JäPS – NJS

JäPS 5 - 0 NJS
13 Jul 2019 - 17:00Keskuskenttä

NJS jaksoi pyristellä vain yhden puoliajan, sitten repesi

Lauantaista tuli todellinen futiksen juhlapäivä Järvenpäässä, kun sekä tyttö- että poikajuniorit kävivät pokkaamassa mitalit Helsinki cupista ja päälle miesten edustus pöllytti NJS:aa oikein huolella. Tasaiseksi etukäteisarvioinneissa oletettu Kakkosen lähes paikallismatsi osoittautui JäPSin täydelliseksi dominoinniksi. Vaikka ensimmäinen puoliaika oli maalillisesti tuhnu, tasoero joukkueiden välillä näkyi jo selkeästi. Kun sitten viimein maalihana aukesi, löytyivät tulostaululta ottelun loputtua kaiken kertovat lukemat 5-0.

Kotijoukkue aloitti ottelun vahvasti ja nurmijärveläiset jäivät heti askelen jälkeen lähes joka tilanteessa. JäPS hallitsi peliä, voitti kamppailupallot ja haisteli hyvin vieraiden syöttölinjat, mutta syöttötarkkuudessa hyökkäyskolmanneksella oli pientä huolimattomuutta ja löysyyttä. NJS näytti ainakin ajoittain pelaavan kolmen puolustuslinjalla, kun oikealla laidalla pelannut Arttu Eerola nousi jatkuvasti tukemaan hyökkäysyrityksiä oikealta sivustalta. JäPSin vasen puoli osoittautui kuitenkin pitäväksi Kalle Kuritun sekä topparien Olli Valton ja Roope Aution voimin.

Näytti siltä, että ottelussa oli käytössä enimmäkseen oikeanpuoleinen liikenne, kun myös JäPS tuli jatkuvasti oikeaa kaistaa. Justus Kauppinen ja Tuure Nummi juoksuttivat oikean puolustajan paikalla jälleen pelanneen Ala Alaeddinen tukemana ”palokärkien” puolustusta mielin määrin ja maalivahti Otso Knuuttila sai tehdä hartiavoimin töitä pitääkseen maalinsa puhtaana. Jo 12. minuutin kohdalla annettiin neljättä kulmapotkua oikealta. Maaliin asti palloa ei saatu, kuten ei saatu paria minuuttia myöhemminkään, kun Kalle Kurittu löysi tällä kertaa vasemmalta tulleella keskityksellä Jesse Sundströmin pään maalintekoalueella. Sundström ehti palloon ennen Knuuttilaa, mutta pusku meni niukasti yli.

NJS yritti päästä peliin mukaan, mutta sen yritykset tukehtuivat pääsääntöisesti jo keskikentällä, jossa kotijoukkueen raatajat Jesse Sundström ja Herkko Kuosa pitivät keskialuetta hallinnassaan ja linkit Hedi Khayat ja Justus Kauppinen tukkivat laidat. Ne harvat kerrat, kun tuosta linjasta läpi tultiin, olivat sen verran vaisuja, että ne pysähtyivät helpolla päässeeseen puolustuslinjaan eikä maalivahti Altti Mäkisellekään enää rutiinitorjuntoja kummempaa kertynyt.

Toisessa päässä kenttää tapahtui sitäkin enemmän, kun Hedi Khayat alkoi päästä vauhtiin. Tuure Nummi liikkui laajalla alueella ja yhteistyö Justus Kauppisen kanssa laajeni myös akselille Nummi – Khayat. Jakson lopulla Khayat pelasikin Nummen hienosti läpi, mutta maalivahti Knuuttila sai kättään väliin ja tilanne päätyi kulmapotkuksi. Aina vaarallista kärkeä Kron Rexhepiä haettiin keskityksillä, mutta tarkkuus ei ollut kohdallaan. Lisäminuuteilla päästiin yrittämään vielä tärkeää pukukoppimaalia, kun Rexhepi syötti pystyyn Khayatille. Knuuttila ehti juuri ja juuri väliin loukaten samalla hieman itseään, mutta pitäen taukotuloksen maalittomana.

