NJS – JäPS

NJS 2 - 2 JäPS
21 Jul 2018 - 17:00

Hikinen tasapeli tuomisina Nurmijärveltä

Kostean paahteinen keli helli reilut satapäistä katsomoa, mutta ei tehnyt tuomariston ja pelaajien urakkaa helpoksi lauantain alkuillasta Nurmijärvellä. JäPS lähti tosissaan hakemaan täyttä pistepottia hyvitykseksi kevään tappiolle, vaikka rosterissa oli pelimiehen mentäviä aukkoja, kun puolustuksesta puuttui Mahdi Ali, keskikentältä Justus Kauppinen ja kärjestä Ville Ahola. Leveyttä kuitenkin riitti edelleen sen verran, että jokaiselle pelipaikalle löytyi mitat täyttävä pelimies. Alakerran kolmikon muodostivat pelikiellosta sopivasti vapautunut Valtteri Karlsson, aina taistoon valmis Tero Uusitalo ja esikoistaan hetkellä millä hyvänsä syntyväksi odottava Olli Valto. Keskikentällä urakoivat tutut Pyry Korhonen, Roope Autio, Ala Alaeddine ja Herkko Kuosa. Kauppisen tontin paikkasi urhoollinen sotamies Joni Norring eikä huonosti paikannutkaan. Maalitykki Tuure Nummi sai kärkeen parikseen Tuomas Kyytsösen.

NJS ei yllättänyt kokoonpanollaan eikä pelitavallaan. Vastahyökkäykset olivat todella nopeita ja teräviä ja menohaluja tuntui riittävän. Pelin alkuvaihe mentiin kentän päästä päähän kelistä välittämättä, JäPS vähän hitaammin ja NJS nopeammin. Kumpikin näytti löytävän väylää enemmän vasemmalta kaistalta. JäPSillä Nummi ja Kuosa sekä NJS:llä Joona Tukiainen ja Kelechi Anyamele olivat näkyvimmissä rooleissa noissa yrityksissä. Alun vaarallisin tilanne syntyi JäPSille, kun maalivahti Janne Laihon pitkä avaus tavoitti Nummen. Vain NJS-vahti Otso Knuuttilan oikea-aikainen väliintulo esti vierasmaalin syntymisen.

Tilanteita alkoikin syntyä alun juoksentelun jälkeen yhtenään. Peliä oli pelattu reilu vartti, kun Alaeddine pelasi Kyytsösen vauhtiin oikealla. Matala keskitys päätyi Knuuttilan haltuun ja pian oltiin jo toisessa päässä ja Lassi Vainikainen kokeilemassa Laihon torjuntataidot pitäviksi. Yksi kotijoukkueen pirteimmistä, Tony Lehtimäki murtautui oikealta väkisin läpi pari minuuttia edellisen tilanteen jälkeen ja JäPS-puolustus sai viime hetkellä siivottua pallon maalin edustalta. Heti perään Joni Murtomaa pääsi läheltä puskemaan varsin vapaasti, mutta tuhlasi paikkansa pallon mennessä yli maalin. Murtomaa ja Vainikainen pyörittivät vieraspuolustusta samaan rupeamaan vielä kertaalleen, mutta tuloksetta. Vasta tämän myllyn jälkeen tuli taas JäPSin vuoro, kun Alaeddine keskitti vasemmalta ja Kuosa pääsi puskemaan. Vahvoja ottelujaan jatkava Knuuttila piti nurmijärveläisiä pystyssä ja peli pysyi tasalukemissa.

NJS hallitsi harppuunamaisen vastahyökkäyspelinsä takia ottelua hienoisesti ja varsinaiset maalipaikat olivat selkeästi heidän edukseen. Lisää tuli 27. minuutilla. Joona Tukiainen laukoi ensin vaarallisesti ja Laiho torjui kulmaksi. Vainikaisen antama kulma löysi Aapo Mäen pään, mutta hänen puskunsa meni järvenpääläisten onneksi niukasti ohi vasemman pystypuun. Onni loppui neljä minuuttia myöhemmin. Anyamele nousi rohkeasti ja nopeasti vasemmalta, pelasi tutkapari Tukiaiselle, joka jatkoi maalille Murtomaalle. Maalivahti Laiho sai näppinsä Murtomaan ohjauksen väliin, mutta vain puolittain ja paikalle ensimmäisenä rynninyt Tony Lehtimäki laittoi irtopallon sisään vieden kotijoukkueen ehkä ansaitusti johtoon. NJS ei peruutellut maalinsa jälkeenkään. Valtteri Karlsson joutui kaatamaan pahantekoon pyrkineen Lehtimäen muutama minuutti myöhemmin rangaistusalueen rajamailla, mutta Anyamele tälläsi vapaapotkun reippaasti yli maalin.

