Kiffen-JäPS

Kiffen 2 - 1 JäPS
04 Jun 2019 - 19:00Töölön Pallokenttä

RAPORTTI: Reikäjuustoa isännille

JäPS tarjoili Kiffenille iltapalaksi herkullista reikäjuustoa loistavakuntoisella Bolliksella aurinkoiseen ja lämpimään tiistai-iltaan. Isännät eivät hekään kovin kummoista peliä esittäneet, mutta terävillä vastaiskuilla järvenpääläisten todella avoin puolustus aukesi tarvittavaan suoritukseen 2-1 (2-0) kotivoiton raapimiseksi. Ilman Kiffenin useista läpiajoista loistopelastuksia tehnyttä JäPSin maalivahti Altti Mäkistä numerot olisivat olleet selkeämmät.

Penkin päässä peliä johtaneella Jani Myllyniemellä oli melkoisia vaikeuksia löytää pelaajia puolustuslinjaan. Talven ja kevään aikana tuskin kukaan olisi arvannut, että rosterin 10 puolustuspelaajasta on kesäkuun alussa avauskokoonpanossa enää kaksi. Kauden kuudessa ottelussa ei vielä ole nähty kahta samanlaista puolustuslinjaa, joten ei liene ihme, jos pelaaminen on epävarmaa.

JäPS pelasi ottelun muodostelmalla 3-5-2, missä maalivahti Mäkisen edessä kolmikon muodostivat Samuli Laitinen, Tero Uusitalo ja Valtteri Karlsson. Keskikentän pohjalla pelasivat Roope Autio ja Jesse Sundström ja kärjen takana Herkko Kuosa. Laidoille oli laitettu Tomi Mikkonen ja Hedi Khayat sekä kärkipariksi Kron Rexhepi ja Tuure Nummi.

Ottelun alku oli JäPSille vaikea. Peli ei tuntunut käynnistyvän ollenkaan ja selvä hermostuneisuus näkyi otteissa. Syötöt eivät löytäneet omia ja pelaajien välit muodostuivat liian isoiksi. Kun pakka ei pysynyt kasassa, rokottivat isännät jo viiden minuutin jälkeen. Pystysyöttö linjaan löysi Eero Forsenin, joka pääsi karkuun. Altti Mäkinen tuli hyvin vastaan, Forsen juoksi Mäkisen käsiin ja erotuomari Juho Nieminen näytti kylmästi pilkulle. Kiffenin rankkarispesialisti Daniel Stevens ei tehtävässään erehtynyt, vaan sijoitti pallon varmasti maalin oikeaan nurkkaan siirtäen isännät aikaiseen 1-0 johtoon. Vain muutamaa minuuttia myöhemmin Mikko Jalkanen oli pitkän syötön jälkeen päästä vasemmalta lisäämään isäntien johtoa, mutta Mäkinen pelasti hyvällä vastaantulollaan.

Lähes puolen tunnin hakemisen jälkeen järvenpääläisten pelissä oli jo nähtävissä pilkahdus pelaamista. Lähinnä erikoistilanteista saatiin luotua jokunen tilannekin Kiffenin maalille, mutta sellaista ryminää ei löytynyt, jolla tasoitus olisi saatu puristettua. Peliä kuvasti turha hätäily, mikä aiheutti harhasyöttöjä ja antoi isännille mahdollisuuden vastahyökkäyksiin. Kun keskikentältä ei riittänyt jalkoja tai riittävästi haluja hajanaisen ja vähäväkisen puolustuksen auttamiseen, oli selvää, että jossain vaiheessa linja pettäisi.

Kiffenin voittomaaliksi jäänyt 2-0 ei syntynyt odotusten vastaisesti suorasta nopeasta vastahyökkäyksestä. Vasemmalla pelannut Mikko Jalkanen pääsi 37. minuutilla yrittämään keskitystä kahdesti. Ensimmäinen peitettiin, mutta toisen jälkitilanteesta pallo tuli 25 metriin vielä viime kaudella JäPSiä edustaneelle Pyry Korhoselle, joka tinttasi oivan sijoituksen maalin oikeaan takanurkkaan. JäPSin päät painuivat ja puolustus oli maalin jälkeen entistä enemmän kuin reikäjuustoa. Isoja välejä oli aivan liikaa ja niihin Kiffen iski. 3-0 oli todella lähellä, kun Bledar Kelmendi karkasi muutama hetki ennen taukoa. Vain Mäkisen ilmiömäinen pelastus esti takaiskun. Ensimmäinen puoliaika oli helppo vetää JäPSin osalta yhteen kolmella sanalla: pehmeää, saamatonta ja hermostunutta.

