MP – JäPS

MP 2 - 2 JäPS
16 Jun 2019 - 18:30Urski

Työnteko palkittiin pisteellä Mikkelissä

Harvoin on palattu Mikkelistä pisteiden kanssa ja taas palattiin. Sarjakärki MP ei tosin luopunut kuin yhdestä pisteestä, joka sekin voisi yleensä tuntua hyvältä. Nyt ei vain tuntunut. Pelin tauottua järvenpääläisten kasvoilta paistoi pieni pettymys, joka oli toki aiheellista. Enemmänkin kun olisi voinut tulla. Tasapeliin 2-2 (1-1) oli tyytyminen reilun 1000 katsojan edessä aurinkoisessa ja lämpimässä Urskissa.

JäPSin pelaajalistasta löytyi Mikkelissä kauden tähänastinen harvinaisuus. Listalle oli ensimmäisen kerran saatu kaksi maalivahtia. Matkat, loukkaantumiset ja armeija olivat pakottaneet tähän asti menemään isohkolla riskillä ja vain yhdellä vahdilla, mutta se on onneksi riittänyt. Useista poissaoloista huolimatta pelaajia riitti muutenkin lista täyteen. Ottelun avauskokoonpano uskallettiin tosin vahvistaa vasta alkulämpöjen jälkeen, sillä kippari Roope Aution pelaaminen oli nivusvamman takia epävarmaa. Kentälle mies meni ja tärkeä lenkki tapojensa mukaan myös oli. Kokoonpanon asettuminen hiljalleen uomiinsa näkyy joukkueen otteissa lisääntyneenä varmuutena ja rauhallisuutena. Palloa ei enää roiskita vain pois omista jaloista, vaan uskalletaan pelata ja mennä tilanteisiin rohkeammin.

Hyväkuntoinen, mutta juuri ottelun alla kasteltu kenttä aiheutti pientä liukastelua, ja kun JäPS vasta tuntui ottavan tuntumaa alustaan, iski kotijoukkue. Kamerunilaistoppari Vincent Bikana antoi syvältä omalta alueelta pitkän pystysyötön nopealle brassikärki Denis Lima de Assisille, joka paineli karkuun vieraspuolustukselta ja iski vastustamattomasti pallon oikeaan alanurkkaan. Ottelussa jälleen kerran erinomaisesti pelanneella maalivahti Altti Mäkisellä ei ollut mitään tehtävissä jo kuudennella peliminuutilla tulleeseen takaiskuun.

Aikainen kotijohto ei JäPSiä lannistanut. Joukkue pyrki pelaamaan ja rakentamaan peliä aktiivisesti liikkuvan keskikentän kautta. Herkko Kuosa ja loistavalla pelipäällä ollut, otteitaan jatkuvasti parantava Jesse Sundström tekivät valtavan määrän töitä laajalla säteellä. Yhdessä laidoilla pelanneiden Justus Kauppisen ja Hedi Khayatin kanssa koko nelikko pimensi isäntien pelinrakentelun luoden samalla vaarallisia tilanteita MP:n maalille. Mikkeliläisten pelistä tuli kahden brasilialaisen sinnittelyä koko JäPSiä vastaan. Tuntui, että kotijoukkueella oli lupa pelata vain Lucas dos Santosille, joka haki Denisiä syötöillään. Vain ajoittain oikean laidan kaksikko Joona Mäenpää – Janne Kuhmonen yritti keskenään pelaten päästä luomaan tilanteita. Valtteri Karlsson ja muu JäPS-puolustus hoiti nuokin lähentelyt varmasti.

Palkinto uurastuksesta tuli jo 17. minuutilla, kun isännät purkivat JäPSin kulmapotkun pitkällä roiskaisulla linjan noustessa samalla nopeasti. Pallo tuli Mahdi Alille, joka pisti saman tien ristipallon linjan taakse juoksevalle Tuure Nummelle. Paitsioansa petti ja viime kauden maalitykki sipaisi kevyellä kosketuksella pelin tasoihin takatolpan kautta. Maali oli Nummen toinen tällä kaudella.