JäPS sai hiljalleen koottua rivinsä ja ajatuksensa takaiskun jälkeen ja kun ensimmäistä puoliaikaa oli jäljellä reilut viisi minuuttia, Alaeddine pelasi Nummelle loistavan läpisyötön keskelle. Maalivahti Knuuttila oli taas jalkoineen Nummen sijoituksen tiellä ja pallo ajautui kulmapotkuksi. Herkko Kuosan vasemmalta antama sisäkierteinen kulmapotku osui takatolppaan, josta pallo kimmahti keskemmälle. Kukapa muukaan kuin Olli Valto oli taas oikeassa paikassa ja survoi taukotilanteeksi 1-1.

Toinen puoliaika jatkui edelleen vauhdikkaana. Heti alkuun JäPS sai luotua vaarallisen tilanteen kotijoukkueen päähän, kun Joni Norring ja Herkko Kuosa niputtivat puolustuksen ja Norring pääsi keskittämään. Keskitys meni sopivasti yli maalivahti Knuuttilan ja oli mennä suoraan takanurkkaan, mutta leijaili valitettavasti niukasti yli maalin. NJS tuli edelleen nopeilla vastaiskuilla ja 50. minuutilla akseli Murtomaa-Lehtimäki oli päästä karkuun oikealta. Pallo lipsahti juuri ratkaisevalla hetkellä ja JäPS pelastui. Nukahdus tapahtui heti seuraavalla minuutilla. Pallo oli turvallisen tuntuisesti kentän nurmijärveläispäässä, kun Lassi Vainikainen tajusi ammottavan reiän keskellä JäPS-puolustusta. Napakka pystypallo lähti Joni Murtomaalle ja mies oli läpi. Kylmän rauhallisesti mies kiersi Janne Laihon ja sijoitti pallon tyhjään maaliin. JäPS oli taas tappiolla eikä ensimmäistä kertaa huolimattomuuttaan.

Noin tunnin kohdalla nähtiin JäPS-valmentaja Partosen perusveto – tuplavaihto. Ala Alaeddine ja Tuomas Kyytsönen tulivat kentältä ja tilalle tuoreina jalkoina lähtivät Samuli Laitinen ja Akseli Pohjantähti. Vanha lääke auttoi taas kerran ja vain muutama minuutti vaihtojen jälkeen JäPS sai hyvän väännön päätteeksi kulman vasemmalta. Ensimmäisen puoliajan tasoitukseen johtanut tilanne lähes kopioitiin. Nyt pallo oli mennä suoraan maaliin Kuosan antamasta kulmasta ja sellaiseksi se ensin tulkittiin. Tarkempi tarkistus osoitti Olli Valton lopulliseksi sinetiksi maalille. Peli oli joka tapauksessa tasan 2-2.

NJS luotti vielä kauden aseeseensa ja vaihtoi maalipyssynsä Markus Tukiaisen kentälle hetki JäPSin tasoituksen jälkeen. Tavoite oli selkeä ja odotettavissa oli lisää nopeita pystypalloja JäPS-päähän. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan lopun vaarallisimmat tilanteet tulivat kahta lukuun ottamatta JäPSille. Reilu vartti oli jäljellä, kun Roope Autio kaadettiin harmittoman näköisessä tilanteessa aivan kotijoukkueen rangaistusalueen rajalla. JäPSin pelaajat vaativat pallon viemistä 11 metriin, mutta tuomari päätyi vapaapotkuun 16 metristä. Herkko Kuosa ei saanut vapariin osoitetta eikä voimaa ja tilanne kuivui siihen. JäPS sai seuraavan hyvästä paikasta olevan vapaapotkun vain tovi tuosta, mutta nyt vuorostaan Joni Norringin potku meni yli ja sitten olikin vuorossa se NJS:n toiseksi viimeinen paikka ja kylmä suihku helteeseen JäPSille, kun Tony Lehtimäki karkasi oikealta. Viimeinen lukko Janne Laiho piti ja numerot pysyivät ennallaan. Heti perään Tuure Nummi karkasi kotijoukkueen puolustukselta ja Markus Laihanen joutui repimään miehen nurin boksin rajoilla. Ottelun varsin kelvollisesti tuominnut Tuukka Hannukkala kaivoi takataskuaan ja Laihanen lähti ennenaikaisesti suihkuun. Joni Norring asettui ampumaan vapaapotkua ja pettymys oli suuri, kun pallo kilahti vasempaan tolppaan ja oli vieriä vielä maaliviivaa pitkin maaliin. Lähellä oli, mutta kauaksi jäi. Kumpikin joukkue yritti loppuun asti voittomaalia ja se viimeinen ”ehkä”-tilanne tuli sitten kotijoukkueelle 89. minuutilla, kun Janne Laiho torjui NJS-kapteeni Niko Aittasalmen pitkän soolon päätteeksi ampuman laukauksen kulmapotkuksi. Tiukka taisto päätettiin sitten hikisiin tunnelmiin tasatuloksessa, joka ei oikein tuntunut maistuvan kummallekaan joukkueelle.

