PEPO – JäPS

PEPO 4 - 2 JäPS
05 Oct 2019 - 14:00Kimpinen

RAPORTTI: Runkosarja päättyi tappioon – pelit jatkuvat

Runkosarja saatiin päätökseen Lappeenrannassa, kun isäntäjoukkue PEPO vei tapahtumarikkaan ottelun nimiinsä lukemin 4-2. Tappiosta huolimatta JäPSin kausi jatkuu ensi viikolla jatkosarjan merkeissä vieraspelillä Joensuuhun. Järvenpääläiset jäivät lopulta runkosarjan neljänneksi FC Viikinkien kiriessä vielä sinipaitojen ohi kolmanneksi jo nousunsa varmistaneen MP:n ja lohkokakkosen Jipon taakse. Lohkon neljä parasta pelaavat tosiiaan vastaan jatkokarsinnan lokakuun aikana.

PEPO-JäPS-pelissä molemmat joukkueet loivat runsaasti paikkoja ja ottelu olisi voinut helposti kääntyä päälaelleenkin. PEPO oli kuitenkin aavistuksen terävämpi varsinkin vastahyökkäyksissä, joista syntyi ottelun kaksi viimeistä maalia.

Vieraat aloittivat pirteästi, kun Ala Alaeddine siirsi siniset johtoon alakulmasijoituksellaan hienon seinäpelin ja Hedi Khayatin alaviistopassin jälkeen, kun pelikello näytti vasta kahta minuuttia. Tämän jälkeen paikkoja riitti molemmissa päissä – ensin Tuure Nummen nosto maalivahdin yli puolittaisesta läpiajosta kolahti ylärimaan ja pian toisessa päässä PEPO-hyökkääjän viimeistely avopaikasta suuntautui tarpeeksi päin JäPS-molari Altti Mäkistä, joka sai pallon liimattua hanskoihinsa. Tasoitusta saatiin odottaa 18. peliminuutille kun Kakkosen A-lohkon maalipörssin kärkinimi Paul Obi toi kotijoukkueen tasoihin kulmapotkun jälkitilanteesta pienimuotoisen maalinedusflipperin jälkeen.

Muutama minuutti tasoituksesta lappeenrantalaiset olivat siirtyä johtoon, mutta Mäkinen onnistui jälleen vetämään pisimmän korren PEPOn hyökkääjän avopaikkatilanteesta. Seuraavaksi oli taas JäPSin vuoro: hyvä viiden minuutin jakso tuotti ensin loistavan paikan, kun syöttökombinaation päätteeksi Mosawer Ahadi pääsi laukomaan hyvältä tontilta. Veto päätyi kuitenkin PEPO-kassari Miko Sederholmin näppeihin. Minuuttia myöhemmin JäPS vyöryi oikealta laidalta ja pallo päätyi lopulta Herkko Kuosalle, jonka vedon eteen Sederholm onnistui taas venymään. Pallo jäi kuitenkin elämään ja JäPS sai valmisteltua uudelleen hyökkäystä. Lopulta Herkko Kuosa oli taas pallossa, siirsi pelivälineen oikealle boksin sisälle Hedi Khayatille, joka sijoitti pallon vastustamattomasti verkon perukoille.

Vierasjoukkueen riemu ei kuitenkaan kestänyt pitkään, sillä tasoitus nähtiin jo neljän minuutin päästä: Jälleen kulman jälkitilanteesta pallo pelattiin JäPS-puolustuslinjan selustaan Jonathan Dunyille, joka viimeisteli pallon varmasti sisään. Molemmat joukkueet saivat ensimmäisen puoliajan lopussa vielä tilanteensa, joista ensin muutama minuutti ennen tuplavihellystä JäPS pääsi yrittämään kulmapotkusta; Roope Autio puski pallon kohti maalin perukoita, mutta järvenpääläisten epäonneksi maali hylättiin kuitenkin paitsiona pallon kimmottua maaliviivalla seisseen sinipaidan kautta maaliin. Lopun kruunuksi minuutti myöhemmin Obi pääsi karkaamaan läpiajoon paitsiolta haiskahtaneessa tilanteessa ja viimeisteli taukolukemiksi 3-2.

