JIPPO – JäPS

JIPPO 0 - 2 JäPS
18 Aug 2018 - 17:00

JäPS taisteli täydet pisteet Joensuusta

Tunnelma JäPS:n vieraskopissa oli käsin kosketeltavissa, kun 90 minuutin taistelu oli saatu päätökseen. 0-2-voitto vaikean vieraspelin jälkeen sai rohkeimmat sinisydämiset ilmoittamaan järvenpääläiset mukaan lohkovoittokilpajuoksuun. Seuraavan viikonlopun kotiottelun tulos sarjakärki PEPO:a vastaan kertoneekin, mistä panoksista viimeiset pelit pelataan.

Itse ottelu ei ollut sinipaitaisille helppo. Ensimmäinen puoliaika mentiin pitkälti joensuulaisten hallinnassa, kun kotijoukkueen liikkuva keskikenttä Tommi Tainion johdolla aiheutti vaikeuksia JäPS-muodostelmaan. Myös Jipon taitava vasemman laidan kaksikko Aleksi Ikonen–Timo Tahvanainen sai luotua päänvaivaa sinisten puolustukselle. Järvenpääläisten valmennusjohto reagoi myös joensuulaisten pyöritykseen ja muodostelma vaihdettiinkin 4-3-3-taktiikasta 3-5-2:een. Jippo kuitenkin onnistui säilyttämään pallonhallinnan, vaikka peliin alkoi vähitellen tulla paremmin tolkkua.

Jipon vaarallisin paikka ensimmäisellä puoliajalla tuli noin 17. minuutin kohdalla, kun Jippo pääsi vahvan hyökkäyksen päätteeksi kokeilemaan laukausta kuudentoista sisäpuolelta. Kova laukaus oli painumassa kohti takakulmaa, mutta huikeaa kautta pelaava Jäps-kassari Janne Laiho sai sormensa väliin ja pallo jatkoi liitoaan sisätolpan kautta vieraiden puolustuksen siivottavaksi. Tämän jälkeen Jippo pääsi kokeilemaan JäPSin puolustuksen kestävyyttä vielä jokuseen otteeseen viiden minuutin välein, mutta vuoroin ohilaukaukset, Laiho tai puolustus pelastivat JäPSin takaiskuilta.

JäPSin vaarallisimmat paikat koostuivat pitkälti kulmapotkuista, joita kertyikin ottelun aikana runsaasti. Noin 30. minuutin kohdalla myös Herkko Kuosa pääsi kokeilemaan pyssyään kuudentoista kulmilta. Veto livahti kuitenkin harmittavasti ohi maalin. Myös Ville Aholalle siunaantui tilaisuus laittaa vieraat johtoon, kun hyvän harhautuksen päätteeksi joukkueen syöttötilaston ykkösnimi sai jalan vapaaksi reilun kymmenen metrin kohdilla. Veto painui kuitenkin harmillisesti yli maalin. JäPS pääsikin paremmin peliin mukaan noin puolen tunnin pelin jälkeen.

Lopulta ensimmäisen kolmevarttisen viimeinen kulmapotkutilanne tuotti tulosta järvenpääläisjoukoille hieman yllättäenkin: Kulmahässäkän päätteeksi erotuomari vihelsi pilliin osoittaen kättään kohti rangaistuspotkupistettä. Tero Uusitalo oli revitty maahan maalivahdin edessä, ja jälkeenpäin videotarkastus osoittikin, että samanaikaisesti myös Tuomas Kyytsönen Uusitalon ohella oli tönitty selkeästi maahan. Erotuomari oli myös varoitellut edellisessä kulmapotkussa, että seuraavat rikkeet vihelletään pois – Jippo-puolustuksen osalta tuomarin rajojen testaaminen ei kuitenkaan ollut tällä kertaa järkevää.

Jipon saatua protestinsa ja suunsoittonsa loppumaan, Tuure Nummi pääsi nakuttamaan kauden 13. maalinsa rangaistuspilkulta vuorenvarmasti sisään. Heti maalin jälkeen erotuomari vihelsi puoliajan päättyneeksi.

Toinen puoliaika alkoi tasaisemmissa merkeissä, vaikka pallonhallinta oli edelleen pääasiassa Jipolla. Punainen kotijoukkue sai taas kohtalaisesti paikkoja aikaan, mutta todellista taisteluilmettä näyttänyt JäPS-puolustus onnistui selvittämään vaarallisimmat paikat. Järvenpääläisten parhaat tilanteet siunaantuivat hienon pelin pelanneen Herkko Kuosan oivalluksista apunaan takuupari Ahola ja Nummi. Hyökkäykset päättyivät usein kuitenkin kulmapotkuiksi, eikä Jippo-molarin terävyyttä päästy testaamaan kunnolla.

