JäPS – MYPA

JäPS 7 - 1 MYPA
28 Jul 2018 - 17:00Keskuskenttä

Keskuskentän maalikarkelot jatkuivat MYPAn kustannuksella

Amatöörifutiksen arki palasi varmasti sekä JäPS-valmentaja Osku Partosen että MYPA-valmentaja Jukka Karjalaisen mieleen ennen syyskierroksen keskinäistä koitosta Keskuskentän sametilla. Toisistaan tietämättä koutsit tuskailivat saman haasteen kanssa pitkin viikkoa. Käytettävissä oleva pelaajapakka hupeni pelaaja pelaajalta mitä lähemmäs pelipäivä tuli. MYPAlla oli alla hieno voitto sarjakärjestä ja JäPSillä puolestaan tuskainen tasapeli putoamisviivan alla olevasta joukkueesta. Noiden matsien avauskokoonpanoista MYPAlla oli avauksessa nyt kuusi samaa ja JäPSillä sentään kahdeksan. Yhteistä oli se, että puolustus meni kummallakin lähes kokonaan uusiksi. Hyökkääjistä terävimmät kärjet sentään pysyivät edelleen kokoonpanoissa.

MYPA lähti otteluun kolmen alakerralla ja JäPS jatkoi edellismatsin lopun tapaan neljän linjalla, johon poissa olevan Olli Valton tilalle Tero Uusitalon pariksi oli vedetty keskikentän hidalgo Roope Autio. Laidoilla puolustivat Pyry Korhonen ja avaukseen pitkästä aikaa päässyt Jesse Paananen. JäPS paalutti keskikentän Tuomas Kyytsösen, Ala Alaeddinen ja Herkko Kuosan kolmikon varaan viittä mypalaista vastaan. Hyökkäyksessä lähdettiin kolme kolmea vastaan laidoilla Ville Ahola ja Tuure Nummi sekä keskellä avauskokoonpanossa myös harvoin esiintymään päässyt Akseli Pohjantähti.

Partonen oli selvästi pelannut käteen saamansa kortit paremmin kuin Karjalainen ja MYPAa vietiin alusta asti. Ottelua ei oltu ehditty pelata kuin kolmisen minuuttia, kun Pohjantähti voitti pääpallon jatkaen sen Tuure Nummelle oikealle. Nummen laukaus jäi puolustajan jalkoihin ja irtopallon korjasi Ala Alaeddine kuin tarjottimelta. Kauden tähän asti parhaan pelinsä pelannut Alaeddine täräytti pallon varmasti alakulmaan ja vierasmaalin lukko oli avattu ensimmäisen kerran. Vaikka MYPA sai ensimmäisen puolen tunnin aikana pari kertaa pallon vaarallisen tuntuisesti kotijoukkueen maalin edustalle, olivat sen hyökkäykset kokonaisuudessaan vaisuja ja laukaukset JäPSin varmalle maalivahdille Janne Laiholle perussuorituksia torjuttaviksi. Ensimmäisen kulmapotkunsakin vieraat saivat vasta puolen tunnin kohdalla, kun kotijoukkueella niitä oli siihen mennessä ollut jo puolenkymmentä.

JäPS hyökkäsi aktiivisesti laitojen kautta ja tilanteita syntyi jatkuvasti. Ville Ahola ja Tuure Nummi pyörittivät myllykoskelaisten puolustusta tahoillaan mielin määrin, mutta päättäjiä hyville hyökkäyksille ei oikein saatu, kunnes avain lukkoon löytyi muutama minuutti ennen ensimmäisen puoliajan loppua. Tuure Nummi puikkelehti oikealta päätyyn asti, kuten jo lukuisia kertoja aiemmin. Nyt syöttö maalille kuitenkin lähti sopivasti takaviistoon ja paikalle ehti oikea-aikaisesti Akseli Pohjantähti, joka kiitti nappitarjoilusta laittaen pallon varmasti maaliin ja vieden JäPSin taukojohtoon 2-0.

Toinen puoliaika alkoi siitä, mihin ensimmäisellä jäätiin. Kotijoukkue vei ja vieraat olivat vietävinä. MYPA oli tehnyt tauolla vaihdon ja ottanut edellisessä pelissä mainiosti pelanneen Tomi Räikkösen kentälle. Se ei auttanut juurikaan ja jo neljän minuutin jälkeen pallo oli taas myllykoskelaismaalissa. Herkko Kuosa vapautti pelipäällä olleen Tuure Nummen juoksuun oikealla laidalla. Maalivainun tälle kaudelle löytänyt Nummi ei erehtynyt, vaan pisti pallon kliinisen varmasti ohi MYPA-maalivahti Matias Riikosen ja peli alkoi näyttää pelatulta.

