Klubi04 – JäPS

Klubi04 2 - 2 JäPS
01 Jul 2019 - 18:30Telia 5G Areena

RAPORTTI: Ristiriitaisin tuntein takaisin Stadista

JäPSin menossa alkaa olla vihdoin samaa lentoa kuin viime kaudella. Hyvän pelin jälkeen tasapelikin tuntuu tappiolta, vaikka ennakkoon olisi saattanut olla tyytyväinen tuohon saatuun pisteeseen. Näin kävi Klubi04:ää vastaan. Kun ottelun alla vielä kerrottiin isäntien saavan liigasta vahvistuksia ryhmäänsä, oli ennakkosuosikin viitta yhä tiukemmin Klubilla. Se ei järvenpääläisiä häirinnyt ja kotiin lähdettiin 2-2 (1-0) tasatulosta harmitellen.

Klubi aloitti kyllä vakuuttavasti. Nuoret miehet rakensivat hyökkäyksiä mallikkaasti, mutta maalipaikkoja ei oikein osattu hyödyntää. Joukkueen maalitykki Olli Tynkkynen puuttui kokoonpanosta ja hänen paikkansa kärjessä täytti kakkostykki Julius Tauriainen, jolle paikkoja rakensivat ahkerimmin Samuel Tammivuori ja liiga-apu Kevin Kouassivi-Benissan.

JäPSin koutsi Osku Partonen oli saanut isäntien vauhtia pysäyttämään ison avun, kun toppari Olli Valto palasi sairastuvalta kokoonpanoon. Roope Autio vahvisti keskustaa ja puolustuksen laidoilla avasivat Valtteri Karlsson ja Samuli Laitinen. Tommi Tynkkynen asettui maalipuiden väliin tuuraamaan estynyttä Altti Mäkistä. Muilta osin jatkettiin edellisestä ottelusta tutuilla miehillä avauksessa. Ottelua ei ehditty pelata kuin kahdeksan minuuttia, kun kokoonpanoon jouduttiin tekemään ensimmäinen muutos. Samuli Laitinen loukkasi kamppailutilanteessa pahannäköisesti polvensa ja tilalle asteli neljän minuutin vajaalla pelaamisen jälkeen jo edellisessä ottelussa puolustajan paikan tulikasteensa saanut Ala Alaeddine.

Nollanelosten alun hallinnasta huolimatta myös JäPS sai luotua vaarallisia tilanteita isäntien maalille. Laitista hoivattaessa ja vajaalla pelatessa Justus Kauppinen pääsi ensimmäisen kerran hätyyttämään puskullaan isäntien maalivahtia Tuomas Pöyhöstä. Vieläkin parempi tilanne avautui lähes perään, kun Hedi Khayat pelasi Kron Rexhepin maalipaikkaan. Tiukka laukaus päätyi kuitenkin sivuverkkoon. Sitten oli Klubin vuoro iskeä toisessa päässä. Vain Tommi Tynkkysen mainio torjunta esti avausmaalin synnyn. Lunta tuli JäPSin tupaan viimein 17. minuutilla, kun Julius Tauriainen pelasi itsensä hyvään laukaisupaikkaan noin pariin kymmeneen metriin maalista. Hyväpotkuinen Tauriainen täräytti tarkan vedon vasemman pystypuun juureen ja maalivahti Tynkkynen oli voimaton. Isännät johtivat ansaitusti 1-0.

