JäPS – Reipas

JäPS 2 - 1 Reipas
21 Sep 2019 - 15:00Keskuskenttä

RAPORTTI: Altti Mäkinen ja sitkeät siniset

JäPSin edustusryhmän peli ei ole viime vuosina kaatunut maalivahteihin. Tälläkin kaudella joko Tommi Tynkkynen tai Altti Mäkinen on ollut se takuumies, joka on pitänyt joukkuettaan pystyssä vaikeina hetkinä ja mahdollistanut pistepussin täyttymisen. Lahden Reippaan kaaduttua lauantaina ajankohtaan nähden loistavakuntoisella keskuskentällä lukemin 2-1 (1-1) oli Mäkisen vuoro. Mies piti muutamalla todellisella gamesaverilla huolen, että kotijoukkue sai ennätysmäiselle pisteputkelleen jatkoa.

Valitettavan harvalukuinen yleisö, vain reilut 200 silmäparia oli saapunut seuraamaan hyvätasoista ja vauhdikasta kamppailua jatkosarjapaikan kannalta tärkeistä pisteistä. Otteista näki, että kumpikin joukkue haki voittoa tosissaan, ja tilanteita sekä puhetta riitti kentällä viimeiseen peliminuuttiin asti. Puhepuolta johti pääosin Reippaan kokenut pelimies Eetu Sassila, joka mm. yritti johdatella nuorta erotuomaria Lassi Matilaista milloin missäkin asiassa. Matilainen ja koko kolmikko selvisi haastavasta urakastaan kuitenkin hienosti.

Lahtelaiset olivat matkassa kolmen liigasopimuspelaajan vahvistamina. Maalivahti Joona Tiainen varmisti puolustuspäätä, Pyry Lampinen pelasi vasemmalla laidalla ja Irfan Sadik hyökkäsi piikissä. Ryhmän iskukykyä heikensi pitkien heittojen erikoistilannemiehen Roope Suonion poissaolo. JäPS puolestaan joutui jo toiseen perättäiseen otteluun ilman ykköskapteeniaan Roope Autiota. Susia vastaan Autio kärsi pelikieltoa, nyt miehen kaatoi syysflunssa. Poissa oli myös nilkkavaivainen Tuure Nummi.

Ottelun ensimmäinen jakso kulki kotijoukkueen hienoisessa hallinnassa. Järvenpääläiset liikuttivat palloa nätisti ja nopeasti pelaajalta toiselle, mutta hyökkäyskolmannekselle tultaessa piinasi pitkään jatkunut vaiva. Hyökkäyksiä saatiin luotua viimeistelyvaiheeseen asti, mutta sitten iski jäätyminen. Joko pieni huolimattomuus syötössä, hidastelu laukauksessa tai pehmeys tilanteessa jättivät turhan monta kertaa ilman palkintoa tulostaululla. Vaikka hallinta olikin näennäisesti isännillä, perinteisessä viirupaidassa pelanneet vieraat panivat hanttiin ihan kiitettävästi ja loivat myös tiukkoja paikkoja JäPSin maalille.

Hedi Khayat jatkoi vahvoja otteitaan vasemmalla laidalla ja aiheutti koko ajan ongelmia itseään hitaammalle vieraspuolustukselle. Herkko Kuosa oli laitettu piikkiin Reippaan selkeästi merkkaaman Kron Rexhepin pariksi, mutta nuorimies teki töitä laajalla säteellä ja osallistui pelin tekemiseen hyvin liikkuneiden Ala Alaeddinen ja Mosawer Ahadin kanssa. Työnteon ja kamppailun ruumiillistuma Jesse Sundström oli taas kerran se keskikentän ankkuri, joka näytti muille tilanteiden loppuun asti pelaamisen mallia.

Jo 14 ottelun verran jatkunut pisteputki on osoittanut, että maalinteon lisäksi myös JäPSin puolustuspää on saatu luottamusta herättävään kuntoon. Linjassa laidat Atte Hoivala ja Jesse Paananen pitivät nytkin tonttinsa tukossa eikä Reipas saanut luotua juurikaan tilanteita laitojen kautta. Kipparin nauha käsivarressa pelannut Olli Valto hallitsi suvereenisti puolustuksen keskustaa ja teki myös ottelun voittomaalin. Roope Autiota jälleen tuurannut 19-vuotias Jere Härkänen pelasi vakuuttavan ottelun ja osoitti, että seuran junioriputki jalostaa uusia laadukkaita pelimiehiä jatkuvaan tahtiin.

