JIPPO – JäPS

JIPPO 0 - 0 JäPS
24 Aug 2019 - 17:00Joensuu

Putket jatkuivat Joensuussa

Jipon koko kauden jatkunut tappioton putki kesti ja JäPSin 11. perättäinen tappioton ottelu oli tosiasia, kun joensuulaistuomari Miika Pesonen vihelsi pelin päättyneeksi Mehtimäen aikaa ja kulutusta nähneellä tekonurmella. Maaliton tasapeli oli ehkä oikeudenmukainen lopputulos, sillä todelliset maalipaikat jäivät ottelussa vähiin kahden hyvin puolustavan joukkueen kohtaamisessa. Pari pientä kotikatsomon tyylivirhettä jäivät muistoksi muuten siististä tapahtumasta. Jipon kannattajien rasistinen huuto ottelun alkupuolella jäi tuomaristolta noteeraamatta eikä jalkapallo-ottelussa kuuluttaja ole kovin usein toiminut selostajana arvioiden lisäksi julkisesti vastustajajoukkueen epäonnistuneita suorituksia.

Ottelu alkoi odotetun tunnustelevasti. Kumpikin joukkue oli ilmeisesti päättänyt luoda painetta vastustajansa oikealle puolustussivustalle, koska pääosa hyökkäyksistä rakentui vasemman kautta ensimmäisen parinkymmenen minuutin ajan. Jipolla se oli varmaan luonnollista, sillä kolmen alakerralla hyökkäyssuuntaan pelanneen kotijoukkueen paras pelaaja Timo Tahvanainen teki sitä kautta peliä.

Ensimmäinen maalia kohti suuntautunut laukaus nähtiin ottelussa viidennellä peliminuutilla, kun pirteästi pelannut Tuure Nummi pääsi kokeilemaan maalivahti Jirko Sorsan näppien kestävyyttä. Minuutti tästä oli isäntien ensimmäisen kulmapotkun vuoro. Risto Kahelin pääsi laukomaan etualueelle pelatusta kulmasta, mutta vaisu veto meni ohi takatolpan eikä JäPSin maalilla kauden neljättä otteluaan pelanneen Tommi Tynkkysen tarvinnut edes suuremmin reagoida tilanteessa. JäPSin kulmapotku vähän myöhemmin oli huomattavasti vaarallisempi ja oli johtaa avausmaaliin. Hedi Khayat ja Tuure Nummi pelasivat hyvän hyökkäyksen vasemmalta laidalta ja joensuulaiset joutuivat purkamaan yli päätyrajan. Fortuna Namputun sisäkierteinen keskitys palautui maalin edustalta miehelle takaisin ja uusi vielä parempi keskitys löysi Olli Valton pään, mutta pusku meni niukasti ohi maalin.

Ottelun avustava erotuomari, joensuulainen Eemi Hyppönen otti ensimmäisen kerran vahvaa roolia pelikellon näyttäessä 17. minuuttia. Jippo sai vapaapotkun vasemmalta sivustalta. Aleksi Nissisen keskitys oli hädin tuskin lähtenyt, kun avustava jo liputti kiivaasti. Pallo vietiin kylmän viileästi pilkulle, koska tilanteessa sivurajalla seissyt lippumies oli nähnyt JäPSin pelaajan pitävän kiinni joensuulaispelaajan paidasta. Lahjamaalia laukomaan asettui kotijoukkueen yksinäisenä kärkimiehenä ottelussa reilun tunnin pelannut Miika Vainikainen. Ottelun päätyttyä JäPSin parhaan pelaajan palkinnon pokannut ja sisäisen ”häikäisevin pelaaja”-tunnustuksen saanut maalivahti Tynkkynen ei lahjaa halunnut antaa ja torjui laukauksen alakulmasta.

Ottelun painopiste pysyi epäonnistuneen rangaistuspotkun jälkeen jonkin aikaa sinisten kenttäpuoliskolla, vaikka yksittäisiä vastaiskuja pystyttiinkin luomaan. Puolen tunnin kohdalla peli oli taas tasaantunut ja JäPSillä oli yksi ottelun harvoista vaarallisista maalipaikoista. Hedi Khayat, Herkko Kuosa ja Tuure Nummi rakentelivat melkoisen hässäkän kotijoukkueen maalin edustalle. Maalintekoa pääsivät yrittämään ainakin ottelussa vahvasti ilmatilaa hallinnut Kron Rexhepi sekä Khayat itse parikin kertaa, mutta aina löytyi joku peittämään yritykset. Kuuluttaja/selostajan useaan otteeseen hehkuttama Jippo-puolustus oli kovilla, mutta kesti, kuten kesti vielä Hedi Khayatin hyvän nousun oikealta jakson loppupuolella.

