MYPA – JäPS

MYPA 4 - 5 JäPS
13 May 2018 - 18:30Saviniemi

JäPSin pää kesti helteessä

MYPA ja JäPS järjestivät todellisen äitienpäiväilotulituksen Saviniemen stadionilla yli 700 silmäparin edessä kesäisessä hellesäässä. Yhdeksän maalin ilta tarjosi viihdettä ja draamaa, jota ei ihan joka päivä kohdalle osu. Venyminen kolmen maalin tappioasemasta voittoon oli suoritus, joka sai vieraskopin raikumaan ottelun jälkeen niin, että sen kuuli varmaan koko Myllykoski.

Muutaman päivän takaisen NJS-ottelun kokoonpanoon oli tehty pieniä muutoksia. Pikkuvammoista kärsineet Joni Norring ja Albin Rashica parantelivat kolhujaan ja viime hetkellä avauksessa Roope Aution tilalla pelannut Samuli Laitinen aloitti nyt penkillä. Mahdi Ali ja Roope Autio palasivat kokoonpanoon ja vasta perjantaina Yhdysvalloista Suomeen opiskeluiltaan ehtinyt uusi tuttavuus Justus Kauppinen hyppäsi suoraan avaukseen.

MYPA aloitti ottelun ryminällä ja osoitti hakevansa tosissaan ensimmäistä voittoaan Kakkosessa. Pelityyli oli JäPS-valmennuksen tiedossa, mutta siitä huolimatta vauhti ehkä vähän yllätti. Kotijoukkue haki nopeilla hyökkäyksillä kärjessä pelanneita Tomi Räikköstä ja Jussi-Pekka Rämää, joita varsinkin vahva Paavo Kujala tuki vasemmalla puolella. Heti parin minuutin jälkeen sinisten puolustukselle oli sattua kohtalokas virhe, kun Räikkönen pääsi liian hiljaisen alaspäin syötön väliin ja nokikkain Janne Laihon kanssa. Ohjaus suuntautui kuitenkin niukasti ohi oikean pystypuun.

JäPSin ensimmäiset jonkin sortin maalintekotilanteet syntyivät vasta noin kymmenen peliminuutin jälkeen. Ensin Daniel Pensasto pääsi testaamaan kotijoukkueen maalivahdin Matias Riikosen taitoja, Tuure Nummi ampui hetken päästä yli ja kohta perään Roope Autio tykitti hyvän hyökkäyssommitelman jälkeen Riikosen syliin. Näistä ei vielä tulostaululle muutosta saatu, mutta kun parikymmentä minuuttia oli pelattu, JäPS sai kulmapotkun oikealta. Kulma pelattiin lyhyenä Nummelle, joka tarjoili hienon keskityksen Aution päähän. Illan komein maali syntyi hallitulla puskulla vasempaan ylänurkkaan.

Johtomaalin jälkeen ote siirtyi selkeästi vierasjoukkueelle. Oli vain ajan kysymys, milloin pelin ratkaiseva toinen maali syntyisi. Pyry Korhonen latasi oikealta tolppaan, ja JäPS painoi MYPA-päätyä kohti vahvasti. Tämän näytelmän käsikirjoitus oli kuitenkin laadittu ihan toisin. Viitisen minuuttia ennen jakson loppua kotijoukkue sai vapaapotkun lähes puolesta kentästä vasemmalta. Pitkä syöttö maalin oikealle takatolpalle tavoitti mypalaisen, joka jatkoi keskemmälle ja Kaarel Usta survoi pallon verkon perille tasoittaen pelin. Reilun minuutin päästä tuli lisää kylmää sinisten niskaan. Tomi Räikkönen pääsi keskittämään oikealta ja pallo palautettiin keskemmälle nyt vaihteeksi vasemmalta takatolpalta. Jussi-Pekka Rämä siirsi kauden avausmaalillaan kotijoukkueen 2-1 taukojohtoon.

