JäPS – PEPO

JäPS 2 - 1 PEPO
06 Jul 2019 - 17:00Keskuskenttä

Märkää, muttei ruuti

Parin päivän kaatosateet kastelivat keskuskentän nurmen kunnolla, mutta JäPSin edustusmiehistön ruutiin sillä ei ollut merkitystä. Viime pelien hyvä vire jatkui PEPOa vastaan, vaikka avausmaali pitikin taas kerran nähdä väärässä päässä kenttää. Sateen uhka pelotti enimmät katsojat, mutta silti 270 silmäparia sai todistaa kotijoukkueen iskukestävyyden 2-1 (0-0) voittoon päättyneessä ottelussa.

PEPO oli muuttanut ryhmitystään edellisestä ottelusta melko paljon. Avauskokoonpanossa oli neljä uutta pelimiestä ja puolustus oli laitettu neljän linjaan, joskin vasemmalla puolella pelannut Arttu Kotanen nousi aktiivisesti mukaan hyökkäyksiin. Merkittävin muutos taisi olla Paul Obin paikka avauksessa ja selkeänä kärkenä.

Isäntäjoukkue JäPS halusi alusta lähtien määrätä ottelun tahdin ja olikin varsin aktiivinen heti ensi hetkistä. Altti Mäkinen palasi maalipuiden väliin ja puolustuslinja jatkoi edellisen ottelun päättäneellä kokoonpanolla. Keskikentällä Klubia vastaan loistanut Herkko Kuosa oli poissa kokoonpanosta, mutta hänet paikkasi nyt suoraan avaukseen noussut Ville Ahola. Muilta osin jatkettiin siitä, mihin Helsingissä oli jääty. Ensimmäinen kunnon maalipaikka osoitti jo, että vireystila on kunnossa, kun Justus Kauppinen nousi kolmannella minuutilla hyvin oikeaa laitaa ja syötti takaviistoon tilanteeseen tulleelle Kron Rexhepille. Pääpelin kuningas ei saanut kuitenkaan kunnon laukausta aikaan ja pallo sujahti reilusti yli maalin.

PEPO haki peliään ja JäPS hallitsi. Vieraiden rakentelu ei näyttänyt sujuvan, vaikka vasemmalla laidalla pelanneet Arttu Kotanen ja Markus Koistinen yrittivät kovasti löytää aukkoja isäntien linjasta. Oikean puolustajan paikalla jälleen pelannut Ala Alaeddine piti yhdessä varman toppariparin Olli Valton ja Roope Aution kanssa hätistelyt kurissa ja otti tilan pois. Mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä enemmän näytti siltä, että PEPO antaa kotijoukkueen hallita, mutta yrittää iskeä nopeilla vastaan. Koistinen pääsikin jo seitsemännellä minuutilla tulleesta vastaiskupaikasta laukomaan vaarallisesti, mutta pallo meni niukasti ohi.

Märkä kenttä aiheutti pieniä haasteita kummankin joukkueen syöttöpelille, kun välillä jalka lipsui ja välillä pallon kulku oli epävakaata. Yllättävän hyvin haasteista kuitenkin selvittiin ja mitään olennaista ei voi laittaa olosuhteiden piikkiin. Ensimmäinen puoliaika tarjosi kyllä tilanteita, mutta erityisen vaaralliset maalipaikat olivat kummallakin vähissä.

Vasta jakson loppupuolella alkoi tapahtua. JäPSillä oli pari paikkaa muutaman minuutin sisään. Ensin Ville Ahola laukoi mainiosti puolustajien jaloista ja PEPOn maalin suulle palannut Graig Hill torjui vain vaivoin. Tuure Nummi ei aivan ehtinyt irtopalloon ja tilanne kuivui kokoon. Hetkeä myöhemmin JäPS sai vapaapotkun vasemmalta sivustalta noin 40 metristä. Ville Ahola keskitti maalialueelle, mutta Kron Rexhepi sai palloon vain hipaisuosuman. Jakso oli jo ajallisesti täynnä, kun kotijoukkue sai rajaheiton PEPOn päädyssä. Pitkä heitto purettiin nopeaan vastaiskuun, jossa Paul Obi karkasi läpi. Vain Altti Mäkisen mainio jalkatorjunta kulmapotkuksi pelasti vieraiden johto-osumalta. Mäkinen sai poimittua myös kulman käsiinsä, ennen kuin erikoistilanteisiin noussut Alieu Ceesay pääsi tekemään tuhojaan.

Toinen jakso alkoi kuten ensimmäinen. JäPS aloitti aktiivisesti ja heti alkuun Tuure Nummi syötti Hedi Khayatin juoksuun vasemmalla laidalla. Khayatin laukaus torjuttiin kulmapotkuksi, jonka kuitenkin Valtteri Karlsson puski yli maalin. Muutama minuutti myöhemmin kotijoukkue sai taas kulmapotkun, mistä PEPO lähti nopeaan vastahyökkäykseen. Vikkeläkinttuinen Paul Obi karkasi puolittain läpi oikealta ja laukoi. Laukaus suuntautui syötöksi vasemmalle laidalle, jonne oli ennättänyt Markus Koistinen. Koistisen mainio keskitys löysi hyökkäykseen lähteneen toppari Alieu Ceesayn, joka puski 54. minuutilla vastustamattomasti vieraat johtoon kauden kolmannella osumallaan.

