PEPO – JäPS

PEPO 2 - 2 JäPS
09 Jun 2018 - 17:00

Melkoista humppaa Lappeenrannassa

JäPS pääsi todelliseen humpan makuun Lappeenrannassa, kun PEPO isännöi blueskaupungin JäPSiä lauantaina Kimpisellä. Tällä kertaa rytmiä eivät yleisölle tarjonneet maksetut ääniartistit, vaan viheriöllä kirmanneet pallotaiturit. Kotijoukkue PEPO oli täydessä soinnissa, mutta vierailevalta JäPSiltä puuttui ryhmästä puolustuksen ykköstenori, edellisessä ottelussa loistanut Mahdi Ali. Jalkapallossa matsit pelataan kuitenkin läsnä olevilla artisteilla, joten ennakkosuosikki PEPO oli hienokseltaan niskan päällä jo ennen alkupotkua.

JäPSin ajatuksena oli lähteä otteluun rohkeasti ylöspäin pelaten ja kotijoukkueelle painetta luoden. Toisin kävi. Ensimmäinen 10 minuuttia otettiin vastaan ja oikein huolella. PEPO tuli lujaa ja JäPS ei päässyt peliin ollenkaan mukaan. Heti alkuun PEPO sai hyökkäyksiä, jotka purettiin kulmapotkuiksi. Jerry Särkän sisään kiertävät kulmat olivat todella pahoja, mutta jälleen kerran erinomaisesti pelannut JäPS-maalivahti Janne Laiho putsasi ne muun puolustuksen avulla väljemmille pelipaikoille.

PEPO rakensi peliään pitkien ulkomaalaisvahvistuksiensa varaan ja heitä varsinkin erikoistilanteissa hyödyntääkseen. Alex Oikkonen, Jerry Särkkä ja Jonathan Dunyin pyörittivät peliä keskikentällä ja JäPSistä lähinnä Roope Autio ja Tuomas Kyytsönen yrittivät keskellä laittaa kapulaa lilakoneen myllytykseen. PEPO loi maalipaikkoja toinen toisensa perään ja JäPS oli pahasti altavastaajana. Kotijoukkueen hyökkäyksissä tärkeä rooli oli oikealla puolustajalla Jens Harjulla, jonka nousut loivat jatkuvasti lisäpainetta vieraspuolustukselle. Mies laittoi maalin eteen keskityksiä, joista olisi voinut syntyä pelin ratkaisu. JäPSin hyökkäykset ja paikat olivat vähissä ja ne, jotka jotenkin aikaan saatiin, tulivat Ville Aholan kautta.

JäPS sai toki muutamia maalipaikkoja ja kulmapotkuja, mutta erityisen vaarallisesti isäntien maalia ei päästy hätyyttämään. Ensimmäinen edes jollain lailla mahdollinen maalipaikka tuli neljännen kulmapotkun jälkitilanteesta 28. peliminuutilla, mutta silloinkin Roope Autio puski pallon yli maalin. JäPS-puolustuksessa Tero Uusitalo oli kovilla PEPO-hyökkääjä Edwin Salazarin kanssa. ”Harvemmin näkee tällä tasolla yhtä taitavaa, liukasta ja vahvaa pelajaa”, totesi Uusitalo painittuaan tosissaan PEPO-kärjen kanssa isäntien vahvistuksen vaihtoon asti. Tuosta taistelusta Uusitalo ansaitsee erityiskehut. Tehtävä ei ollut helppo ja tulos oli kuitenkin erittäin kelvollinen.

Kotijoukkue iski 32. minuutilla. JäPS oli puolustanut urhoollisesti koko joukkueella, mutta isännät saivat taas kerran pallon oikeaan laitaan Jens Harjulle. Mies pisti keskityksen pariinkymmeneen metriin maalista ja paikalla oli harjoitellun näköisesti Markus Koistinen, joka tälläsi sydämensä kyllyydestä pallon voimalla maalin oikeaan nurkkaan ja Janne Laiho vierasmaalissa oli voimaton. Isännät siirtyivät täysin ansaitusti johtoon.