Alun parikymmenminuuttinen tuotti neljä kulmapotkua, joista kolme meni JäPSille ja yksi Reippaalle. Pallo saatiin jokaisessa kyllä luukulle, mutta puolustukset ja maalivahdit hoitivat tehtävänsä asianmukaisesti. Ensimmäinen ehdoton maalipaikka syntyi Hedi Khayatin keskityksestä 17. minuutilla. Pallo tuli Herkko Kuosalle, joka pääsi pommittamaan vapaasti vajaasta parista kymmenestä metristä. Laukaus meni kuitenkin päin hyvän ottelun pelannutta Joona Tiaista. Tilanteessa saattoi olla silti pientä esimakua tulevaan.

Peliä oli pelattu 21 minuuttia, kun JäPSin vyöry lähestyi lahtelaismaalia. Mosawer Ahadi ja Kron Rexhepi saivat pelattua pallon Herkko Kuosalle, joka pääsi laukomaan. Puolustus ehti väliin, mutta Kuosa survoi yhdessä puolustuksen kanssa paluupallon sisään ja siniset siirtyivät ansaitusti 1-0 johtoon. Iloa ei kestänyt pitkään, kun viirupaidat kuittasivat jo parin minuutin päästä. Riku Heini antoi oikealta sivulta vapaapotkun kohti JäPSin maalia. Ensimmäisenä tilanteeseen ehti Eetu Sassila, joka sai päätään sen verran väliin, että pallo ohjautui takanurkkaan ja peli oli tasan.

Reipas oli siirtyä johtoon reilun puolen tunnin kohdalla. Riku Heini ampui kohti takakulmaa ja pallo näytti jo menevän maaliin, kun jostain väliin ilmestyivät Altti Mäkisen pelastavat sormenpäät. Peliä jatkettiin kulmapotkulla, josta ei enää seurannut mainittavaa. Lopuista muutamasta vaarallisesta hyökkäyksestä jakson viimeisen vartin aikana vastasi JäPS ja lähes kaikissa mukana oli Hedi Khayat. Mies joutui mm. Eetu Sassilan kaatamaksi, mutta siitäkään tilanteesta ei tuloksena ollut muuta kuin varoitus Sassilalle ja epäonnistunut vapaapotku kotijoukkueelle.

JäPSin ote pelistä säilyi myös toisen jakson alussa. Hyökkäykset etenivät nätisti ja tilanteita saatiin luotua, mutta tehottomuutta ei saatu kitkettyä. Mosawer Ahadi, Herkko Kuosa ja Hedi Khayat pääsivät vuorollaan laukomaan, mutta tilanne tulostaululla pysyi muuttumattomana. Roope Aution puuttuminen saattoi vaikuttaa myös tehoihin kulmapotkuissa. Varsinaista pitkää kalustoa oli vain Olli Valton ja Kron Rexhepin verran ja maalivahti Joona Tiainen sekä koko ottelun tasaisen varmasti keskikentän pohjalla pelannut Jussi Hauhia pystyivät eliminoimaan kaksikon vaarallisuutta.

Ottelun ratkaisevimmat hetket nähtiin reilun tunnin pelaamisen jälkeen. Reipas loi painetta JäPSin päätyyn ja Irfan Sadik pääsi ampumaan pahan laukauksen kohti maalia. Mäkinen venytti torjuntaan ja pallo ajautui maalin sivulle, mistä se annettiin takaviistoon mainiolle tekopaikalle ehtineelle FC Lahden talentille Pyry Lampiselle. Lampinen ei vierasjoukkueen penkkimiesten mukaan ole noista paikoista erehtynyt, mutta nyt löytyi tielle ohittamaton este, maalivahti Mäkinen. Loistelias torjunta ylänurkasta pelasti kotijoukkueen tappioasemalta ja vei uskoa vierailta.