Osku Partonen tuskaili ottelun jälkeen valmentajamietteinään samoja perimmäisiä tuntoja, joita monella muullakin varmaan ottelusta heräsi. ”Liikaa annetaan vastustajalle maalipaikkoja. Omista virheistä lähtevät vastustajan parhaat hyökkäykset. Hyvä että tultiin kahdesti takaa rinnalle, mutta tasaiset pelit pitäisi myös saada kammettua voitoiksi. Lohko on äärimmäisen tasainen ja voittoja tarvitaan.”

PALLOLIITON OTTELUSIVULLE

Lauantaina Nurmijärvelle puhdistamaan hampaankoloja

JäPSin edustusmiehistö avaa syyskauden Nurmijärvellä tulevana lauantaina 21.7. kello 17. Nyt isäntävuorossa oleva NJS haki keväällä pisteet Järvenpäästä 2-1 lukemin. Tuolloin ottelu ratkesi viimeisen 20 minuutin aikana, kun JäPSin koneesta loppui virta ja nurmijärveläiset kirivät takaa ohi. Tällä kertaa näin ei käy, jos uskoo kippari Roope Autiota. Mies puhisi siihen malliin tiistain treenien jälkeen, että hampaankolot kaivetaan kyllä puhtaiksi tulevassa ottelussa.

NJS aloitti tämän kauden Kakkosen vahvasti hakien vierasvoitot MP:stä ja JäPSistä sekä pelaten kotonaan tasan PEPOa ja Vaajakoskea vastaan. Sen jälkeen tahti on hiipunut ja joukkue on valahtanut tasaisessa sarjassa jo putoamisviivan väärälle puolelle. Tosin parin viikon takainen vierastasapeli sarjakärki PEPOa vastaan antoi joukkueelle uskoa uudesta noususta. Maaleja ”palokärjet” ovat nakuttaneet tasaisesti noin yhden/ottelu, mutta kun omaan päähän on mennyt lähes kaksi/ottelu, on tulos ollut loogisen laiha.

Joukkueen kantavia voimia on päästetyistä maaleista huolimatta ollut maalivahti Otso Knuuttila, joka on ottelusta toiseen pelannut tasaisen varmasti. Maalintekovastuu on jäänyt lähinnä kahden pelaajan harteille. Markus Tukiainen on tehtaillut viisi osumaa ja kolme on merkitty keskikentällä vahvaa kautta pelaavalle ulottuvalle Bob Diasonamalle, joka saa nyt painikaverikseen kevään kohtaamisesta loukkaantumisen takia poissa olleen Roope Aution.

Kummallakaan joukkueella ei ole pelikieltoja, mutta pienet kolhut voivat vaikuttaa kokoonpanoihin jonkin verran. Esimerkiksi Viikingit-ottelussa loukkaantuneen JäPS-maestro Ville Aholan pelaaminen ratkennee vasta ottelupäivänä.

Valmentaja Osku Partonen tietää ja muistaa hyvin NJS:n vaarallisuuden. ”Kevään hävitty ottelu on oikein hyvin muistissa ja isona pettymyksenä, mikä varmasti edesauttaa oman joukkueemme motivaatiota lauantaina. NJS on vastahyökkäysjoukkue ja se on noteerattava suunnitelmissa. Heidän nopean suunnanmuutospelinsä kanssa pitää olla todella hereillä”, muistutti Partonen.