JäPS sai helpottavan 0-2-osuman juurinkin kulmapotkusta: Joni ”Nortti” Norring antoi laadukkaan pallon oikealta kulmalta ja pallo kiersi suoraan vastakkaiseen alakulmaan ottaen hiuksenhienoa osumaa Jippo-puolustajan päästä. Kakkosen konkaripelaajan iski toisen virallisen maalinsa Suomen kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla todella makeaan paikkaan.

Jippo onnistui kolisuttamaan vielä sisätolppaa kertaalleen rebound-vedosta, mutta puolustuslinja oli jälleen nopeampi siivoamaan pallon pois kotiveräjän lähettyviltä. Myös Laiho venyi muutamaan huipputorjuntaan ottelun viimeisen vartin aikana. Toisessa päässä noin 80. minuutilla päästiin myös kolisuttamaan maaliraameja, kun viime peleissä kulmaspesialistiksi äitynyt Herkko Kuosa tärisytti ylärimaa suoraan kulmapotkusta.

Viimeisten minuuttien ajan voittotahto huokui sinipaitaisista ja vastustajan tilanteet onnistuttiin selvittämään jo hyvissä ajoin. Tuomarin lopulta vihellettyä pilliin kolmesti JäPS pääsi riemuitsemaan erinomaisesti taisteltua kolmea pistettä. Pitkän bussimatkan puuduttamat jalat, kohtalaisen suppea kokoonpano ja vahvasti pelannut Jippo eivät saaneet murrettua JäPSin kahden kuukauden tappiottoman pelin putken luomaa voittamisen mentaliteettia.

Ensi lauantaina pelataan kovista panoksista. Nyt jos koskaan kannattaa tulla katsomaan kärkikamppailua PEPO:a vastaan Keskuskentän lehtereille ja kannustamaan JäPS kohti lohkovoittoa. JäPS Matsibaari, herkkubuffet ja Arskan & Amin makkarakorneri ovat kaikki myös luonnollisesti tarjoamassa antejaan!

Ottelun tilastoihin

JäPS pistejahtiin Pohjois-Karjalaan

Järvenpään Palloseura matkaa lauantaina kauden pisimmälle vierasreissulleen ottamaan mittaa Joensuun Jiposta. Täysi pistepotti JäPS:lle tarkoittaisi vielä erinomaista saumaa taistella Kakkosen A-lohkon voitosta ja karsintapaikasta Ykköseen. Tasaisen lohkon kärkipaikalla majailee Lappeenrannan PEPO 30 pisteellä – JäPS vaanii sarjan neljäntenä neljän pisteen päässä kärjestä. Toisaalta myöskään putoamisviivaa ei ole vielä täysin karistettu.

Sarjassa kahdeksantena 22 pisteellä lymyilevä Jippo, jonka nimi tulee tiettävästi sanoista Joensuun Iloiset Peli-Pojat, osoitti edellisellä kierroksella kovan tasonsa kaataessaan juurikin PEPO:n vieraissa lukemin 0–1. Ykkös- ja kolmosdivarin väliä viimeisen vuosikymmenen ajan jojotelleet joensuulaiset ovat myös monen muun A-lohkon joukkueen tavoin vahvistaneet rosteriaan sarjan viimeiselle neljännekselle: Kakkosessa vakuuttavia tehoja takonut ja myös Saksan Oberligassakin pistäytynyt Aleksi Ikonen siirtyi loppukaudeksi Jipon riveihin. Aktiivista ja yhtenäistä jalkapalloa pelaavan joukkueen kantavista voimista voidaan mainita Ikosen lisäksi erityisesti Seinäjoen Jalkapallokerhoakin edustanut Timo Tahvanainen.

”Vaikea vieraspeli tiedossa. Sen lisäksi, että pitkä bussimatka tuo omat haasteensa, myös Jipon kotikenttäetu ja hyvä tulos PEPO-vierasreissulta antavat Jipolle näyttämisen halua kotiyleisön edessä”, pohtii JäPS:n päävalmentaja Osku Partonen.

Kevätkierroksen kohtaaminen joukkueiden välillä päättyi maalittomaan tasapeliin, mutta paikkoja ottelun ratkaisuun oli molemmilla joukkueilla. Pohjoiskarjalaiset ovatkin onnistuneet kauden aikana kahmimaan tasapelejä jo peräti seitsemän kappaletta.

JäPS on parantanut suorituksiaan tasaisesti tahmean alkukauden jälkeen. Maalirikasta futista pelaavat sinivalkoiset ovatkin jo kuuden ottelun tappiottomassa putkessa. Tehtyjä maaleja on syntynyt keskimäärin noin 2,7 kappaletta ottelua kohden. Viimeisissä peleissä myös oma maali on pysynyt mukavan puhtaana.

”Tarvitaan vahva suoritus koko joukkueelta, jos meinataan ottaa pisteitä mukaan Joensuusta”, muistuttaa kuitenkin Partonen tuttuun tyyliinsä.

Kakkosen A-lohko: JIPPO–JäPS 18.8. klo 17:00, Joensuun Keskuskenttä