Isäntien Alieu Ceesay oli hölmöillyt jälkipelistä itselleen varoituksen 34. minuutilla ja kun pää ei pitänyt, toinen keltainen napsahti kolme minuuttia myöhemmin samasta syystä. PEPO joutui vajaalle ja Ceesay ennenaikaisesti suihkun puolelle. PEPO joutui ryhmittämään puolustuksensa uudelleen ja JäPS pääsi peliin mukaan. Vain noin minuutti tuosta ulosajosta Ville Ahola pelasi Tuomas Kyytsöselle jalan auki keskitykseen vasemmalta ja pallo löysi tarkasti Roope Aution pään maalin takakulmalta. Kippari puski voimalla tasoituksen.

Maalin jälkeen meno muuttui selkeästi JäPSin tahdittamaksi. Justus Kauppinen haistoi vähän ennen jakson loppua maalivahti Craig Hillin avauksen laitaan, nappasi pallon ja laittoi kovan, matalan keskityksen maalin eteen, mutta omia ei löytynyt laittamaan palloa verkkoon ja puolustus purki tilanteen kulmapotkuksi. Hetkeä myöhemmin Tuure Nummi ehti pitkään pystysyöttöön ja antoi pallon taaksepäin Ville Aholalle, joka puolestaan siirsi sivuun Tuomas Kyytsöselle. Tarkka laukaus maalin vasempaan kulmaan vei järvenpääläiset kotikatsojien pettymykseksi 1-2 taukojohtoon.

Toiselle puoliajalle JäPS vaihtoi Kyytsösen ja Pyry Korhosen tilalle Herkko Kuosan ja Albin Rashican. Tarkoitus oli lisätä painetta miesalivoimaisen kotijoukkueen puolustukselle ja sen myötä iskeä niitti kolmelle vieraspisteelle. Jakson alku olikin selkeää JäPS-ylivoimaa. Ala Alaeddine pelasi Rashicalle mainiosti pystyyn ja mies ohitti jo maalivahdin, mutta puolustaja ehti saamaan jalkansa väliin ja seurauksena oli vain tulokseton kulmapotku.

Vierashyökkäykset vyöryivät sekä oikealta että vasemmalta, mutta isäntien puolustus kesti. PEPO pyrki entistä selkeämmin iskemään nopeilla pitkillä ja korkeilla pystysyötöillä tavoitellen pitkiä pelaajiaan. Erityisesti erikoistilanteet olivat isäntien mieleen ja JäPS sortui antamaan niitä vähän turhan helposti. Tunnin kohdalla syntyi ottelun lopputulos, kun PEPO sai jälleen yhden erikoistilanteen. Jerry Särkkä antoi kierteisen kulman oikealta ja Edwin Salazar ehti päällään ensimmäisenä palloon.

Maalin jälkeen peli tasaantui ja ote siirtyi hetkeksi aavistuksen verran isännille. Maalintekijä Salazaria haettiin aktiivisesti ja mies aiheutti yksin päänvaivaa koko JäPS-puolustukselle. Ottelun loppua kohden näytti siltä, että kotijoukkue alkoi olla tyytyväinen tasatulokseen, kun JäPS puolestaan yritti vielä kovasti voittomaalin tekoa. Herkko Kuosan 83. minuutilla ollutta etuyläkulman yli mennyttä laukausta parempaa erityisen vaarallista maalintekotilannetta ei kuitenkaan saatu aikaan ja kotimatkalle jouduttiin lähtemään tällä kaudella ensimmäisen kerran vain yhden pisteen kanssa. ”Päällimmäinen ajatus on harmitus, kun kolme pistettä oli saatavilla. Peli pitää pystyä voittamaan silloin, kun siihen on mahdollisuus. Toisaalta hatunnosto PEPOlle, joka pisti meidät todella ahtaalle”, kertaili myös JäPS-koutsi Osku Partonen tuntoja ottelun jälkeen. ”Tämä oli tasokas Kakkosen peli, jossa kumpi tahansa olisi ansainnut voiton. PEPO oli juuri niin vaarallinen ryhmä kuin osattiin odottaa”, päätti Partonen pikaisen analyysinsä.

