JäPS – PEPO

JäPS 2 - 0 PEPO
25 Aug 2018 - 17:00Keskuskenttä

Yhtenäinen JäPS oli Keskuskentän herra taas kerran

Tunnelma oli jo perjantain viimeistelytreeneissä sellainen, että JäPSin edustusmiehistöltä oli lupa odottaa paljon lauantain kärkikamppailussa PEPOa vastaan. Joukkue ei pettänyt 422 katsojan edessä odotuksia, vaan vei tärkeät kolme pistettä 2-0 lukemin ja piti paikkansa kärkikahinoissa Kakkosen tasaisessa A-lohkossa.

Kotijoukkue pääsi otteluun suhteellisen pienillä poissaoloilla. Ala Alaeddine oli pelikiellossa varoitustilin täyttymisen takia ja Pyry Korhoseen iski kuumetauti ottelun kynnyksellä. Valmentaja Osku Partonen ryhmitti puolustuksen tällä kertaa kolmen alakertaan ja maalivahti Janne Laihon edessä oman pään varmistivat Olli Valto, Mahdi Ali ja Tero Uusitalo. Keskikentälle laitettiin neljän linjaan Joni Norring, Herkko Kuosa, Roope Autio ja Albin Rashica. Heidän edessään hyökkäyskaksikkoa Ville Ahola – Tuure Nummi tuki Tuomas Kyytsönen. Vierailla iskukykyä tai paremminkin puolustuskykyä heikensivät nimekkäät poissaolijat, maalivahti Graig Hill ja toppari Alieu Ceesay.

Ottelun alku oli ehkä parasta JäPSiä tällä kaudella. Taktiikka oli laadittu riisumaan PEPO aseista heti alkuunsa ja siinä onnistuttiin täydellisesti. Tiukka korkea prässi ei antanut vieraille yhtään tilaa ja JäPSin omat hyökkäykset vyöryivät painokkaasti kohti vastustajan maalia. Tästä huolimatta PEPO sai viidennellä peliminuutilla kulmapotkun oikealta. Sisäkierteinen kulmuri napsahti suoraan kotijoukkueen maalin yläputkeen. Tilanteesta lähti nopea vastahyökkäys ja syöttö oikeaa laitaa kirmaavalle Albin Rashicalle, joka laittoi kovan keskityksen maalille. Pallo osui pelikiellossa ollutta Ceesayta tuuranneen Eetu Suoraniemen käteen ja pienen harkinnan jälkeen erotuomari Juuso Vuorinen osoitti rangaistuspotkupistettä. Olli Valto asteli tuoreen isän varmuudella pallon taakse ja siirsi JäPSin johtoon tarkalla alakulmasijoituksella tehden jo kauden seitsemännen maalinsa.

PEPO ei saanut peliään käyntiin ja JäPS hyökkäsi. Muutama minuutti maalin jälkeen Herkko Kuosa antoi kulman vasemmalta, mutta Hilliä PEPO-maalilla sijaistanut Simo ”Lallin poika” Partinen pääsi näppeineen väliin ja tilanne purkautui. Hetki myöhemmin JäPS sai kulmapotkun vuorostaan oikealta ja oli taas Joni Norringin vuoro luoda hämminkiä vierasmaalille. Pallo osui ensin yläputkeen ja kimmahti siitä pelattavaksi sopivasti Tuomas Kyytsöselle, jonka komea saksipotku saatteli kotijoukkueen aikaiseen 2-0 johtoon, kun vain 12 minuuttia oli pelikellossa.

Ensimmäiseen puoleen tuntiin vieraat eivät päässeet kuin satunnaisesti hyökkäyksiin ja silloinkin vahvasti pelannut JäPS-puolustus korjasi tilanteet kotijoukkueen kannalta parhain päin. Tero Uusitalo oli vahvalla pelipäällä, Mahdi Alista ei ohi menty ja Olli Valto oli ilmatilanteiden hidalgo. Loput vei Janne Laiho, hyvänä esimerkkinä vajaan puolen tunnin kohdalla ollut kulmapotku, jossa Laiho näytti, ettei PEPOn yleensä vaarallisiksi tiedetyillä kulmapotkuilla ollut tässä ottelussa mahdollisuuksia. Vieraiden vähät tilanteet rakentuivat yleensä vasemmalla laidalla pelanneen Markus Koistisen kautta, mutta esimerkiksi Hermes Palomino oli koko ottelun varjojen mailla eikä saanut juuri mitään aikaan.