Jos ei ensimmäisellä puoliajalla tilanteilla päästy herkuttelemaan, niin toista puoliskoa voisi kuvailla lähinnä termillä asemasota. Näennäistä yritystä hyökkäämiseen kyllä löytyi kummaltakin, mutta näytti siltä, että enemmän kytättiin kaverin virheitä kuin haettiin innokkaasti hyökäten ratkaisua. Osku Partosen johtama JäPSin valmennusryhmä riisui puoliajalla kollegansa täysin aseista, kun isäntien vasen puoli otettiin pois pelistä pienillä painopisteiden muutoksilla. Jippo ei saanut hyökkäyspäässä juuri mitään aikaiseksi ja kuuluttaja/selostajan ylistämä puolustuskin jäi tällä kertaa vertailussa selväksi kakkoseksi Olli Valton ja Roope Aution hallittua suvereenisti tonttiaan. Keskialueella Ala Alaeddine ja Fortuna Namputu väänsivät esimerkillisesti ja paikkasivat mainiosti pelikiellossa olleen Jesse Sundströmin poissaolon.

Ottelua oli pelattu 58 minuuttia, kun JäPS sai taas kulmapotkun vasemmalta. Namputun hyvät sisäkierteiset keskitykset maalin suulle jatkuivat ja Kron Rexhepi pääsi puskemaan. Maalivahti Sorsa kauhoi puoli metriä maalin sisällä olleen pallon takaisin kentälle ja tällä kertaa matka sivurajalta maalille oli liian pitkä nähtäväksi joensuulaiselle avustavalle Hyppöselle. Lippumiehen lippu pysyi visusti alhaalla ja selvä maali jäi sinisten protestoinnista huolimatta hyväksymättä.

JäPSillä oli ”maalin” jälkeen hyvä ote pelistä ja Jippo joutui hakemaan uutta virtaa vaihdolla. Rangaistuspotkun missannut Vainikainen antoi kärjessä tilaa loukkaantumisensa jälkeen ensimäistä kertaa kentällä esiintyneelle Toni Tahvanaiselle, joka toikin pienen piristysruiskeen isäntien peliin. Tuloksellisesti vaihdolla ei ollut suurempaa merkitystä, sillä Roope Autio ja Olli Valto sekä isäntien erikoistilanteissa avuksi tullut Kron Rexhepi pitivät huolen siitä, että sekä keskusta että erityisesti ilmatila pysyivät edelleen hallinnassa. Laidoilla puolustaneet Atte Hoivala ja Jesse Paananen hoitivat sivustansa mallikkaasti, kuten Paanasen 67. minuutilla korvannut Kalle Kurittu.

Joensuusta tuli paikka myös uudelle JäPSin edustuksen debyytille, kun Justus Holopainen kirmasi kentälle vartti ennen loppua Tuure Nummen tilalle. Ennakkoluulottomasti esiintynyt Holopainen pääsi laukomaan ottelun loppuminuuteilla kohtuullisesta paikasta, mutta veto meni vielä tällä kertaa yli maalin. Kesän kiireiltään takaisin rivistöön palannut Tomi Mikkonen sai myös peliaikaa, kun Hedi Khayat loukkasi pahannäköisesti polvensa. Toivoa sopii, ettei hyvään iskuun päässeelle laiturille syntynyt mitään pahempaa vammaa.

Valmentaja Partonen harmitteli tulosta pelin jälkeen. ”Peli oli vaikea ja olisimme mielestäni ansainneet kolme pistettä. Joukkue toteutti pelisuunnitelmaa esimerkillisesti ja ”palkinto” oli hyvin lähellä. Jippo puolusti erittäin hyvin, mutta onnistumme löytämään riittävät maalipaikat ottelun voittamiseen. Näin kuitenkin kävi tällä kertaa. Siirretään katseet MP peliin”, päätti koutsi lyhyen analyysinsä.