JäPS ei vastustajan maalista hyytynyt, mikä nähtiin jo edellisessä ottelussa Helsingissä. Kun vastaavissa tilanteissa oli alkukaudella vielä nähtävissä henkistä notkahdusta, ei sellaisesta ole enää tietoakaan. Joukkue on henkisesti vahvempi ja se näkyi jälleen kerran nopeana kuittina. Vain kaksi minuuttia vieraiden johto-osumasta Valtteri Karlsson keskitti vasemmalta. Pallo löysi Justus Kauppisen parikymmentä metriä PEPOn maalista. Kauppinen otti pallon taitavasti hallintaansa ja täräytti vasurillaan sellaisen laukauksen maalin oikeaan nurkkaan, että maalivahti Hill ei ehtinyt muuta kuin katseellaan seurata tasoitusosuman syntyä.

Tasoitusmaali oli hyväksi koko ottelulle ja tuntui saaneen uutta vauhtia molempiin joukkueisiin. Keskikentälle alkoi syntyä tilaa ja välillä mentiin lujaa päästä päähän. Hedi Khayat oli pelipäällä ja hänen laidallaan pelannut puolustaja Eetu Suoraniemi oli jatkuvissa vaikeuksissa nopean järvenpääläisen kanssa joutuen ottamaan myös varoituksen vääränlaisesta taklauksesta.

Vieraiden hyökkäykset olivat paljolti nopean Paul Obin varassa, joskin myös Aleksi Ikonen yritti kovasti oikealla laidalla jääden kuitenkin toistuvasti Valtteri Karlssonin fyysisen ylivoiman jalkoihin. Kumpikaan joukkue ei peruutellut ja selvästi oli aistittavissa palava halu kolmeen pisteeseen. Kummallakin oli paikkansa ratkaista ottelu, mutta JäPS oli se, joka oli terävämpi. Kymmenen minuuttia ennen täyttä aikaa Tuure Nummi pelasi oikealle laidalle siirtyneelle Hedi Khayatille pystyyn. Khayat eteni keskityspaikkaan ja antoi nappisyötön Kakkosen A-lohkon ykkösviimeistelijän Kron Rexhepin otsaan. Rexhepillä ei ole ollut tapana näistä erehtyä, ja tyylikäs pusku vei kotijoukkueen ansaittuun 2-1 johtoon.

PEPO ei antanut periksi ja loppuminuutit pelattiin jännityksen täyteisiä hetkiä. Kun pelikello näytti jo täyttä aikaa, vieraat saivat kolmen kulmapotkun ryppään. Topparitorni Alieu Ceesayta haettiin kovasti, mutta viimeisin sinetti oli jälleen kerran erinomaisen ottelun pelanneen JäPS-maalivahti Altti Mäkisen komea nyrkkeilypurku kolmannessa kulmapotkussa ja JäPSin vastahyökkäys, joka päättyi kulmapotkuun toisessa kenttäpäädyssä sekä sen jälkeiseen ottelun hyvin tuominneen Lina Lehtovaaran vapauttavaan loppuvihellykseen.

Pelin jälkeen nähtiin luonnollisesti kaksi varsin erioloista valmentajaa. PEPOn Mika Heino oli allapäin jo kuudennen perättäisen voitottoman ottelun jälkeen, kun taas JäPSin Osku Partonen myhäili tyytyväisyyttä viidennen perättäisen tappiottoman ottelun jälkeen. ”Hieno jalkapallo-ottelu, jonka molemmat joukkueet halusivat voittaa. Lopputulos olisi voinut olla ihan yhtä hyvin 3-3. Onneksi kuitenkin tällä kertaa 2-1. Paljon puhuttu peli-ilme oli jälleen sellainen, jota varsinkin kotikentällä pitää pystyä esittämään. Tästä on hyvä jatkaa kohti NJS peliä”, kertaili Partonen lauantaista tapahtumaa.

 

Alkukauden alisuorittajat päättävät kevätkierroksen

Kaksi isoin odotuksin tähän kauteen lähtenyttä viime kauden Kakkosen A-lohkon kärkiryhmää kohtaavat lauantaina 6.7. keskuskentällä kello 17 alkaen, kun lappeenrantalainen PEPO saapuu JäPSin vieraaksi. Ottelu on kevätkierroksen viimeinen. Kaakonkulman ykkösseuralla on paljon samoja tavoitteita kuin ottelun isännillä. Pitkäjänteinen pelaajakehitys, taustaorganisaation vahvistaminen ja seuran markkinoinnillinen brändäys ovat muutamia esimerkkejä tavoitteiden yhtäläisyyksistä. Valitettava yhtäläisyys on ollut myös alkukauden takkuillut peli. JäPS on jo saanut solmujaan aukeamaan, mutta PEPOn kone yskii vielä.