Puuhökkelin hapero seinä sai tauolla tiettävästi osumaa, kun JäPS-koutsi Osku Partonen herätteli hieman nukkuvaan ryhmäänsä lisää terävyyttä. Sen saa, mitä tilaa ja ainakin nyt sai. Toista puoliaikaa oli pelattu vain 50 sekuntia, kun Otso Knuuttila kaivoi jo palloa NJS:n verkosta. Jesse Sundström syötti vasemmalle Kron Rexhepille, joka suojasi pallon itselleen, otti pari askelta ja täräytti komeasti takaylänurkkaan ansaitun johtomaalin. Maali oli Rexhepin yhdeksäs tällä kaudella.

Lisää tuli, kun hana oli kertaalleen avattu. Viisi minuuttia myöhemmin asialla oli kolmikko Justus Kauppinen, Herkko Kuosa ja Hedi Khayat. Kauppinen toi pallon ylös, syötti Kuosalle, joka jatkoi hienosti pystyyn Khayatille linjaan eikä maalintekijä erehtynyt. Varma sijoitus alakulmaan vei kotijoukkueen noin 400-päisen yleisön riemuksi jo helpottavan tuntuiseen 2-0 johtoon. Valmentaja Partonen oli tauolla laatinut hyökkäyssuunnitelmat maalien tekemiseksi ja niistä pidettiin kiinni. Puolustaja Kalle Kurittu tuli pois kentältä, Ville Ahola tuli sisään ja Herkko Kuosa otti vasemman puolustajan paikan.

Uudella ryhmityksellä haettiin rytmiä tovi ja tunnin kohdalla NJS oli päästä maalintekoon, kun Aziz Bhar irtosi Joni Murtomaan syötöstä puolittain läpi. Altti Mäkinen tuli erinomaisesti vastaan ja peitti laukauksen. Murtomaa pääsi vielä palloon, mutta laukoi jatkotilanteesta reilusti yli. Pienehkö nurmijärveläisten pyristely katkesi 63. minuutilla komeaan JäPS-sommitelmaan. Herkko Kuosa, Tuure Nummi ja Hedi Khayat veivät hataraa ”palokärkien” puolustusta kuin sitä kuuluisaa kuoriämpäriä ja Khayat viimeisteli 3-0 lukemat etunurkasta.

NJS ei päässyt edelleenkään hyökkäyksillä herkuttelemaan ja muutamat vaisut laukaukset menivät joko ohi maalin tai päätyivät turvallisesti Altti Mäkisen syliin. Sitä vastoin JäPSin mylly pyöri vinhasti ja pallo kulki komeasti pelaajalta toiselle. Vieraiden puolustuksen aukot löytyivät taas komealla kuviolla 71. minuutilla, kun Ville Ahola syötti Hedi Khayatille, joka pelasi pallon Kron Rexhepille. Rexhepi jatkoi takaisin Khayatille, joka vapautti puolestaan Justus Kauppisen maalintekoon. Maalivahti Knuuttila pystyi vain ihailemaan Kauppisen komeaa laukausta vasempaan yläkulmaan. Sama mies pisti vielä viisi minuuttia myöhemmin tulostaulun hoitajan hommiin. Tilannetta edelsi myös hieno rakentelu, kun kentälle hetkeä aiemmin vaihdettu Jesse Paananen avasi Kron Rexhepille. Kärkimies siirsi pallon syöttökone Ville Aholalle ja Ahola löysi Kauppisen. Puolustaja Yassin Daoussin estelyistä huolimatta Kauppinen sijoitti tolpan kautta loppulukemiksi 5-0 noin vartti ennen loppuvihellystä.

Viimeinen vartti oli varsin paineetonta pelailua ja maalejakin olisi voinut syntyä. Paikkoja siihen kyllä oli, mutta pahin nälkä näytti olevan tyydytetty. Hedi Khayat pääsi laukomaan Tuure Nummen syötöstä lujaa, mutta maalivahti Knuuttilan kädet kestivät. Kron Rexhepin puskulle Khayatin keskityksestä kävi samoin ja puolustaja ehti peittämään vielä loppuminuuteilla tulleen Rexhepin laukauksen Nummen syötöstä. Valmentaja Osku Partonen oli syystäkin tyytyväinen suojattiensa otteisiin. ”Kiva lähteä tuollaisen esityksen jälkeen viikon ansaitulle tauolle. Eka jakso oli vaikea, mutta oli tärkeää, että saimme heti toisen jakson alkuun pari maalia. Se vapautti peliämme”, kertaili Partonen ottelua paikallismedialle.