Näytti siltä, että Klubi menee menojaan, kun tilanteita syntyi alinomaa JäPSin päädyssä. Maalivahti Tynkkysen ja puolustajien taito, onni ja uhrautuvaisuus pitivät maalin kuitenkin puhtaana enemmiltä osumilta ja saattaa olla, että myös kotijoukkueen viimeistelyssä oli parantamisen varaa. Ilman tilanteita ei jäänyt JäPSikään, joten pienellä onnella myös toisessa päädyssä olisi voinut maali syntyä. Valtteri Karlssonin rajaheitot sekä useampi Herkko Kuosan antama kulmapotku loivat selvästi fyysisemmälle ja pidemmälle järvenpääläisryhmälle mahdollisuuksia erikoistilanteissa. Varreltaan maalivahdiksi lyhyehkö, mutta erinomaisesti tilanteet hoitanut nuori klubiveskari Tuomas Pöyhönen oli kuitenkin tehtäviensä mittainen. Ehkä lähimpänä tasoitusta oltiin lisäminuuteilla, kun Kuosa antoi kulman vasemmalta ja Pöyhönen sai kauhottua pallon ulos aivan maalin rajoilta.

Toiselle jaksolle tulivat sisuuntunut JäPS ja oudon hermostunut Klubi04. Seuraukset näkyivät heti viiden minuutin jälkeen. Maalivahti Tynkkynen avasi pitkällä syötöllä Hedi Khayatin päähän hyökkäysalueelle. Pallo kulkeutui oikeaa laitaa edenneelle Justus Kauppiselle, jonka millintarkka keskitys löysi takakulmalta elämänsä kesässä kulkevan Kron Rexhepin pään. Viimeistelijä on viimeistelijä ja niin nytkin. Komea pusku tasoitti pelin ja JäPS sai lisää virtaa kotijoukkueen virran hyytyessä hiljalleen.

Voisi sanoa, että tasoituksen jälkeen viimeistään alkoi Herkko Kuosa show, jota rytmittivät raatajat Jesse Sundström ja Justus Kauppinen. Haitaksi ei taatusti ollut myöskään tutkaparin Ville Aholan tulo kentälle 58. peliminuutilla. Kuosa tuntui olevan elementissään päästessään kerrankin pyörittämään ikäisiään maajoukkuepelaajia. Kruununa tuli 63. peliminuutilla hieno kuvio, jossa Kauppinen laittoi hyvän pystysyötön Kuosalle linjaan, Kuosa eteni hetken ja täräytti kunnon kudin etunurkasta verkon perukoille. JäPS oli siirtynyt monen yllätykseksi 2-1 johtoon. Vain pari minuuttia aiemmin kotijoukkue oli tehnyt tuplavaihdon ja ottanut kentälle lisää liigavoimaa kääntääkseen pelin. Akseli Pelvas pääsikin tuoreeltaan ihmettelemään vierasjoukkueen vauhtia. JäPS myllytti tosissaan ja Klubi oli täysin sillassa. Jostain käsittämättömästä syystä peliä ei saatu tapettua, vaikka pallo pysyi mm. yli kaksi minuuttia Klubin kenttäpäässä ja tilanteita syntyi taukoamatta. Kärkipari Tuure Nummi ja Kron Rexhepi pääsivät nauttimaan keskikenttäpelaajien tarjoiluista ja välillä loivat paikkoja itsekin, mutta kotijoukkueen maaliin palloa ei saatu.

Klubi pääsi vain ajoittain JäPSin kenttäpuoliskolle, mutta joskus sekin on liikaa. Pieni löysyys hurmoksessa kostautui, kun kotijoukkue sai kulmapotkun 76. minuutilla. Jostain löytyi Kevin Kouassivi-Benissanin pää ja hyvä pusku oikeaan nurkkaan tasoitti pelin, joka oli jo JäPSin taskussa. Klubin tilannetta ei parantanut jatkuva kiukuttelu ns. miesten säännöillä pelata antaneen tuomari Esa Suoyrjön ratkaisuista. Avustavalle erotuomarille kommenttinsa riittävän selkeästi ilmaissut Otto Ollikainen sai katsella punaista pari minuuttia tasoituksen jälkeen ja JäPS pääsi pelaamaan ottelun lopun ylivoimalla. Painetta saatiin kyllä edelleen luotua, mutta odotettu voittomaali jäi tulematta ja erotuomari Suoyrjön antaman viiden lisäminuutin jälkeen pettymys oli nähtävissä pelaajien ilmeistä.