Vieraiden valmentaja Mika Heino joutuu operoimaan pienellä, joskin melko kansainvälisellä ryhmällä, joka ei kestä juurikaan poissaoloja. Ulkomaiset vahvistukset eivät kaikki ole yltäneet toivotulle tasolle ja joillekin jopa penkkikomennukset ovat tulleet tutuiksi. Luottomaalivahti Graig Hill on ollut toipilaana ja pelannut viimeksi toukokuussa, mutta istui jo joukkueen edellisessä matsissa penkillä. Torjuntavastuu kovassa paikassa on langennut viimeisissä kuudessa ottelussa 18-vuotiaalle Miko Sederholmille.

Heino luottaa kolmen topparin puolustuslinjaan, jossa päällikkönä komentaa gambialainen Alieu Ceesay. Täydet minuutit pelannut Ceesay on erittäin vaarallinen myös hyökkäyspäässä ja on ehtinyt kahdesti maalintekoon. Täydet peliminuutit alkukaudella on kirjattu Ceesayn lisäksi samoin kahdesti maaliverkkoja venyttäneelle keskikentän moottorille ja peliä rakentavalle nigerialaiselle Jonathan Dunyinille sekä kaksikolle Arttu Kotanen ja Jens Harju. Oikeaa laitaa viilettävä ja tarkkoja keskityksiä jakeleva Harju on itsekin nakutellut jo kolme maalia. Mainittujen lisäksi kaikissa 10 pelissä ovat esiintyneet Markus Koistinen ja hyökkääjä, kahden maalin mies Aleksi Ikonen.

Suurta vaihtuvuutta PEPOn kokoonpanossa ei siis ole ollut ja vähintään runko on pysynyt suhteellisen vakiona. Hyökkäykseen oululaisesta Herculeksesta hankittu nigerialainen Paul Obi on tehnyt kyllä kaksi maalia, mutta sopeutuminen joukkueeseen ei ole ilmeisimmin onnistunut toivotun kaltaisesti. Kaikkiaan vieraat ovat tehneet 13 maalia ja jo kerrottujen lisäksi puuttuvat kaksi maalia on kirjattu kahdeksassa ottelussa esiintyneelle keskikenttäpelaaja Petteri Rönkölle. Gnistanista tullut japanilainen Naoyuki Yamazaki on esiintynyt samoin kahdeksassa ottelussa PEPOn keskikentällä.

Sarjasijoitus PEPOlla on pykälää ylempänä kuin JäPSillä, mutta kuntopuntari osoittaa päinvastaiseen suuntaan. Viimeisistä viidestä ottelustaan vierailla on saldona yksi tasapeli ja neljä tappiota maalierolla 2-9. Tappioputki tosin katkesi Reipasta vastaan edellisessä ottelussa lukemin 1-1. Kotijoukkueen vastaava saldo on yksi voitto, kolme tasapeliä ja yksi tappio ja nyt neljän ottelun tappioton putki alla. Maaliero näissä otteluissa on 11-7. Lisäksi JäPSillä on riveissään lohkon kuumin maalintekijä Kron Rexhepi, joka johtaa lohkon maalipörssiä seitsemällä tehdyllä osumalla.

Olli Valton paluu sairastuvalta kokoonpanoon oli iso asia kotijoukkueelle. Puolustuksen lukko ja hyökkäysten pelote erikoistilanteissa saatiin takaisin riviin ja sillä tulee olemaan näkyvä vaikutus joukkueen peliin. Puolustajana alkukauden mainiosti esiintynyt Samuli Laitinen siirtyi puolestaan loukkaantuneiden osastolle polven hajottua Klubi04:ää vastaan jo alkuminuuteilla. Laitista paikannut Ala Alaeddine osoitti, että joukkueessa löytyy taitoa useammillekin pelipaikoille. Ville Ahola alkaa saada varusmiespalveluksensa jälkeen rytmistä kiinni ja viime kauden kaltaista yhteistyötä Herkko Kuosan kanssa odotellaan innokkaina. Joukkueen asenne on kohdallaan ja Klubi-peli osoitti, että nousu kohti lohkon kärkisijoja on vielä täysin mahdollista.

JäPS-valmentaja Osku Partonen tietää PEPOn vaarallisuuden eikä katsele sarjataulukkoa. ”PEPO on tuloksellisesti hieman alisuorittanut alkukaudesta, mutta he tavoittelevat edelleen sarjanousua. Heillä on sama laadukas pelaajarunko ja organisaatio kuin viime kaudella. Meidän kannattaa tässä kohtaa kuitenkin keskittyä omaan tekemiseen ja pyrkiä pitämään viime pelien hyvä vauhti ja peli-ilme lauantaina kotikentällä”, kommentoi Partonen tulevaa.