 

Syyskierros käyntiin lauantaina

Futiksen Kakkosessa ei paljon taukoja pidellä. Keskikesän otteluruuhka ja kevätkierros päättyivät vastikään ja syyskierros starttaa saman tien, kun Järvenpään keskuskentälle saapuu NJS Nurmijärveltä. Vierasjoukkue on ollut hankala vastustaja. Viime kaudella JäPS sai kerättyä NJS:ltä vain yhden tasapelipisteen ja tälläkin kaudella tuo tasapeli oli tuloksena Klaukkalan tekonurmella pelatussa kevään ottelussa. Joukkueet ovat nyt kauden puolivälissä tasapisteissä ja tasaista vääntöä sopii odottaa myös tulevasta pelistä, joka alkaa lauantaina 13.7. kello 17:00.

Palokärkien alkukauteen ei mahdu pidempiä tulosputkia. Voittoja, tasapelejä ja tappioita on tullut tasaisesti toisin kuin JäPSillä, joka alkukauden takkuilun jälkeen on päässyt loistavaan vireeseen pelaten jo viisi ottelua tappioitta. Näissä otteluissa vastassa on ollut mm. kolme neljästä sarjan kärkijoukkueesta. NJS ei ole noilta joukkueilta saanut kuin yhden pisteen JIPPO-tasurista kotikentällään. Mainittavaa on myös se, etteivät nurmijärveläiset ole juuri maaleilla ilotelleet, joskin myös oma pää on saatu pidettyä varsin tiiviinä. Yli kahta maalia ei ole tehty yhdessäkään ottelussa eikä yli kahta maalia päästetty omiin.

Yksi merkittävimmistä syistä NJS:n puolustuksen pitävyyteen seisoo joukkueen maalipuiden välissä. Maalivahti Otso Knuuttila lienee pelipaikallaan eräs Kakkosen parhaista ja esimerkiksi kevään kohtaamisessa mies piti joukkuettaan lähes yksin pystyssä ensimmäisen puoliajan JäPS-myllytyksessä. Knuuttila kuuluu syystäkin valmentaja Teemu Savukosken luottomiehiin, kuten ilmatilaa hallitseva toppari Aapo Mäki. Luottomiehiin kuuluvat myös täydet minuutit pelannut puolustaja Yassin Daoussi sekä kaikissa kauden otteluissa esiintyneet keskikentän dynamot Niko Aittasalmi ja Joakim Ärilä. Kaikissa otteluissa on pelannut myös hyökkääjä Tony Lehtimäki, joka johtaa kahdella maalillaan yhdessä Aittasalmen kanssa joukkueensa sisäistä maalipörssiä. Palokärkien tekemät 10 maalia ovat jakautuneet peräti kahdeksalle pelaajalle ja siten varsinaista maalitykkiä on vaikea nimetä.

JäPSin peliin on löytynyt selkeä juoni, kun kokoonpano on alkanut vakiintua ja erityisesti puolustuspään pelaaminen on rauhoittunut. Keskikentällä roolit ovat selkiytyneet ja kärjessä Kron Rexhepin tehot olleet kovaa luokkaa. Potilasosastolla muutama pelimies odottelee vielä paluuta tositoimiin ja varusmiespalvelus koskettaa aina jonkin verran nuorta joukkuetta, mutta valmentaja Osku Partonen saanee tälläkin kertaa jokaiselle pelipaikalle terveen ja iskukykyisen pelimiehen.

Helppoa ottelua ei odota Partonenkaan. ”Lauantaista tulee haastava ottelu, sillä NJS tulee puolustamaan tiiviisti ja hyökkäämään vastaan. Meidän pitää löytää keinot päästä maalipaikoille ja huolehtia, että NJS ei hyödynnä mahdollisuuksiaan”, pohti koutsi keskiviikon treenien jälkeen hieman mietteliään oloisena.