Puoliajan lopulla kummallakin joukkueella oli mahdollisuus muuttaa lukemia tulostaululla. Ensin JäPS sai maalipaikan, kun Tuure Nummi kaadettiin vasemmalla sivustalla. Herkko Kuosan vapaapotkun jälkitilanteesta Joni Norring pyssytti koko vartensa kyllyydestä, mutta puolustus sai jotain sen verran väliin, että pallo livahti vain niukasti ohi takanurkan tuloksettomaksi kulmapotkuksi. Vähän tuon jälkeen toisessa päädyssä Petteri Rönkkö täräytti yläputkeen noin 20 metristä. Hermes Palomino yritti jatkopalloon, mutta Janne Laiho sai sen verran häirittyä, että tänään tehottoman Palominon pusku lipsahti ohi ja tauolle mentiin JäPSin johdossa.

Toiselle puoliajalle sopi odottaa hanakampaa PEPOa ja sitä myös nähtiin. Valmentaja Mika Heino oli ilmeisesti saanut ohjeitaan perille ja vierasilme oli selvästi pirteämpi, vaikka vielä jakson alussa JäPS painoi tasavertaisesti.  Markus Koistinen pääsi kokeilemaan alkuun vapaapotkusta JäPSin muurin kestävyyttä ja kestihän se. Kohta perään oltiin samoissa merkeissä toisessa päässä, kun Joni Norring antoi vapaapotkua noin 30 metristä. Keskitys löysi koko ottelun vahvasti raataneen JäPS-kippari Roope Aution pään, mutta pusku jäi vaisuksi ja tulosta ei syntynyt. Perään Ville Ahola pelasi Tuure Nummelle, jonka laukauksen Partinen vierasmaalilla torjui vaivoin.

PEPO alkoi saada otetta vahvemmin, mitä pidemmälle ottelu eteni. Turha kiire ja paine kavennusmaalin saamiseksi kuitenkin ilmeisesti aiheutti sen, että laukaukset olivat hätäisiä ja hyökkäyksistä puuttui ajatus. Jonathan Dunyin ja Alex Oikkonen kyllä pyörittivät peliä keskikentällä, mutta JäPS puolusti koko joukkueen voimin tiukasti ja uhrautuvasti. Vaikka pallo viihtyi lähes koko viimeisen puolen tunnin ajan JäPSin kenttäpuoliskolla, ei vierailla ollut oikeastaan esittää mitään kovin vaarallista. Lähimmäs maalia päästiin kotijoukkueen vastaiskuilla ja aina nopea tulospalvelu siirsi JäPSin jopa toviksi 3-0 johtoon, kun hetki aiemmin kentälle tulleen Tomi Mikkosen laukaus maalivahdin jalkojen välistä kolahti takatolppaan. Ville Aholan nousu päätyyn ja siirto takaviistoon olisi voinut yhtä lailla tappaa PEPOn pyristelyn, mutta siinä tilanteessa puolustus ehti väliin ja numerot pysyivät edelleen ennallaan.

Viimeisen vajaan 10 minuutin ajan PEPO yritti vielä kiihkeästi kavennusta, mutta 84. minuutilla oikealta puolelta päätyrajalta tullutta vapaapotkua ja siitä Jerry Särkän kierteistä yläputkeen osunutta keskitystä lukuun ottamatta lopputulos ja kotivoitto ei ollut enää millään lailla uhattuna. JäPS-valmentaja Osku Partonen oli myös tyytyväinen taiston tauottua. ”Hieno voitto. Pelasimme hyvän ottelun. PEPO oli juuri niin hyvä kuin osasimme odottaakin. Ensimmäisen jakson lopussa ja toisen jakson alussa jouduimme puolustuskannalle, mutta 3–0-maali oli kuitenkin lopulta mielestäni lähempänä kuin 2–1-maali”, kertaili Partonen. Jotkut ovat hämmästelleet JäPSin kovaa virettä ja asemaa sarjan keulilla, mutta siihenkin Partosella oli selkeä näkemys. ”Ei me mitään taikatemppuja olla tehty pelitavallisten muutosten osalta verrattuna edellisiin kausiin. Olemme miettineet millaisia pelaajia meillä on käytössä ja pyrkineet saamaan pelaajien vahvuudet paremmin esiin. Ja aina tietysti huomioimme pelisuunnitelmassa sen miten vastustaja pyrkii pelaamaan”.