JäPS-valmentaja Partonen oli otteluun varovaisen tyytyväinen. ”Hyvä nousu 1-0 tappiotilanteesta 1-2 johtoon oli selkeää plussaa. Tuossa kohtaa pelasimme erinomaisesti, paitsi että ottelu olisi pitänyt ratkaista, kun meillä oli riittävät maalipaikat 1-3 maaliin. Kokonaisuutena tämä oli kuitenkin hyvä suoritus koko joukkueelta ja peli-ilme oli hyvä”, ynnäili Partonen omia tunnelmiaan.

 

Tiukka ottelutahti jatkuu maanantaina

Kakkosen keskikesän ottelusumaa puretaan maanantaina Telia 5G Areenalla, kun pääkaupunkiseudun nuoret talentit Klubi04:n riveissä kohtaavat hyvässä kiidossa etenevän JäPSin. Ottelu alkaa kello 18:30.

Klubi04 on haasteellinen vastustaja kenelle tahansa. Joukkue on täynnä nuoria, nälkäisiä ja näyttöhaluisia pelaajia, joille nollanelosen on tarkoitus olla vain pikainen välivaihe kohti suurempia matseja. Rosterissa on leveyttä ja apuja on tarvittaessa saatavissa liigaryhmässä mukana olevista pelimiehistä. Tällä kaudella minuutteja Klubi04:ssä on kertynyt jo peräti 25 pelaajalle ja vain kolme pelaajaa on esiintynyt kaikissa tähänastisissa yhdeksässä pelissä.

Usealla pelaajalla on kokemusta poikamaajoukkueista ja yksi sellainen on vastikään ryhmään liittynyt Samuel Anini jr, jolle pelit Kolmosen PKKU:ssa eivät enää olleet riittävän kehittäviä ja suunta oli sinivalkoraitaisiin. Jonkinlaisena isähahmona nuoressa ryhmässä maaleja takoo viime kaudella Kolmosen Reippaassa yli 40 maalia tehtaillut Olli Tynkkynen. Hänkään ei ole iällä pilattu, vasta 25-vuotias, mutta kokemusta on liigatasolta ja nuorten maajoukkueista sen verran, että kelpaa nuoremmilleen esikuvaksi. Tällä kaudella maaleja on kahdeksassa ottelussa syntynyt viisi, joka on kolmannes joukkueen tekemistä osumista. Toinen maalipyssy on ollut Tauriaisen jalkapallosuvun jälkikasvu Julius kolmella osumalla.

Maalia on vartioinut seitsemässä pelissä hyvällä menestyksellä kohta täysi-ikäinen maajoukkuevahti Tuomas Pöyhönen ja häntä on pari kertaa tuurannut pari vuotta vanhempi yhtä lailla maajoukkueissa esiintynyt Robin Källman. Taso on siis kova myös tuolla pelipaikalla ja päästettyjä maaleja onkin lohkon kolmanneksi vähiten, yhdeksän eli keskiarvona maali/ottelu. Klubi04 ei ole hävinnyt kuin kerran. Tuo tappio osui heti kauden avaukseen, kun VJS yllätti silloiset isäntänsä Telia 5G:llä isohkoin lukemin 3-5. Sen jälkeen omassa päässä on pito ollut todella kova, mutta viisi tasapeliä on verottanut pisteitä ja sijoitus on neljäs.

JäPS on hiljalleen saamassa peliään uomiinsa. Selkeä voitto Susista päästi jo iloa purkautumaan ryhmässä, ja jos syöttöpeli ja asenne ovat maanantaina yhtä kohdillaan, päästään Klubi04 haastamaan varmasti tasaiseen kamppailuun. Pieni voittoputki ei olisi pahitteeksi, ettei kärkinelikko pääse karkaamaan liian kauas. Valmentaja Osku Partonen tuskin saa vieläkään kaikkia haluamiaan pelaajia kokoonpanoon, mutta alkukausi on osoittanut, että luovuudella saa ihan kelpo tuloksia aikaan.