Toiselle puoliajalle tultaessa JäPS teki vaihdon, joka tiivisti kyllä puolustusta, mutta vei keskikentältä jonkin verran voimaa. Roope Autio laskeutui toppariksi nivustaan loukanneen Valtteri Karlssonin tilalle ja Tuomas Kyytsönen tuli keskikentän pohjalle Aution paikalle. JäPS alkoi päästä paremmin peliin mukaan ja heti alkuun oli kavennus lähellä. Kuosa pelasi Khayatille laitaan ja keskitys peitettiin kulmaksi vasemmalta. Maalivahti Besart Mustafa selvitti kuitenkin pahan sisäkierteisen kulman ja vielä jatkotilanteesta tulleen Kyytsösen puskun etunurkasta.

JäPSin pelin todellinen piristys oli Justus Kauppisen vaihto kentälle 57. minuutilla. Talvella Yhdysvaltojen kentillä polvensa pahasti loukannut Kauppinen tuli loukkaantumisensa jälkeen ensimmäistä kertaa peliin mukaan ja teki sen tyylillä. Tilanteita saatiin nyt luotua enemmän, mutta niiden päättäjistä oli pulaa. Pehmeys tilanteissa oli edelleen silmiinpistävää ja maalin syntymiseen tarvittavaa vaarallisuutta ei löytynyt. Tappioasemassa hämmästyttävää oli lisäksi hyökkäysten hitaus. Vastustajan annettiin rauhassa vetäytyä puolustusmuotoonsa, kun palloa pelattiin jatkuvasti alaspäin niissäkin tilanteissa, joissa tilaa ylöspäin pelaamiseen olisi löytynyt.

Ottelua oli jäljellä enää kymmenisen minuuttia, kun kaivattu kavennus saatiin runnottua. Kiffenin peli oli muuttunut sekavaksi potkimiseksi ja JäPS oli saanut vihdoin jonkinmoista painetta kotijoukkueen puolustukselle. Herkko Kuosa pelasi vasemmalla jalkansa vapaaksi ja löysi tarkalla keskityksellä Kron Rexhepin pään. Rexhepin kauden neljäs maali syntyi vahvalla puskulla vajaasta kymmenestä metristä maalin kattoon. Maalin jälkeen kentälle asteli Kakkosen debyyttiinsä Eljas Pirttilä korvaten Jesse Sundströmin.

Kotijoukkue potki summittaisesti edelleen kaikkea, mikä liikkui ja erotuomari Nieminen kaiveli ahkerasti taskujaan. Pahimman kolhun taisi saada Tero Uusitalo, joka nilkutti vielä pitkään saamansa kohtelun jälkeen. JäPS painoi päälle, mutta kunnon tilanteita tasoitusmaaliin ei enää saatu aikaiseksi. Edes Kiffen-kapteenin Daniel Stevensin ulosajo ottelun viime hetkillä ei tuonut apuja ja aika loppui kesken. Karvas tappio oli tosiasia, jonka sulatteluun ei liikaa aikaa jää. Katse on suunnattava kohti tulevaa ja mennyt nollattava pikaisesti.

Ottelussa JäPSiä johtanut Jani Myllyniemi avautui medialle iskukyvyn puutteesta. ”Samaa ongelmaa tuntuu olevan jokaisessa pelissämme. Aistin avausjaksolla haluttomuutta ja itseluottamuksen puutetta. Paransimme varmaankin 70-prosenttiseen pallonhallintaan toisella puoliajalla, mutta se ei riittänyt. Kiffenhän vetäytyi ja otti vastaan. Ekalla puoliajalla he saivat vastahyökkäyksiä liian monista harhasyötöistämme. Lopun myllyttäminen ei auttanut. Peruspelaamisessamme on paljon parantamista”.