Valmentaja Osku Partonen reagoi Reippaan heräämiseen vaihdolla. Jesse Paananen teki tilaa Justus Holopaiselle, joka meni kärkeen tuomaan lisää yllätyksellisyyttä ja vauhtia. Ala Alaeddine putosi keskikentältä puolustajaksi ja Herkko Kuosa jatkoi otteluaan keskikentällä. Vaihto oli hyvä piristysruiske ja Holopainen olikin heti päästä ratkaisemaan. Laukaus paristakympistä meni kuitenkin yli maalin.

Kumpikin joukkue yritti viedä ottelua nimiinsä ja kamppailu palloista oli kovaa. Puolittaisia tilanteita syntyi, mutta kummaltakin puuttui viimeinen terävyys. JäPS sai 72. minuutilla mainion hyökkäyksen vasemman sivustan kautta. Mosawer Ahadi chippasi pallon linjan yli Hedi Khayatille, joka keskitti pilkun tienoilla olleelle Jesse Sundströmille. Sundströmin lapa oli auki ja osuma jäi puolittaiseksi pallon jatkaessa sivummalle Justus Holopaiselle. Holopainen pyssytti, mutta puolustus ehti torjuntaan.

Ottelukellossa aika alkoi jo painua lopuilleen, kun JäPS sai taas kulmapotkun oikealta. Herkko Kuosa löysi Kron Rexhepin, jonka pusku osui puolustajan ylhäällä olleeseen käteen. Erotuomari Matilainen näki tilanteen hyvin ja osoitti epäröimättä pilkulle. Vieraat yrittivät luoda painetta pallon taakse astelleelle Olli Valtolle, joka kuittasi kylmänviileällä Panenka-chipillä keskelle maalia maalivahti Tiaisen aavistettua nurkkaa kohti.

Peli ei loppunut sinisten johtomaaliin, vaikka varsinainen peliaika oli täynnä. Eivät loppuneet tapahtumatkaan. Päinvastoin. JäPS yritti pelata minuutteja pois ja teki vielä viimeisen vaihdon. Vartti ennen loppua valmentaja Partonen oli jo vaihtanut sisään Mosawer Ahadin tilalle viimeisten minuuttien erikoismiehen Tuomas Kyytsösen ja nyt otettiin pois Hedi Khayat. Hänen tilalleen meni johtoasemaa varmistamaan Fortuna Namputu.

Ajassa 90+4 pallon mentyä kulmalipulla Reippaan päädystä yli avustava erotuomari näytti maalipotkua. Tilanteessa mukana ollut Kron Rexhepi oli ratkaisusta eri mieltä ja suivaantui sen verran, että läppäsi avustavan erotuomarin lippua. Kilahdus johti siihen, että erotuomari Matilainen kaivoi oikeutetusti takataskustaan punaisen kortin ja Rexhepi huilaa runkosarjan viimeiset ottelut. Reipas oli tasoittaa pelin vielä loppuhetkillä saatuaan vapaapotkun rangaistusalueen kaarelta. Irfan Sadik laukoi erinomaisesti kohti oikeaa alakulmaa, mutta erinomaisempi oli Altti Mäkisen torjunta ja arvokkaat pisteet jäivät Järvenpäähän.

Päävalmentaja Osku Partonen oli toki ilahtunut pisteistä, mutta ei ollut niinkään tyytyväinen itse peliin. ”Siinä ja tässä, ansaittiinko kolmea pistettä tänään. Puolustettiin OK ja Altti antoi meille mahdollisuuden voittaa. Liikaa keskusteltiin tuomariston ja vastustajan kanssa sen sijaan, että huolehditaan tulostaululle kunnolliset lukemat. Viimeisiin peleihin tarvitaan yhtenäistä joukkuepelaamista ja laatua sekä huolellisuutta hyökkäyksiin, jotta niistä saadaan hyvä tulos”, puhisi Partonen.

 

ENNAKKO: Ensimmäinen kolmesta

JäPSin syyskausi huipentuu kolmeen kovaan kamppailuun ennen mahdollista jatkopelivaihetta. Lauantaina on vuorossa ensimmäinen, kun Lahden Reipas saapuu keskuskentälle kello 15 alkavaan otteluun. Reipas hönkäilee JäPSin niskaan kolme pistettä köyhempänä ja sarjan viidentenä, kun neljälle on paikka jatkopeleissä. Joukkueiden väliin taulukossa mahtuu FC Viikingit pisteen Reipasta edellä. Näissä asetelmissa voi hyvin kuvitella pelin merkityksen kummallekin joukkueelle.