Toinen puoliaika alkoi sinisten kannalta pirteästi ja hyökkäyksiä luotiin hyvää tahtia kotijoukkueen päähän. Ensin Herkko Kuosa sai pallon kertaalleen ylärimaan noin 10 metristä hyvän seinäpelin jälkeen. Hetkeä myöhemmin sisään vaihdettu Justus Holopainen pelattiin puolittaiseen läpiajoon ja kuti osui vaihteeksi tolppaan. Kun vieraat eivät saaneet millään haluamaansa tasoitusta, PEPO päätti näyttää maalinteon mallia – Paul Obi irtosi jälleen vastahyökkäyksestä läpiajoon ja rankaisi tyylikkäällä viimeistelyllä pallon Altti Mäkisen yli. Samalla runkosarjan maalipörssin voittaja sinetöi hattutemppunsa valmiiksi. Siniset suorittivat vielä viimeiset vaihtonsa ja pyrkivät tuomaan lisää voimaa hyökkäykseen. Painetta saatiinkin lyötyä vielä PEPOn päätyyn, mutta lisämaaleja ei enää nähty, vaan peli päättyi lukemin 4-2.

– Erikoinen peli, joka olisi voinut päättyä 5-5. Molemmat joukkueet hyökkäsivät vaarallisesti mutta PEPO oli lopulta tehokkaampi. Tulokset muissa peleissä olivat kuitenkin sen verran suosiolliset, että saatiin kolme lisäpeliä, joten lokakuu jatketaan kakkossijan tavoittelua. Nyt vedetään kolmen viikon hyvä loppurutistus ja katsotaan sen jälkeen, mikä on sijoitus, ynnäili  JäPSin valmentaja Osku Partonen ajatuksiaan ottelun jälkeen.

Päätöskierroksen muut tulokset muuttivat hieman runkosarjan sijoituksia: FC Viikingit onnistuivat yllättämään Jipon ja nousi JäPSin ohi kolmanneksi. Samaan aikaan Klubi04 ei onnistunut voittamaan Kiffeniä, joten tasapelin tuoma piste ei auttanut viemään helsinkiläisiä järvenpääläisten ohi. Tällä tuloksella varmistui myös Kiffenin säilyminen Kakkosessa – jo aiemmin varmistuneen Kouvolan Susien putoamisen lisäksi VJS lähtee myös hakemaan vauhtia sarjaporrasta alempaa. Mikkelin Palloilijat varmistivat nousun Ykköseen jo ennen päätöskierrosta.

PEPO – JäPS

2’ Ala Alaeddine 0-1

18’ Paul Obi 1-1

30’  Hedi Khayat 1-2

34’ Jonathan Dunyin 2-2

45+1’ Paul Obi 3-2

73’ Paul Obi 4-2

JATKOSARJAN OTTELUT:

La 12.10 JIPPO – JäPS
La 19.10 JäPS – MP
La 26.10 Viikingit – JäPS

ENNAKKO: Runkosarjan sijoitus ratkeaa Kimpisellä

JäPSin edustusmiehistön sijoitus tämän kauden Kakkosen A-lohkossa on välillä 2-5. Se tiedetään, mutta kaikki tuolta väliltä on vielä auki. Runkosarjan viimeisellä kierroksella lauantaina 5.10. Lappeenrannassa ratkeaa, ollaanko mukana neljän joukkueen jatkosarjassa, vai loppuvatko pelit kokonaan tältä kaudelta. Isäntäjoukkue PEPO ei neljän sakkiin enää pääse edes voitolla, mutta voi voittaessaan ja muiden otteluiden mennessä sopivasti pullauttaa vielä JäPSin sijalle viisi ja päättää järvenpääläisten kohtuullisen hyvin sujuneen kauden.