Peli jatkui edellä kuvatun kaltaisena. MP pelasi kovalla materiaalillaan ja sarjakärjeksi harvinaisen mielikuvituksettomasti. Lucas ja Denis olivat koko ajan pelin keskiössä ja Denisin nopeuden hyödyntäminen ilmeinen tarkoitus. Nähtävästi kotijoukkueen valmennus Janne Wilkmanin johdolla oli scoutannut JäPSin otteluja ilman Mahdi Alia. Ali joutui toki tekemään nytkin täyden päivätyön Denisin kanssa, mutta nopeus riitti pääsääntöisesti pitämään brassin poissa pahanteosta.

Tylsäksi peliä ei voinut silti sanoa. MP pelasi fyysisesti ja JäPSille tuomittiin lukuisia vapaapotkuja kotiyleisön selväksi harmiksi. Tapahtumia riitti molemmissa päissä kenttää JäPSin hallitessa kuitenkin enemmän palloa. Puolen tunnin kohdalla Filipe Mello pääsi kokeilemaan, mutta melko kaukaa lähtenyt laukaus meni selvästi ohi vasemman yläkulman. Hetkeä myöhemmin tuli Jesse Sundströmin vuoro. Kuosan ja Sundströmin kuvio päättyi jälkimmäisen laukaukseen KuPSista lainassa olevan maalivahti Miika Töyräksen syliin.

Mikkeli on kovan onnen paikka Justus Kauppiselle. Viime vuonna miehen peli päättyi jo alkuunsa käsivamman takia sairaalareissuun Kissoja vastaan pelatessa ja nyt tarvittiin silmäkulmaan pari tikkiä. Kauppista paikkailtiin kentän sivussa viitisen minuuttia, mutta tuona aikana kotijoukkue ei saanut miesylivoimallaan mitään vaarallista aikaan. Jakson loppuminuuteilla Joonas Nissinen kokeili vielä Altti Mäkisen valppautta joutuen havaitsemaan sen olevan kunnossa. JäPS sai ensimmäisellä puoliajalla viisi kulmapotkua ja niistä neljäs oli tuoda kauden ensimmäisen erikoistilannemaalin. Pallo ajautui Samuli Laitiselle, joka jysäytti kunnon pommin kohti oikeaa ylänurkkaa. Jostain maalivahti Töyräs sai kaivettua sormiinsa sen verran lisää pituutta, että pelasti tilanteen uudeksi kulmapotkuksi, josta ei enää vaarallista saatu aikaan.

Toiselle jaksolle tultaessa JäPS joutui tekemään vaihdon. Justus Kauppinen tunsi olonsa sen verran heikoksi, ettei ottelua ollut järkevää jatkaa. Penkiltä löytyi varsin kelpo korvaaja, kun lähes reserviläinen Ville Ahola kirmasi kentälle. JäPSillä oli hyvin virtaa pelissään ja tilanteita saatiin luotua isäntien maalille. Ensin kuin varoituksena tulevasta hieman uinuvalle kotijoukkueelle Hedi Khayat pelasi Tuure Nummen kanssa itselleen vetopaikan vasemmalta sivustalta. Kierteinen laukaus oli hyvä, mutta painui silti ohi takatolpan. Viitisen minuuttia myöhemmin jo osui. Sama kaksikko oli asialla. Khayat syötti hyvin oikealla etenevälle Nummelle, joka otti löysät pois ja täräytti matalan laukauksen takanurkkaan ohi voimattoman Töyräksen. Johtoasemaa 56. peliminuutilla voitiin pitää täysin ansaittuna.