 

Totuuden äärellä

Tuleva lauantai näyttää jo varsin vahvasti suuntaa, onko JäPSistä haastajaksi Ykkösen nousukahinoissa, kun vuorossa on lohkon pisin reissu Joensuun Mehtimäen tekonurmelle. Paikalliset Joensuun iloiset pelipojat eivät ole hävinneet sarjaotteluaan sitten 18.8.2018, jolloin eräs sinipaitainen joukkue Järvenpäästä kävi Pielisjoen suulla ryöstöretkellä poimimassa pisteet talteen 2-0 lukemin. Voisiko mikään olla sen mukavampaa, kuin että tuo sama ryhmä katkaisisi isäntien putken ja jatkaisi samalla omaa tämän kauden 10 ottelua jatkunutta pisteputkeaan.

Vastus on varmasti jäljellä olevista kauden otteluista ainakin teoriassa kovin. Erinomaisesti puolustava tappioton sarjakakkonen vieraskentällä antaisi haastetta mille tahansa joukkueelle, mutta toisaalta JäPSillä on ollut sellainen flow, että pisteet voivat lähteä matkaan hyvinkin. Se edellyttää tiukkaa puolustusta ja valmentaja Osku Partosen niin usein peräänkuuluttamaa hyökkäysten vaarallisuutta. Keväällä keskuskentällä nähtiin molempia ja puolustaminen voitti, sillä pisteet jaettiin maalittoman ottelun jälkeen.

Jipon päävalmentaja Jussi Leppälahti on saanut joukkueensa pelaamaan kurinalaisesti ja tarkasti. Jo kertaalleen kehuttu puolustus on Kakkosen eliittiä ja maalivahti Jirko Sorsa sen helmi. Kun omiin on mennyt 16 ottelussa vain yhdeksän maalia, voidaan jo puhua melkoisesta esteestä ylitettävänä. Puolustuslinjassa pelaavat Timo Tahvanainen, Aapi Helvelahti ja Antti Åke ovat joukkueensa runkopelaajia sanan varsinaisessa merkityksessä. Kolmikolla on tilillään yhteensä yli 360 ottelua Jipossa ja niistä tällä kaudella 46 eli kahta vaille täydet.

Joensuulaisten edellinen ottelu viime viikonvaihteessa Lahdessa oli vaikea. Joukkue on kärsinyt loukkaantumisista ja lisää tuli ottelun aikana, kun kantaviin voimiin kuuluva Tommi Tainio jouduttiin vaihtamaan kentältä jo alkuvaiheissa. Niin vain tuloksena kuitenkin oli niukka 1-0 vierasvoitto Aleksi Nissisen kauden kolmannella osumalla. JIPPO on tehnyt tähän mennessä ”vain” 22 maalia eikä varsinaista ykköspyssyä ole. Joukkueen sisäisen maalipörssin kärkeen ovat neljällä osumallaan päässeet Santeri Saarenkunnas ja Miika Vainikainen, joista jälkimmäinen tekaisi hattutempun toissakierroksella Susia vastaan päästyään pitkästä aikaa avauskokoonpanoon ja hyökkääjäksi. Kuntopuntari viidestä viimeisimmästä ottelusta näyttää Leppälahden ryhmälle kolmea voittoa ja kahta tasapeliä maalierolla 9-2. Tasapelit ovat tulleet MP:tä ja Klubi04:ää vastaan.

Aivan ykkösnyrkkiään JIPPO ei JäPSiä vastaan kentälle saane, sillä poissa on varmuudella murtumaansa paranteleva toppari Tuomas Kettunen eivätkä Jere Kähkönen ja Toni Tahvanainenkaan vielä liene pelikuntoisia loukkaantumistensa jälkeen. Kolmen maalin mies Miko Mäkirinne ei pelannut Reipasta vastaan ja arvoitus on myös Tommi Tainion loukkaantumisen vakavuus. JäPSiltä Joensuussa puuttuvat loppukauden poissa olevien lisäksi pelikieltoaan kärsivät Tuomas Kyytsönen ja Jesse Sundström.

JäPSin päävalmentaja Osku Partosen kommentit ottelua koskien ovat yllä kirjoitettua mukailevat. ”JIPPO on sarjan parhaiten puolustava joukkue, joten meidän täytyy löytää laatua omaan hyökkäyspelaamiseen. Pitkä vierasmatka tuo myös oman haasteensa lauantaille, mutta toisaalta on hienoa pelata, kun otteluissa on aitoa panosta”, toteaa Partonen.