JäPS – PKKU

JäPS 3 - 0 PKKU
11 Aug 2018 - 17:00Keskuskenttä

Päivänsankari oli päivän sankari – farmi nurin toistamiseen

Ottelupäivänä 18 vuoden ikään ehtinyt Herkko Kuosa oli isossa roolissa, kun FC Lahden farmiseura PKKU kaatui toistamiseen tällä kaudella selkeästi. JäPSin kotiottelu keräsi kauden tähänastisen ennätysyleisön, yli 700 katsojaa, jotka pääsivät nauttimaan erinomaisissa olosuhteissa pelatusta derbystä. Tunnelma olisi toki voinut olla kiihkeämpikin paikallisottelun luonne huomioiden, mutta ennakkoasetelmat olivat ilmeisesti karsineet vierailijoiden äänekkäimmät kannattajat,  ja se ainoakin julkifani piti lakanansa piilossa koko ottelun ajan.

JäPS sai otteluun lähes ideaalikokoonpanon. Janne Laihon edessä puolustustrion muodostivat Mahdi Ali, Tero Uusitalo ja Olli Valto. Keskikenttää dominoimaan oli laitettu Pyry Korhonen, Ala Alaeddine, Roope Autio ja Herkko Kuosa ja Tuomas Kyytsönen tuki kärjessä pelaavia Tuure Nummea ja Ville Aholaa. PKKU rakensi pelinsä neljän puolustuslinjaan, kolmen keskikenttään ja kolmen aktiivisesti pystyyn juoksevaan kärkeen. Lahdesta apuja oli saatu nimenomaan kärkeen, jossa vahva Fareed Sadat oli ajateltu syömähampaaksi päättämään teräviä vastaiskuja.

PKKU aloittikin ottelun varsin vauhdikkaasti ja kotijoukkue tuntui olevan hieman hitaasti käynnistyvän oloinen. JäPSin keskikenttä vei toki palloja, korkeita erityisesti kippari Roope Aution näyttäessä esimerkkiä, mutta kakkospallot päätyivät kovin usein vieraille. Näistä voittamistaan kakkospalloista PKKU pääsi luomaan vastahyökkäyksiä, mikä ilmeisesti oli vierasjoukkueen valmentajavelhon Rami Hakanpään joukkueelleen laatiman suunnitelman mukaista.

Osumaan päätyväksi mahdollisia maalitilanteita oli ottelun alussa kummallakin. Jo vähän todetusti ne syntyivät eri lailla. JäPSin tilanteet tulivat pidemmän kaavan mukaan pelatuista tilanteista ja vieraat iskivät nopeilla. Ensimmäinen kunnon tilanne tuli JäPSille, kun pirteästi pelannut Herkko Kuosa murtautui oikealta PKKU:n rangaistusalueelle. Päivänsankari revittiin kädestä nurin, mutta virhe oli alkanut jo ennen kriittistä aluetta, joten seurauksena oli vain vapaapotku ilman suurempaa tulosta. Vantaalta Keravalle hankittu nuori talentti Robbie Azodo pääsi hätistelemään lähietäisyydeltä JäPS-maalivahti Laihoa, mutta kuten niin moni tällä kaudella – turhaan. Laiho veti nytkin pidemmän korren.

Reilun vartin pelin jälkeen JäPSillä oli mahdollisuus siirtyä johtoon, kun Tuure Nummi eteni oikealta laidalta ja antoi namupassin keskelle, missä Herkko Kuosa oli vapaana. Kuosan ohjaus ei ollut riittävän terävä ja tilanne pysyi maalittomana. Montaa minuuttia ei tuosta mennyt, kun kotiyleisö pääsi juhlimaan. PKKU oli joutunut purkamaan JäPS-hyökkäyksen kulmapotkuksi. Herkko Kuosa antoi vasemmalta kulman, joka oli lähes täydellinen kopio muutama viikko sitten Nurmijärvellä nähdystä. Samalla tavalla myös maalintekijää arvottiin vielä pelin jälkeen. Joka tapauksessa pallo löytyi maalin takakulmasta ja JäPS oli siirtynyt johtoon. Lopullinen kirjanpito merkitsi maalin Olli Valtolle, jonka otsakiehkuraan pallo oli eräiden silminnäkijöiden mukaan osunut.