MP:n oli pakko lisätä vauhtia estääkseen kauden ensimmäisen tappion. JäPS vastasi haasteeseen laittamalla kentälle tuoreita jalkoja. Takaisin sinipaitoihin Kiffen-vierailultaan palannut Ala Alaeddine korvasi kiitettävän päivätyön tehneen Herkko Kuosan. Isännät saivat kuitenkin yhä paremmin otetta peliin. Reilun tunnin jälkeen Denis karkasi jälleen ja vain Altti Mäkisen loistopelastus esti tasoitusmaalin synnyn. Lucas pääsi vielä yrittämään reboundista, mutta riittävän paljon puolustuksen jalkoja oli jo ehtinyt hätiin. Tovi myöhemmin Lucasin vapaapotkun jälkitilanteesta pallo kävi yläputkessa ja sama mies laukoi vielä toisen vapaapotkun yli maalin. JäPS päästi toisen työn sankarin Jesse Sundströmin suihkuun ja tilalle viimeiseksi reiluksi vartiksi isäntien menoa hidastamaan tuli Tuomas Kyytsönen.

Mikkeliläiset olivat löytäneet kateissa olleen pelihuumorinsa ja järvenpääläiset joutuivat ottamaan vastaan. Lyhyen ajan sisällä ensin Denis puski Lucasin keskityksen Mäkisen syliin, sitten Lucas, Denis ja vaihtomies Samuli Kaasalainen pelasivat Kaasalaisen laukaisupaikkaan, mutta laukaus peitettiin kulmapotkuksi. Kulmasta ei vaarallista syntynyt, mutta 78. minuutilla Kaasalainen osasi juosta rangaistusalueen sisällä JäPS-topparin jalkaan sen verran hyvin, että erotuomari Kari Vantolalle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin viedä pallo pilkulle. MP:n pelin sielu Lucas ei paikasta erehtynyt ja ottelu oli tasan. Viime hetkillä isännillä oli vielä pari pahaa paikkaa ratkaista peli edukseen, mutta JäPS kesti. Myös erotuomari Vantolalla oli tiukka paikka, kun ottelun MP-hahmot Lucas ja Denis menettivät täysin malttinsa JäPSin maalin edessä. Nokkapokka oli lähellä ja tönimisen jälkeen kumpikin selvisi varoituksella.

Valmentaja Osku Partonen ei henkseleitään isommin paukutellut, vaikka olikin selvästi tyytyväinen suojattiensa otteisiin. ”Hieno ottelu, josta olisimme ansainneet enemmän kuin yhden pisteen. Peli-ilme on hyvä ja tekeminen kentällä nousujohteista. Tästä on hyvä suunnata katseet Sudet peliin”, tyytyi Partonen tyypillisen vähäsanaiseen lausuntoon ottelun jälkeen. 

 

Sarjakärkeä kaatamaan

Ventoniemen bussi suuntaa jo toista kertaa lyhyen ajan sisään kohti Etelä-Savoa ja Mikkeliä. Nyt JäPSin miehistöä on vastassa päämajakaupungin perinteikäs EmPee. Kotijoukkue on tänäkin vuonna lähtenyt kauteen vain nousutavoite mielessään ja ryhmä on koottu panoksia säästämättä sen mukaisesti. Viime kauden pettymystä ei haluta kokea uudestaan. Joukkuehan jäi kovista satsauksistaan huolimatta vasta seitsemänneksi Kakkosen tasaisessa A-lohkossa, vaikka vei kakkoseksi sijoittuneelta JäPSilta neljä pistettä. Keskinäinen ottelu Mikkelissä päättyi tasatulokseen 1-1. Ottelu Mikkelin Urskin nurmella alkaa sunnuntaina 16.6. kello 18:30.

Mikkeliläisten valmentaja Janne Wilkman on saanut riveihinsä kovia vahvistuksia. Joonas Nissinen, 21-vuotias hyökkäävä laitapelaaja pelasi viime kaudella Veikkausliigaan nousseessa KPV:ssä 21 ottelua tehden kaksi maalia. Kuopion Palloseuran kasvatti debytoi Veikkausliigassa jo kaudella 2014. Keskikentän keskustassa pelaava varkautelaislähtöinen Antti-Ville Räisänen, 20 pelasi viime kaudella Ykkösen AC Kajaanin keskikentällä 21 ottelua. Sydänsavon suunnalta tulee myös kolmas nuori tulokas, 22 -vuotias toppari Reetu Räsänen. Hän on Kuopion Palloseuran kasvatti, joka pelasi viime kaudella Ykkösen FC Hakassa neljä ottelua ja aikaisemmin hän on saanut peliaikaa SC KuFu-98:n riveissä Kakkosessa. Unohtaa ei sovi seuran kanssa aikoinaan riidoissa eronnutta Denis Lima de Assisia, joka palasi täksi kaudeksi takaisin ja riidat on joko sovittu tai korvaukset saatu pelaajan haluamalle tasolle.