JäPS pelaa seuraavan ottelunsa lauantaina 1. syyskuuta Gnistanin vieraana Oulunkylässä.  Seuraava kotiottelu on lauantaina 22. syyskuuta Mikkelin Pallo-Kissoja vastaan.

OTTELUSIVUUN JA TILASTOIHIN

ENNAKKO: Kaikki peliin lauantaina

Joidenkin itseään asiantuntijoiksi kutsuvien hämmästykseksi ja yllätykseksi ollaan Kakkosen A-lohkossa tilanteessa, jossa JäPS on vahvasti mukana nousukarsintakarkeloissa, kun enää viisi kierrosta on pelaamatta. Oman kylän pojilla pelaaminen ei foorumien mukaan ole riittävä merkki vakavasti otettavasta joukkueesta ja vain rahalla ulkomailta tuodut tähdet antavat uskoa menestykseen. Jalkapallo on hieno laji. Se on joukkuepeli, jossa yhtenäisyys ja henki voivat voittaa materian. JäPS on elävä esimerkki tuosta.

Lauantaina Järvenpäähän saapuu humppakaupunki Lappeenrannasta PEPO, joka on hallinnut tämän kauden sarjaa alusta lähtien, mutta tanssi on viime aikoina hieman takellellut. Edellisessä ottelussa viime sunnuntaina Oulunkylässä tuli tappio yhtä lailla ylöspäin mielivälle Gnistanille. Tuosta ottelusta on riittänyt parran pärinää vielä pitkin viikkoa, kun ottelu ratkesi käytännössä jo alkuunsa PEPO-toppari Alieu Ceesayn ulosajoon ja tilanteesta aiheutuneeseen rankkarimaaliin. Tiettävästi PEPO on tekemässä punaisesta kortista valitusta liittoon, jotta joukkueelle tärkeä pelimies saataisiin kokoonpanoon myös Järvenpäässä.

PEPO on tasaisen kova ryhmä, jossa vastuuta menestyksestä ovat kantaneet varmaotteinen maalivahti Graig Hill, toppari Ceesay, keskikentän Alex Oikkonen, Jerry Särkkä ja Jonathan Dunyin sekä kärkeen loukkaantuneen Edwin Salazarin tilalle takaisin hankittu jo viime kaudella syömähampaaksi osoittautunut Hermes Palomino. Ceesay siis mahdollisesti puuttuu kokoonpanosta Järvenpäässä, mutta joukkue saa kokoonpanoon takaisin pelikiellosta vapautuneen Petteri Rönkön. Maaleja PEPO on tehnyt pelatuissa 17 ottelussa varsin vähän, 28, mutta myös päästänyt vähän, vain 14. Eniten osumia on yleensä vasemmalla sivustalla pelaavalla 22-vuotiaalla Markus Koistisella, jolle niitä on merkittynä kuusi. Kokeneemmat pelimiehet Palomino ja Rönkkö ovat kirjauttaneet neljä osumaa kumpikin. Venezuelalainen Palomino on tehnyt maalinsa pelaamissaan vasta neljässä ottelussa.

JäPS on ollut melkoisessa iskussa ja edellisestä tappiosta on aikaa reilut kaksi kuukautta. Maaleja on tehty yleisöön menevällä tavalla runsaasti ja tunnelma joukkueessa on syystäkin hieno. Joukkue on terve ja kokoonpanosta puuttuu oikeastaan vain pelikiellossa tämän ottelun oleva Ala Alaeddine ellei pitkäaikaispotilasta Jesse Sundströmiä oteta laskuihin mukaan. JäPS-koutsi Osku Partonen ei ole jäänyt leijumaan tuloksiin, vaan on edelleen varovainen. Syystäkin, sillä nyt vastus lienee kovin mahdollinen tässä vaiheessa. ”JIPPO-pelistä saatiin hyvä tulos, mutta pelaamisen tasoa täytyy nostaa, jos haluamme lauantaina pisteitä. PEPO on laadultaan Ykkösen joukkue ja edelleen suosikki nousukarsintoihin. Puolustuspelaamisen pitää olla kunnossa ja omat maalipaikat pitää hyödyntää hyvällä prosentilla”, kertoili Partonen ennen keskiviikon treenejä.

Kotiyleisön tuki on erittäin tärkeää ja nyt jos koskaan olisi hienoa saada kaikki kannustus peliin lauantaina. Ottelu Keskuskentällä alkaa kello 17. Matsibaari ja Arskan&Amin makkarakorneri ovat avoinna kello 16 lähtien.