Toinen jakso alkoi yhtä tylysti kuin mihin ensimmäinen loppui. MYPA oli saanut hengen päälle ja jo neljän minuutin jälkeen JäPSille tarjoiltiin myrkkyä, josta oli varoitettu. Paavo Kujala heitti pitkän rajaheiton maalille ja suoraan Tomi Räikkösen päähän. Ohjaus läheltä jätti Janne Laihon voimattomaksi ja kotijoukkue juhli 3-1 maaliaan. Viisi minuuttia tästä ja taas vietiin palloa keskelle, kun MYPA meni tavoittamattomaksi luulemaansa 4-1 johtoon. Keskitys oikealta tavoitti MYPA-kärki Rämän, joka sai lähes häiritsemättä sutia pallon maaliin.

JäPSin valmennusjohto reagoi tilanteeseen ainoalla oikealla tavalla. Kentälle otettiin tuoreita jalkoja tuplavaihdolla ja puolustuslinjassa siirryttiin kolmen alakertaan. Vain minuutti vaihdoista, kun peliaikaa oli vielä reilut puoli tuntia jäljellä, Ville Ahola vapautti nerokkaalla pystysyötöllä Tuure Nummen boksissa. Nummi siirsi pallon maalivahti Riikosen jalkojen juuresta kylmän varmasti oikeaan alanurkkaan. MYPA jäätyi kavennusmaalista täysin ja JäPS otti pelin jälleen täydellisesti hallintaansa.

JäPS vyörytti peliä, ja MYPA yritti harata vastaan. Vierasjoukkue sai kulmapotkuja perä perään ja 64. minuutilla Olli Valto pääsi puskemaan vaarallisesti. Riikonen torjui ja Roope Autio käänsi uudestaan maalille. MYPA pelastui vielä hetkeksi, kun pallo päätyi yläputken kautta yli maalin. Pari minuuttia tästä JäPS sai vapaapotkun, joka pelattiin takanurkalle, mistä pallo ohjautui maalin eteen ensimmäistä otteluaan järvenpääläisjoukkueessa pelaavalle Justus Kauppiselle. Mies pisti pallon varmasti maaliin ja sinisten usko ottelun kääntämiseen vahvistui entisestään.

Tasoitusmaali näki päivänvalon reilu vartti ennen loppua, kun JäPSillä oli taas ollut yksi monista kulmapotkuistaan. Useampi pelaaja pääsi yrittämään ratkaisua oikealta annetun kulman jälkitilanteesta, mutta aina joku punapaitaisen jalka ehti väliin, kunnes Tuure Nummi viimein niittasi pallon oikeaan osoitteeseen. Päivän käsikirjoitukseen sopivasti tarvittiin vielä yksi tehokas kulmapotku ja jälleen oikealta. Pallo pelattiin suoraan maalialueelle, jossa pusku torjuttiin, mutta Tuomas Kyytsösen tahtomaalille ei enää voinut kukaan mitään. JäPS pelasi viimeiset minuutit viisaasti ja harkiten ja täysi pistepotti lähti kuin lähtikin Järvenpäähän. Nousu voittoon oli henkisesti merkittävä ja osoitti, että ottelut kannattaa pelata aina loppuun asti.

Päävalmentaja Osku Partonen totesi pelin olleen täysin hallussa koko ensimmäisen jakson. ”Vastustaja pelasi, kuten oli odotettu ja itse pelattiin, kuten oli suunniteltu. MYPAn paikat tulivat meidän virheistä ja varsinkin tasoitusmaali oli liian tuttu virhe”, kertasi Partonen. ”Toisella jaksolla vastustaja muutti ryhmitystään ja jakson alku oli tasaista pelillisesti. Vastustajan maalit eivät olleet pelitapahtumiin nähden mitenkään oikeutettuja, mutta meille tehdään näköjään merkillisiä maaleja ja vastustaja tuntuu onnistuvan lähes aina paikoistaan”, manaili koutsi. ”Kulminaatiopiste olivat vaihdot ja 4-2 kavennus, minkä jälkeen nousu oli aistittavissa kaikilla, jopa yleisössä. Nyt tehtiin maaleja hyvällä prosentilla, kun ennen ei vaan ole osunut”, päätti Partonen.