Lilat, kuten PEPOa Saimaan seuduilla kutsutaan, on yksi kauden alisuorittajista. Selkein nousutavoittein ja tasokkaalla pelaajamateriaalilla sarjaan lähtenyt ryhmä on kärsinyt pitkin kautta avainpelaajiensa loukkaantumisista, mikä on näkynyt varsin ailahtelevina suorituksina kentällä. Ehkä pientä henkistä kipsiäkin on ollut havaittavissa ajoittain. Kaikesta huolimatta joukkue on MP:tä lukuun ottamatta tasaisessa sarjassa kahdeksantena ja vain kuusi pistettä JäPSiä perässä. Keskinäisessä kohtaamisessa heinäkuun alussa JäPS vei keskuskentällä pisteet lukemin 2-1.

Lauantain kohtaamisessa päättyy Mika Heinon neljä kautta kestänyt periodi PEPOn edustusmiehistön päävalmentajana. Tehtävä siirtyy espanjalaiselle Gabriel Garcia Xatartille, jonka todennäköinen läsnäolo ottelussa antanee lappeenrantalaismiehistölle lisää puhtia ja näyttöhaluja ensi kautta silmällä pitäen.

Vaikka PEPOlla on ollut kokoonpanohuolia, löytyy Heinon miehistöstä selkeitä runkopelaajia, jotka ovat pitäneet joukkuetta pystyssä myös vaikeina hetkinä. Keskikentän pelintekijä Jonathan Dunyin on ollut todellinen luottomies. Hän on pelannut kaikissa otteluissa jokaisen minuutin ehtien myös kolmesti maalintekoon. Hyökkääjä Aleksi Ikonen kuuluu samoin vakiokalustoon ja on esiintynyt yhtä lailla kaikissa otteluissa, vaikkei aivan täysiä minuutteja. Hänen saldonaan on kaksi maalia. Varsinainen maalitykki on kuitenkin alkukauden kohmeestaan kesän mittaan lämmennyt Paul Obi. Nigerialainen pikakiituri pyyhkäisi pari viikkoa sitten lohkon maalintekijätilastossa 13. maalillaan kärkeen ohi Kron Rexhepin, joka ei ainakaan tulevassa kohtaamisessa pääse tilannetta kuittaamaan pelikieltonsa takia.

Kuntopuntari viidestä viimeisimmästä ottelusta näyttää Liloille kahta voittoa, yhtä tasapeliä ja kahta tappiota maalierolla 16-11. Tappionsa joukkue kärsi Jipolle ja MP:lle. JäPSin vastaavat luvut ovat kaksi voittoa, kaksi tasapeliä ja kirvelevä tappio viime viikonvaihteessa Klubi04:lle kotona. Maaliero noista otteluista on 9-8. Lauantain suurimmat haasteet JäPSille lienevät Paul Obin pysäyttämisessä ja maalintekijän löytämisessä omassa hyökkäyspäässä. Pelaajistossa viikon mittaan pyörinyt flunssa-aalto saattaa tuoda omat lisähaasteensa vierasreissun kokoonpanoa mietittäessä.

JäPSin päävalmentaja Osku Partonen analysoi tulevaa totuttuun tyyliinsä. ”Kyseessä on PEPOn viimeinen kotiottelu tällä kaudella, joten meillä on varmasti motivoitunut ryhmä vastassa. Meidän täytyy parantaa omaa hyökkäyspelaamistamme Klubi04 -ottelusta ja tehdä asioita paremmin, jotta saamme hyvän tuloksen ja kolme lisäpeliä kauteen. Näistä viimeisistä peleistä pitää nauttia, koska kohta on taas pitkä talvi edessä”, koutsi muistuttaa.