MYPA ei luovuttanut vielä, vaan jaksoi sinnitellä vastaan selkeistä lukemista huolimatta. Joukkueen maalipyssy Jussi-Pekka Rämä oli pariinkin kertaan pahantekoa yrittämässä, mutta Janne Laiho piti kotijoukkueen maalia puhtaana milloin mikäkin ruumiinosa pallon tielle ehtien eikä suostunut päästämään vieraita näin enää peliin mukaan. Laiho pelaa selvästi parasta kauttaan JäPSissä ja on pitänyt useissa otteluissa torjunnoillaan joukkuetta pystyssä vaikeilla hetkillä. Luottamus maalivahtiin on antanut puolustuksen satunnaiset nukahdukset anteeksi ja niin nytkin, kun MYPA oli saamassa pientä otetta ja kotijoukkue tuntui vähän jo peruuttelevan. Puolustuksen keskustassa Roope Autio ja Tero Uusitalo urakoivat myös usean pelaajan edestä, kun tarvetta oli ja pitivät homman kasassa.

MYPAn sinnittely sai kesken painostuksen nopean niitin 70. minuutilla, kun Laiho avasi pitkällä potkulla vastahyökkäyksen suoraan Akseli Pohjantähden päähän. Pohjantähti jatkoi Tuure Nummelle, joka irtosi vieraiden puolustukselta ja pallo oli pian totutusti vasemmassa alakulmassa. JäPS johti 4-0 ja MYPAlta loppui yritys. Muutaman minuutin päästä seurasi jatkoa JäPSin kulmapotkusta. Herkko Kuosa antoi kulman oikealta jälleen tarkasti sovittuun paikkaan ja Roope Autio puski maalivahti Riikosen käsien edestä vastustamattomasti pallon verkkoihin. Tilannetta edelsi mainio Ville Aholan syöttö Herkko Kuosalle, jonka maalintekoyrityksen Riikonen oli saanut pelastettua kulmaksi.

Kotijoukkueen nolla omassa päässä pääsi rikkoutumaan kymmenisen minuuttia ennen päätöstä ja MYPA sai pientä lohtua haavoihinsa, kun vasemmalta noussut Paavo Kujala tarjoili Jari Hasselille turhan hyvän paikan kavennukseen. Mies sijoitti kauden avausosumansa vasemman pystytolpan juureen niin tarkasti, ettei Janne Laiholla ollut mahdollisuuksia torjuntaan. Kavennus oli vielä uusi herätys JäPSille, joka iski heti seuraavasta hyökkäyksestä lukemat jo 6-1:een. Kentälle hetkeä aiemmin vaihdettu seuralegenda Tuomo Huusko näytti maalisyötön mallia nuoremmilleen antaen mainion poikkisyötön Tuure Nummelle ja samalla Nummelle mahdollisuuden hattutemppuun. Tuota mahdollisuutta Nummi ei jättänyt käyttämättä. Loppulukemat 7-1 sinetöi Herkko Kuosa hetki ennen päätösvihellystä ja syöttäjäksi kotijoukkueen vaihtopenkki näki Tuure Nummen.

JäPS-luotsi Osku Partonen oli yhtä hymyä pelin jälkeen, mutta pelin aikana ja etenkin ensimmäisellä puoliajalla ilme oli välillä tuskastuneen oloinen. Kommentit pelin jälkeen olivat siitä kertovia. ”Hieno tulos, mutta peliesitykseen ei voi olla täysin tyytyväinen. 1-0 tilanteessa meillä oli tukku hukattuja maalipaikkoja ja annoimme MYPAlle mahdollisuuden päästä peliin mukaan. Meidän onneksi 2-0 tuli ennen kuin MYPA olisi ehtinyt tasoittaa ja toisella puoliajallahan osumatarkkuus parani sitten selkeästi.”