Tilastot ja tulokset palloliiton ottelusivulla. TÄSTÄ

Kolmen pisteen metsästysmatka Myllykoskelle

JäPS:n lyhytottelumaraton päästään lopettamaan MYPA Junioreiden vieraana kesäisissä olosuhteissa. Aurinkoisen sään ja liigavaatimuksetkin täyttävän Kymenlaakson Sähkö Stadionin tarjoamat puitteet antavat mukavat lähtökohdat täyden pistepotin kahmimiseen. Tärkeistä pisteistä mitellään sunnuntaina 13.5. klo 18:30 alkaen Myllykosken kotipyhätössä.

JäPS lähtee pesemään kasvojaan katkeran NJS-tappion myötä. ”Kolme pistettä on täysin otettavissa Myllykoskelta, ja selkeä tavoite onkin palata voittokantaan Viikingit-ottelun tavoin”, kommentoi päävalmentaja Osku Partonen. Vaikka loukkaantumissuma on rokottanut JäPS:n kokoonpanoa tasaisesti kevään aikana, Kymenlaakson matkalle lähdetään hyvällä kokoonpanolla. Ottelu on molemmille joukkueille kolmas yhdeksän päivän sisään, mikä saattaa vaikuttaa pelin kulkuun. ”Vain pari lepopäivää pelien välissä on toki haastavaa molemmille joukkueille. Rosterileveys voikin olla merkittävä tekijä tällaisessa pelissä”, tuumaa Partonen.

JäPS on saanut maalihanansa auki muutamassa viime pelissä, mutta vielä tehokkaampaan viimeistelyyn olisi ollut varaa. Myös helpot virheet keskialueella ovat hankaloittaneet järvenpääläisten taivalta. Kolmesta pelistä on nyt kasassa vasta kolme pistettä, mutta vahva peli FC Viikinkejä vastaan ja hyvä ensimmäinen kolmevarttinen NJS:a vastaan kielivät JäPS:n iskukyvystä.

Myllykoskelaiset ovat aloittaneet kautensa alakuloisesti kahdella tappiolla PEPO:lle ja Gnistanille sekä kotitasapelillä JIPPO:a vastaan. Järvenpääläisiä vastaan asettuukin varmasti kauden avausvoittoaan ahneesti hamuava ryhmitys. ”MYPA:n alkukauden pelit ovat olleet suhteellisen tasaisia, vaikka pistesaldo on jäänyt laihaksi. Vastaan asettuu JäPS:n tavoin nuori ryhmä, jota on höystetty muutamalla kokeneemmalla pelaajalla. Taistelutahtoa varmasti riittää”, kiteyttää JäPS-koutsi.

MYPA:n sielun muodostaa joukkueen konkaripuolta edustava kaksikko: Tomi Räikkönen hyökkäyspäästä ja Heikki Pulkkinen puolustuslinjalta. Parivaljakon jaksaminen määrittääkin pitkälti punavalkoisten kollektiivisen kyvykkyyden JäPS-rosteria vastaan. Lisäksi skouttaustiimin raportissa mainitaan kotijoukkueen pitkät rajaheitot, jotka voi aiheuttaa päänvaivaa järvenpääläispuolustukselle.

Vinkkinä vielä aurinkoisesta kesäviikonlopusta nauttiville kesämökkiläisfaneille erityisesti Itä-Suomessa päin: paluumatka kannattaa ajoittaa sopivasti poikkeamalla Myllykoskelle. Hyväpuitteisella stadionilla on käynyt pelaamassa Liverpool 90-luvulla ja samaisella kentällä MYPA Junioreiden edeltäjä Myllykosken Pallo -47 varmisti liigamestaruutensa vuonna 2005. Tule mukaan haistelemaan suomifutiksen nostalgiaa ja kannustamaan siniset voittoon!

MYPA – JäPS

sunnuntaina 13.5. klo 18:30

Kymenlaakson Sähkö Stadion, Kisatie, Myllykoski