 

Ennakko: Mustat Hurmurit isännöi JäPSiä tiistaina Bolliksella

Tiistai 4.6. näyttää taas suuntaa Sinisten kauden jatkolle, kun vierasreissu tehdään isolle kirkolle ja Suomen jalkapallon syntysijoille Töölön Pallokentälle. Toistaiseksi vielä kovin laihaa pistepussia on tarkoitus lihottaa isäntänä ottelussa olevan perinneseuran Kiffenin kustannuksella. Kumpikaan joukkue ei voi olla tyytyväinen alkukauteensa, joten sarjapisteistä tullaan näkemään varmasti kiivas taistelu.

Kiffen säilytti viime kaudella 110. juhlavuotenaan kuin ihmeen kautta sarjapaikkansa Kakkosessa ja uusiutui talven ja kevään aikana jonkin verran. Valmentaja vaihtui NJS:stä kesken viime kauden potkut saaneeseen Marko Tukiaiseen ja pelaajarivistöstä poistuivat joukkueen isähahmot Kalle Kärki sekä Tuomas Tahvanainen. Selkeinä vahvistuksina joukkueeseen liittyivät Legiruksen raunioilta 2018 JäPSiin siirtyneet Pyry Korhonen ja Ala Alaeddine, jotka saavat nyt Kiffenissä tuttua seuraa muista espoolaislähtöisistä Korsossakin koukanneista pelimiehistä Antti ”Pyryn pikkuveli” Korhosesta, Ahmed ”Alan isoveli” Alaeddinestä sekä maalivahti Besart Mustafasta. Isäntien ”korsolaiskuusikkoon” kuuluu vielä klubitaustainen, vikkeläkinttuinen Mikko Jalkanen. Kesken viime kauden Granista Kiffeniin siirtynyt jenkki Daniel Stevens on osoittanut vaarallisuutta hyökkäyspäässä, kuten varsinaisena hyökkääjä tunnettu Eero Forsen eikä mainitsematta kannata jättää uuden valmentajan Nurmijärveltä mukanaan tuomaa keskikentän runkopelaajaa Severi Murtoa.

Kiffen on ehtinyt raapia toistaiseksi kasaan viisi pistettä viidestä pelaamastaan ottelusta, yhden pisteen enemmän kuin JäPS. Ainut voitto on tullut kotona Susista Mikko Jalkasen maalilla neljännessä ottelussa. Tasapelit on pelattu JIPPOa vastaan (0-0) ja nyt edellisellä kierroksella Reipasta vastaan, kun Eero Forsenin maalilla tuloillaan ollut voitto suli tasapeliksi kolme minuuttia ennen loppua. Tehtyjä maaleja on vain kaksi ja omissa on soinut 9 kertaa, kun JäPSin saldo on 6-11. Kummallakin on siis reilusti parannettavaa molemmissa päissä kenttää.

JäPS laittoi surkean alkukauden ja torstain Viikingit-tappion jälkeen valmentajansa Osku Partosen uudelleenkoulutukseen Saksaan, joten tätä vierasottelua johtavat penkin päässä uudet miehet mahdollisesti uusilla kujeilla. Toppari Olli Valto puuttuu kokoonpanosta edelleen, mikä helpottanee vastustajan maalivahdin tuskaa ainakin kulmapotkutilanteissa. Nykyisellä Kiffen-veskarilla lienee hyvin muistissa kausi 2017 ja vierailu Järvenpäähän Legiruksen riveissä. Taakse upposi tuolloin peräti kuusi osumaa ja näistä kolmea olivat nimenomaan kulmapotkuista upottamassa Valto ja nytkin maalivireessä oleva Kron Rexhepi. Sunnuntain treenien perusteella joukkue uhkuu pelihaluja ja helatorstain tappio on kuitattu työtapaturmana. Seuraava kotiottelu pelataan jo ensi sunnuntaina 9.6. jolloin Järvenpäähän matkustaa vasta viidennessä ottelussaan nolla-nolla putkensa katkaissut joensuulainen JIPPO.