Nyt jo 13 ottelua putkeen tappioitta pelanneen JäPSin kausi 2019 alkoi toukokuussa juuri Reipasta vastaan. Vierailu Lahteen ei sujunut aivan käsikirjoituksen mukaisesti ja isännät veivät pisteet lukemin 3-1. Päävalmentaja Osku Partonen kertailee samoja muistoja ennen tulevaa ottelua. ”Kevään vieraspeli Lahdessa on varmasti pelaajien muistissa, joten ylimääräiselle motivoinnille tuskin on tarvetta. Nyt pelataan viimeisiä kotipelejä tällä kaudella, ja jokainen haluaa varmasti esittää parastaan kotiyleisölle. Meidän pitää pelillisesti nostaa laatua kaikin puolin Sudet pelistä, jotta lauantaina saadaan hyvä tulos”, pohtii Partonen.

Lahden Reipas nousi viime vuoden tappiottoman kauden jälkeen Kakkoseen ja on pelannut erittäin vakuuttavasti. Joukkue on mielenkiintoinen sekoitus vahvaa kokemusta ja nuoruuden uutta intoa. Käytössä on ollut myös FC Lahden liigapelaajia, jotka ovat tuoneet oman panoksensa tekemiseen. Valmentaja Petri Järvisellä onkin ollut ryhmässään laatua, mistä ammentaa. Keskikentän vakiokaluston, kolmen maalin Kasperi Heinosen, kahden maalin Riku Heinin ja rajaheittojen erikoismiehen Roope Suonion lisäksi joukkueessa on pelannut kauden mittaan peräti 33 pelaajaa.

Kuntopuntari viidestä viimeisimmästä ottelusta näyttää Järvisen ryhmälle yhtä voittoa, yhtä tasapeliä ja kolmea tappiota maalierolla 8-10. Nuo tappiot ovat kivikoville MP:lle, Jipolle ja Klubi04:lle. Joukkue on jäänyt maaleitta vain kolmesti eikä mitenkään yllättäen kahdesti joensuulaisia ja kerran kärjen MP:tä vastaan. Maaleja on nakutettu 32, mikä on vain kolme vähemmän kuin järvenpääläisillä. Merkittävä ero on kuitenkin siinä, että kun JäPSin sisäisen maalipörssin kärjessä oleva Kron Rexhepi on osunut 12 kertaa ja vastaa joukkueensa tehoista yksin noin kolmanneksen, on Reippaan teho-osasto levällään pitkin Lahtea. Joukkueen tehomiehiä ovat olleet viidellä maalillaan liigavahvistukset Irfan Sadik ja Tomi Kult, joiden tehot ovatkin huippuluokkaa, sillä Sadik on pelannut vain viidessä ottelussa ja Kult seitsemässä. Unohtaa ei sovi liigassa läpimurtoa tekevää nuorta Pyry Lampista, joka on pelannut Kakkosta viidessä ottelussa ja merkkauttanut kolme osumaa tililleen.

Reipas pelasi viime viikonvaihteessa Helsingissä Klubi04:n vieraana ja kärsi runsasmaalisessa ottelussa 4-3 tappion. Lassi Forss ja Tomi Kult olivat liigamiehistä mukana ja penkillekin riitti nimiä listan täydeltä, toisin kuin JäPSillä sunnuntaina Kouvolassa. Tulevan lauantain isännillä on ollut huolia loukkaantumisten takia, mutta pikkuvaivojen pitäisi olla selätetty pelipäivään mennessä. Myös tuore isä Altti Mäkinen lienee taas rivissä.

Yleisöä toivotaan taas runsaslukuisena paikalle kannustamaan siniset kohti jatkosarjan pelejä ja parhaita sarjasijoituksia. Maassakaan ei tarvitse enää istua, kun katsomopaikkoja on saatu syksyksi lisää lähes tuplasti aikaisempaan verrattuna kaupungin siirrettyä pesäpallokentän tilapäiskatsomot keskuskentälle.