Palloliiton ottelusivuille

Kimpisen sametti kutsuu JäPSiä lauantaina

JäPSin edustusmiehistö matkustaa tulevana lauantaina aina iloiseen Lappeenrantaan ja vastus sen kuin kovenee. Kimpisen hyväkuntoisella nurmella tällä kertaa valkoisessa pelaavia vieraitaan isännöi Liloiksi kutsuttu PEPO, joka viime kaudella jäi vain niukasti ulos Ykkösen nousukarsinnoista. JäPSin ja PEPOn keskinäisissä kamppailuissa viime kaudella tasattiin ensin pisteet Lappeenrannassa 1-1 tasapelillä ja syksymmällä PEPO kävi hakemassa Järvenpäästä täyden pistepotin lukemin 1-4.

Kotijoukkue on muuttunut tälle kaudelle melko paljon. Viimevuotiset Kakkoseen todella kovat ulkomaanavut Fugo Segawa, Richard Ainscough ja Hermes Palomino ovat siirtyneet pelaamaan muille kentille ja tilalle on hankittu Kolmoseen pudonneen naapuriseura Kultsun syömähampaat maalivahti Craig Hill sekä keskikentällä tai hyökkäyksessä pelaavat Jonathan Dunyin, Alex Oikkonen ja Antti Voutilainen. Lisäksi ryhmään ovat tulleet puolustaja Alieu Ceesay Karjaan BK-46:sta sekä hyökkääjät Edwin Salazar PS Kemistä ja Akeg Deng, joka edusti viime kaudella Mikkelin Pallokissoja. Jo pelkästään noiden hankintojen perusteella voi uumoilla PEPOn haluavan tosissaan sarjaportailla ylöspäin. Kun nimilistaan lisätään vielä valmentaja Mika Heinon luottomiehistä kovapotkuinen Jerry Särkkä, takavuosina Joensuussa ja Porissa Ykköstä tahkonnut Jens Harju sekä Jiposta Kultsun kautta pari vuotta sitten Lappeenrantaan siirtynyt kokenut Petteri Rönkkö, löytyy puheille nousuhaaveista katetta.

PEPO on aloittanut kautensa komeasti tappioitta ja kotona sillä on pelkkiä voittoja. Viimeksi kaatui toinen nousijasuosikki Gnistan selvin 3-0 luvuin. Maaleja joukkue on tehnyt 12 ja päästänyt vain 4. Eniten osumia ovat nakuttaneet Alieu Ceesay ja Petteri Rönkkö. Kummallakin on kolme maalimerkintää. Markus Koistinen on osunut kahdesti. Kotijoukkueella on myös yleisön vankka tuki ja esimerkiksi viimeisimmän ottelun Gnistania vastaan näki Kimpisellä 821 silmäparia.

JäPS on myös saamassa tasaisuutta otteisiinsa. Lauantain kotipeli JIPPOa vastaan näytti, että taistelutahtoa riittää ja maalipaikkoja pystytään luomaan. Myös puolustus pelasi erittäin vahvasti eikä joissain peleissä nähtyjä helpohkoja virheitä enää sattunut. Jos on PEPOn kotisaldo puhdas, niin on myös JäPSin vierassaldo eli jompikumpi tulee ottelun jälkeen kirjaamaan tahran siihen sarakkeeseen.

Belgian valmennuskurssiltaan kotiutunut JäPS-käskijä Osku Partonen on jo ehtinyt pohtia tulevaa ottelua. ”Meitä odottaa todella mielenkiintoinen haaste lauantaina. PEPO on erittäin laadukas joukkue ja ehdottomasti yksi vakavasti otettava nousijaehdokas. Meidän on alusta lähtien keskityttävä tiiviiseen ja kontrolloituun puolustamiseen. Vastustajaa ei taaskaan muuten kannata liikaa tuijotella, sillä oman joukkueen tekemisen tulee olla ensisijaista”, linjaa Partonen.