EmPee on aloittanut vahvasti ja on edelleen seitsemän pelatun ottelun jälkeen tappioitta, mikä on tuonut ansaitun piikkipaikan taulukossa. Pistemenetyksittä joukkue ei silti ole selvinnyt. Kovat Klubi04 ja JIPPO pakottivat 0-0 tasapeleihin, mutta pienenä yllätyksenä voinee pitää jumbosijaa miehittävän Susien venymistä 1-1 tasapeliin Mikkelissä toissakierroksella. Viime sunnuntaina mikkeliläiset palasivat takaisin voittokantaan hakemalla täydet pisteet Lahdesta 1-3 lukemin. Maaleja joukkue on tehnyt 12 ja omiin on mennyt vain kolme, mikä kertoo ainakin tiiviistä puolustuksesta.

Maalia on vartioinut kaikissa neljässä voitto-ottelussa kamerunilainen, maajoukkueessakin esiintynyt Sammy N’Djock. Mainitut pistemenetykset tulivat kaikki miehen maajoukkuekomennuksen aikana, joten vähintään henkinen merkitys miehen läsnäololla tuntuu olevan joukkueelle. MP:n puolustuksen perusta rakentuukin N’Djockin ja toisen, myös maajoukkueessa esiintyneen kamerunilaisen Vincent Bikanan ympärille. Näiden kahden järkäleen apuna puolustustehtävissä ovat häärineet kotimaiset voimat, lähinnä uushankinta Reetu Räsänen, Iiro Äijö, Matti Kohonen ja joukkueen kapteeni Jiri Haikonen.

Kärjessä viihtyvien brassien Lucas dos Santosin ja Denis Lima de Assisin takana keskikentällä peliä ovat tehneet joukkueen kolmas brassi Filipe Mello seuranaan Juuso Liukkonen, Antti-Ville Räisänen, Joonas Nissinen, Joona Mäenpää ja Janne Kuhmonen. Heistä Räisänen on pelannut tähän mennessä täydet minuutit ja Lucas lähes täydet. Lucas on ollut myös joukkueen vaarallisin maalitykki viidellä osumallaan.

JäPSillä on edelleen vaikeuksia kokoonpanonsa kanssa loukkaantumisten takia. Kiffen-matsissa telotun Tero Uusitalon polvi ei kestä pelaamista, Atte Hoivalaa vaivaa vanha nivusvamma, Olli Valto parantelee käsivammaansa ja Jesse Paananen polveaan. Avauksesta puuttuu siis varmuudella kevään kenraaliharjoituksen koko puolustusnelikko. Ryhtiliike siipirikkoisenakin JIPPOa vastaan osoitti, että asenteen ollessa kunnossa, voi myös sarjakärkeä vastaan tehdä muutakin kuin rakennella bussia omalle puolustusalueelle. Lisäksi taikuri Osku Partosen hatusta voi milloin tahansa pompsahtaa yllätyskani. Tilanteesta kysyttäessä Partonen vastaili rauhalliseen tyyliinsä. ”Kokoonpanon vaihtuminen ottelusta toiseen ei tietenkään ole toivottavaa, mutta se on asia, johon meidän täytyy tällä hetkellä sopeutua. Seitsemässä ensimmäisessä ottelussa meillä on pelannut 23 (!) eri pelaajaa. Pelaajat ovat reagoineet tilanteeseen hyvin ja sitoutuminen joukkueena tekemiseen on erinomaista. Meidän täytyy yhdessä löytää keinot palata voittojen tielle”, tuumaili Partonen.