Kotijoukkueen maalista vieraat saivat lisää virtaa, ei kotijoukkue, kuten olisi voinut luulla. Tyylilleen uskollisena PKKU-hyökkäykset tulivat nopeina vastaiskuina ja kohteena oli FC Lahden liigalaina Fareed Sadat. Mies aiheutti jatkuvaa harmia JäPSin puolustukselle, joka kuitenkin selvitti tilanteet taidolla ja rutiinilla. Robbie Azodo pääsi myös kokeilemaan Laihon reaktioita laukauksellaan, mutta tulos oli perinteisen laiha. PKKU jatkoi pistohyökkäyksillä keskeltä, mutta JäPS ei sillä sektorilla ollut yllätettävissä.

Reilun puolen tunnin kohdalla oltiin taas vieraspäädyssä ja pallo kulmalipulla. PKKU:n kapteeni Joonas Puljujärvi kävi tuomarin kanssa varmistamassa kulmapotkun oikean antopaikan ja Herkko Kuosa lähetti tarkalleen tutkitusta paikasta millintarkan keskityksen Roope Aution päähän etutolpalle. Pieni nikkaus jatkoi pallon verkon perukoille ja JäPS johti ottelua 2-0. JäPS hallitsi peliä maalin jälkeen keskikentällä, mutta pallon saaminen kärjille tuntui olevan ylivoimaista. Harvemmin tällä kaudella on nähty Ville Aholaa ja Tuure Nummea niin toimettomana kuin tänään oli. Ensimmäisen puoliajan loppu meni kummaltakin joukkueelta pelaillessa ja ilman mainittavia merkintöjä.

Toisen jakson alku oli sekavan oloista pelaamista. JäPS ei saanut oikein rytmistä kiinni ja turvallisen tuntuinen johtoasema puudutti isomman innon. PKKU yritti kovasti kavennusta kotijoukkueen hieman peruutellessa eikä osuma ollut kaukana. Vieraiden paras tilanne tuli, kun kulmapotkun jälkeen pallo kulki JäPSin maalin editse poikittain ilman, että kukaan olisi saanut siihen kunnon osumaa. JäPS varmisteli vielä vaihdoilla ottelun loppuun pelaamista täydellä miehityksellä. Varoituksen saaneet pelimiehet tulivat pois ja tuoreita miehiä laitettiin tilalle.

Reilun tunnin jälkeen vierailla oli hyvä ote peliin. Milo Jung pääsi ampumaan vajaasta paristakymmenestä metristä, mutta Janne Laiho oli edelleen muurina vastassa. JäPSillä oli selviä vaikeuksia ja PKKU hallitsi peliä. Sadatia haettiin kärjessä koko ajan ja kun 71 minuuttia oli pelattu, oli kotijoukkueen maalilla kunnon myllytys, mutta puolustus kesti. Kesken painostuksen JäPS sai vastahyökkäyksen. Herkko Kuosa eteni keskeltä ja siirsi pallon vasemmalla menevälle Albin Rashicalle. Rashica keskitti yli puolustuslinjan Tuure Nummelle, joka jatkoi puolestaan vierelleen Ville Aholalle. PKKU:n maalivahti Antti Silvennoinen kaatoi Aholan ja pallo vietiin pilkulle. Maalitykki Tuure Nummi viimeisteli lukemat kylmän viileästi 3-0:aan ja ottelu oli käytännössä ratkennut.

PKKU:lle tilanne oli katkeran oloinen. Ensimmäisenä pinna katkesi FC Lahdesta saadulta vahvistukselta Fareed Sadatilta, jolla oli oma näkemyksensä ottelun erotuomarin tasosta. Vain hetki varoituksesta mies hölmöili itselleen toisen varoituksen ja ulosajon. Peli loppui käytännössä tuohon, vaikka kummallakin joukkueella oli vielä jokunen mahdollisuus muuttaa numeroita tulostaululla.

JäPS ei selvinnyt ottelusta helpolla, vaikka numerot olivat selkeät 3-0. Naapuriseura PKKU antoi ehkä jopa odotettua kovemman vastuksen. Yhtä kaikki, JäPS haastaa edelleen lohkon kärkeä ja PKKU taistelee sarjassa säilymisestään. JäPSin valmentaja Osku Partonen vaikutti pelin jälkeen huojentuneelta. ” Ottelu oli juuri niin vaikea kuin ennakkoon saattoi odottaa. PKKU oli hyvin valmistautunut ja olimme molempien puoliaikojen alussa ongelmissa. Toisaalta pystyimme kohtuullisen hyvin pitämään omasta pelisuunnitelmasta kiinni ja lopulta saatiin kuitenkin hyvä tulos ja hieno tapahtuma kaiken kaikkiaan”, kertasi Partonen tuntojaan päivän urakasta.

