyspeliin, huomioiden kuitenkin Susien vaaralliset vastahyökkäykset”

Pohjoiskymenlaaksolaiset eivät todellakaan ole antaneet periksi, vaikka putoaminen Kolmoseen ensi kaudeksi on jo sinetöity. Osoituksena voi pitää vaikkapa vielä elokuussa joukkueeseen tehtyjä hankintoja. Viime kaudella Ykkösessä Hakassa pelannut nopea ja vaarallinen hyökkääjä Gerald Ben tuo lisäarvon Susien jo nyt terävään kärkeen, jossa pelotetta on riittänyt tähän asti yksin Niko Nakarissa. Toinen syyshankinta on puolustuspään pelaaja, 23-vuotias irlantilainen Enda O’Neill. Hän on pelannut viime kaudella Yhdysvalloissa ja tuo lisää irlantilais-amerikkalaista maustetta valmentaja Mike Keeneyn keitokseen.

Susien miehistö on rakentunut muutaman avainpelaajan ympärille. Maalivahti Ville Iiskola on jo mainitun hyökkääjä Niko Nakarin ohella joukkueensa todellisia kulmakiviä. Iiskola toisi kokemuksellaan varmuutta ja luottamusta minkä tahansa Kakkosen ryhmän alakertaan. Vuodesta toiseen varmasti maaleja tekevä Susi-ikoni Nakari puolestaan on paukuttanut tälläkin kaudella jo viisi joukkueensa kaikkiaan 13 osumasta. Bradley Wilson, Riku Venäläinen sekä kahden maalin mies Ville Majander kuuluvat myös valmentaja Keeneyn luottopelaajiin.

JäPS-miehistö ei ole vetänyt lonkkaa parin viikon ottelutauon aikana, vaan on harjoitellut normaalisti. Lisäksi useampi pelimies on pitänyt ottelutuntumaa yllä reservijoukkue JäPS47:n riveissä Kolmosessa. Kouvolaan päästään siten näillä näkymin lähes täydessä iskussa. Poissa jo loppukauden sivussa olevien lisäksi ovat varmuudella vain varoitustiliään nollaava kapteeni Roope Autio ja opintojensa pariin palannut Kalle Kurittu.