 

MYPAn ensivisiitti Järvenpäähän lauantaina

Myllykosken Pallo on suomifutista seuraaville tullut tutuksi Sami Hyypiästä, Jari Litmasesta, Joonas Kolkasta ja monista muista kovista nimistään takavuosina. Kansainvälisillä kentilläkin hienoja matseja pelannutta myllykoskelaisseuraa kirpaisi kuitenkin konkurssi pääsponsorinsa Myllykoski Oy:n alasajon jälkiseurauksena ja toiminta tyssäsi huipulla, liigatasolla. Raunioille rakennettiin nopeasti uusi seura MYPA-juniorit ja toimintaa lähdettiin virittelemään alasarjoista uudelleen. Kaudelle 2017 seura sai naapuriseuransa Inkeroisten Purhan paikan Kaakon Kolmosessa. Häviämättä ainuttakaan ottelua MYPA palautti myllykoskelaisille paikan takaisin liittotasolle kaudeksi 2018. Tiettävästi seuran edustusmiehistö ei ole edeltäjänsä mukaan lukien vieraillut virallisessa ottelussa koskaan ennen Järvenpäässä, vaikka yksittäisistä pelaajista muistissa on ainakin nykyisen maajoukkuepelaajan Pyry Soirin lainapesti JäPSiin muutama kausi sitten.

MYPA on tällä hetkellä erittäin kovassa vireessä ja tulee varmasti hakemaan hyvitystä äitienpäivän mieliinpainuneelle sulamiselle kotikentällään. Vaiherikas ottelu päättyi tuolloin JäPSin voittoon 4-5 pelin ollessa MYPAlle jo 4-1 noin 30 minuuttia ennen ottelun päätöstä. Myllykoskelaisia ei juuri sarjan kärkikastiin uumoiltu ennen kauden alkua, mutta nuori ryhmä on pelannut ennakkoluulottomasti ja suoraviivaisesti aiheuttaen monelle vastustajalle epämiellyttäviä yllätyksiä pisteiden karttuessa tasaiseen tahtiin. Sarjataulukossa joukkue keikkuu viidentenä, vain kolme pistettä sarjakärki PEPOn takana ja juuri ennen JäPSiä, jolla on kaksi pistettä vähemmän.

Viime kierroksen kotiottelussaan MYPA vei edelleen monen yllätykseksi pisteet juuri PEPOlta lukemin 3-1 vaihtopelaaja Kaan Kovasen iskettyä pari maalia ottelun loppupuolella. Kovanen on tuttu myös Järvenpäässä ja JäPSissä, josta pelimanni siirtyi opintojensa perässä Kouvolaan ja Susiin pari kautta sitten. Susista matka on jatkunut Myllykoskelle ja nähtäväksi jää, pureeko oma koira nyt lauantaina myös järvenpääläisiä. Kovastakin kovempi tykki on kärjessä viilettävä Jussi-Pekka Rämä, joka on viimeistellyt puolet joukkueensa maaleista. Mies on ollut MYPAn todellinen syömähammas ja komeilee 14 maalillaan koko Kakkosen maalintekijätilaston kärjessä. Varoa sopii myös viime ottelussa osunutta ja mainiosti pelannutta Tomi Räikköstä, jolla on tilastoissa neljä osumaa. Vieraiden henkinen isähahmo on kiistämättä kapteenin nauhaa kantava 137 liigaottelun Heikki Pulkkinen. Hänen paluunsa loukkaantumisen jälkeen taas pelaavaan kokoonpanoon on varmasti tuonut lisää itsevarmuutta koko joukkueelle. Pulkkinen pystyy rauhoittamaan puolustuspelaamista, mutta on osoittanut vaarallisuutensa myös vastustajan päädyssä.

Lauantaina Keskuskentällä ovat vastakkain kaksi joukkuetta, joilla on yhteistä runsas maalimäärä kentän kummassakin päässä. JäPS-valmentaja Osku Partonen ei varmasti ole väärässä pohtiessaan tulevaa ottelua.  ”Molemmat joukkueet varmasti miettivät kevään 5-4 ottelua. Kumpikaan ei liene tuon ottelun päästettyjen maalien määrään tyytyväinen.  Meidän pitää pystyä olemaan parempia pallon kanssa ja päättämään hyökkäyksiä tehokkaammin. Lisäksi puolustuspelaamiseen pitää kiinnittää huomiota. Meitä vastaan on tehty liian paljon maaleja.”

Ottelu lauantaina 28.7. alkaa kello 17:00

Keskuskenttä on upeassa kunnossa ja molemmat joukkueet pääsevät pelaamaan hyökkäävää ja viihdyttävää futista. Liput 10e/5e. JäPS-juniorit sinisessä seuravarustuksessa sisään ilmaiseksi. Myynnissä ensimmäistä kertaa myös Kahvila Makean JäPS-kakku.