Seuraava koitos sinipaidoilla on Joensuussa ensi lauantaina ja nälkä kasvaa syödessä eli tavoitteena on edelleen täysi pistepotti siitäkin suunnasta.

OTTELUN TILASTOIHIN

Keski-Uudenmaan derby, osa 2

Ville Ahola heilutti tahtipuikkoa toukokuun lopulla, kun JäPS-orkesteri tanssitti PKKU:ta mielin määrin Keravalla. Lukemat olivat tuolloin karut 7-2 järvenpääläisvieraiden hyväksi. Tulevana lauantaina on vuorossa toinen osa ja nyt puolestaan JäPSin kotikentällä, Järvenpään keskuskentän loistavakuntoisella nurmella. Saako FC Lahden keravalainen farmiseura revanssin, vai jatkuvatko JäPSin maalijuhlat?

JäPS on ollut alkukauden pientä takelteluaan lukuun ottamatta hurjassa iskussa. Joukkue on takonut 15 pelaamassaan ottelussa peräti 40 maalia, eniten koko lohkossa. Viimeiseen kymmeneen otteluun mahtuu vain yksi tappio ja sijoitus sarjataulukossa on tällä hetkellä hienosti neljäntenä. Maalintekovastuu on jakautunut useille pelaajille, mutta parhaiten tilanteet on haistanut Tuure Nummi, joka on osunut jo 11 kertaa. JäPSillä on allaan vierastasapeli Mikkelistä kovakuntoiselta MP:ltä.

PKKU:n lähtö kauteen oli tuskainen. Alla oli heikosti mennyt Suomen cupin lohkovaihe, pelaajisto oli vähissä ja pisteitä ei herunut tasaisista sarjapeleistä huolimatta. Kuuden ensimmäisen ottelun jälkeen kasassa oli vain yksi tasapelipiste. Ensimmäinen voitto tuli vasta JäPSille kärsityn rökäletappion jälkeen kesäkuussa FC Vaajakoskesta. Kesäkuun puolivälin LPS-voiton jälkeen pisteitä on tippunut kuitenkin melko hyvin, vaikka sijoitus on edelleen niukasti putoamisviivan väärällä puolella. Tehtyjä maaleja on 20 ja niistä suurimman vastuun ovat kantaneet JäPS-kasvatti Hedi Khayat seitsemällä maalilla ja vikkeläliikkeinen TiPS-kasvatti Robbie Azodo kuudella maalilla. Khayat ei Järvenpäässä kuitenkaan pue pelipaitaa ylleen, sillä mies hankki sopivasti itselleen pelikiellon juuri paikallisotteluun. Poissa miehistöstä on myös täksi kaudeksi seuraan palannut Matti Saari, joka on jatkanut matkaansa Kolmoseen ja kasvattajaseuraansa TuPSiin. Kokeneella valmentajalla Rami Hakanpäällä lienee varasuunnitelmia tai sitten luuri käy taas kuumana Lahden suuntaan. JäPS-otteluun PKKU lähtee sarjakärki PEPOlle kotona kärsitty 0-4 tappio niskassaan.

Kotijoukkueen valmentaja Osku Partonen on varovainen sanoissaan. ”Paikallispelissä on turha tuijotella sarjataulukkoa tai muitakaan tilastoja. Derbyt ovat aina hieman erilaisia pelejä, koska niissä on enemmän tunnetta mukana. PKKU on saanut hyviä tuloksia kesän aikana ja heillä on taitava ryhmä, joten meidän pitää valmistautua peliin hyvin”, pohti Partonen tulevaa.

Otteluun on järjestävän seuran puolelta panostettu runsaasti ja yleisölle on tarjolla ainakin jotain ekstraa, joka kannattaa käydä paikan päällä toteamassa. Pelikeliksi on tilattu puolipilvinen +22-asteinen sää, joka lienee miellyttävä sekä pelaajille että katsojille. Ottelu alkaa kello 17 ja paikalle kannattaa tulla ajoissa, sillä katsomossa on istumapaikkoja edelleen vain noin 300:lle nopeimmalle.