JäPS – MP

JäPS 2 - 2 MP
31 Aug 2019 - 15:00Keskuskenttä

Tappio on kirosana

Kaikilla putkilla on taipumus katketa joskus. Se päivä ei ollut vielä JäPSillä eikä sen enempää MP:llä, kun joukkueet kohtasivat hienossa kesäisen lämpimässä tapahtumassa 623 silmäparin edessä loistavakuntoisella keskuskentällä. Pisteet vauhdikkaassa ja hyvätasoisessa ottelussa jaettiin 2-2 (0-0) tuloksella, mikä merkitsi JäPSille tiettävästi uutta tappiottomien putkien ennätystä Kakkosen tasolla ja mikkeliläisten osalta nollan säilymistä tappiosarakkeessa koko kuluvan kauden aikana toistaiseksi. Erotuomarikolmikko Peiman Simanin johdolla piti ottelun erinomaisesti hallinnassaan.

Vierasjoukkue tiedettiin kovaksi luuksi ja sitä se myös oli. Jokaiselle pelipaikalle löytyi Kakkosen tasolla laadukas pelimies ja erityisesti maalivahti Sammy Ndjock sekä puolustuksen keskustassa pelannut Vincent Bikana herättivät jopa yleisössä kunnioitusta pelkällä preesensillään. Kotijoukkueen valmennus koutsi Osku Partosen johdolla oli tapojensa mukaisesti scoutannut vastustajaa, mutta haavoitettavaa kohtaa kenttämiehityksessä oli taaskin vaikeaa löytää. Etelä-Savon sinisille on tehty tällä kaudella vasta yhdeksän maalia ja niistä JäPS on tehnyt nyt neljä, joten ainakin jostain niitä pieniä rakoja on onnistuttu löytämään.

Partonen joutui tekemään JäPSin kokoonpanoon pieniä virityksiä sitten Joensuun reissun. Jesse Paananen oli poissa työesteen takia ja flunssa piti poissa Tuure Nummen. Ala Alaeddine otti paikan vasempana puolustajana, mutta muuten linja oli tutussa miehityksessä Olli Valton ja kippari Roope Aution hoitaessa keskustaa ja Atte Hoivalan oikeaa sivustaa. Keskikentälle oli laitettu Hedi Khayat vasemmalle ja Kalle Kurittu avasi oikealla laidalla. Keskialueen moottoreina peliä rakensivat Fortuna Namputu ja pelikieltonsa kärsinyt Jesse Sundström. Maalitykki Kron Rexhepin pariksi kärkeen meni ikiliikkuja Herkko Kuosa.

Ottelun alku näytti siltä, että vain toinen pitkä kaista kentällä on käytössä. Tämä johtui siitä, että etenkin kotijoukkue rakensi peliään vasemman sivustan kautta ja painetta pyrittiin luomaan Jiri Haikosen ja Janne Kuhmosen miehittämälle puoliskolle. Pelin edetessä MP alkoi saada hivenen vahvemmin otetta ja pelasi aavistuksen järvenpääläisiä pirteämmin. Joukkue käytti hyökkäyksissään kenttää laajemmin ja pyöritti hyvin peliä erityisesti akselilla Joonas Nissinen – Filipe Mello – Antti-Ville Räisänen – Denis. Heistä mainiosti pelannut Mello olikin jo päästä maalintekoon heti pelin seitsemännellä minuutilla, kun mies pääsi kääntymään boksissa ja laukomaan vaarallisen tuntuisesti. Laukaus sujahti kuitenkin ohi ja tähän otteluun JäPSin maalinsuulle palannut Altti Mäkinen sai henkäistä helpotuksesta. Vierailla oli ensimmäisen vartin aikana pari muutakin puolittaista paikkaa siirtyä johtoon, mutta Mäkinen ja tyylikkäästi koko ottelun pelanneen Roope Aution johtama puolustus kestivät lähentelyt.

JäPS ei halunnut jäädä vieraiden vietäväksi ja ote pelistä alkoi löytyä ajoittain niin, että myös eteläsavolaiset joutuivat puolustuskannalle. Vasemmalla pelannut Hedi Khayat oli terävällä pelipäällä ja laukoi vartin kohdalla kovaa. Laukaus muutti hieman suuntaa puolustajasta ja maalivahti Ndjockilla oli vaikeuksia torjunnassa. Onni ja taito olivat tällä kertaa maalivahdin puolella eikä pallo päätynyt sinne, minne se oli tarkoitettu.

Kumpikin joukkue pyrki liikuttamaan palloa maata pitkin ja pelaamaan aktiivisesti. Puolen tunnin kohdalla kotijoukkue rakensi jälleen vasemman laidan kautta mainion tilanteen MP:n maalille. Keskikentän dynamo Jesse Sundström syötti Hedi Khayatille, joka eteni päätyyn. Matala keskitys maalinsuulle ei kuitenkaan löytänyt päättäjää ja tilanne kuivui kokoon. Muutama minuutti myöhemmin nähtiin ensimmäisen jakson ehkä vaarallisin maalitilanne. Mikkeliläisten vahvasti esiintyneestä hyökkäyspään nelikosta esillä olivat tällä kertaa Antti-Ville Räisänen ja Denis, jotka pääsivät huseeraamaan JäPSin maalin edessä. Hieman epäselvässä tilanteessa miehiä kaatui ja pallo kulkeutui ohi maalin. MP:n pelaajat vaativat rangaistuspotkua, mutta erotuomari Simani näytti peliä jatkettavan oikealta kulmalipulta. Joonas Nissisen antaman kulmapotkun JäPSin puolustus selvitti tuttuun tapaansa.

Ensimmäinen puolisko ei vielä noussut jalkapalloviihteen klassikoksi, mutta oli hyvää lämmittelyä toiselle puoliajalle, jolloin tarjontaa olikin sitten yllin kyllin. Vieraat aloittivat maalinteon jo jakson kolmannella minuutilla. Joukkueensa ehdottomiin onnistujiin kuulunut Joonas Nissinen eteni vasemmalla ja keskitti maalin takatolpalle, missä Denis liukui pallon sisään loukaten samalla itseään. MP tuntui saavan maalista lisää virtaa ja hetken aikaa JäPS oli vaikeuksissa lujaa tulevien vastustajiensa kanssa.

Reilun 50. peliminuutin kohdalla alkanut pelaajavaihtojen sarja tasoitti kuitenkin rytmiä. Itsensä maalinteossa loukannut Denis tuli pois ensimmäisenä ja sisään mikkeliläisten kärkeen juoksi Juuso Liukkonen. JäPS vaihtoi heti perään. Kalle Kurittu tuli penkille ja viikon verran tuore jäpsiläinen Mosawer Ahadi pääsi tekemään debyyttinsä sinisissä. Parin minuutin kuluttua Fortuna Namputu teki tilaa Tuomas Kyytsöselle, joka siirtyi Kron Rexhepin pariksi kärkeen ja Herkko Kuosa puolestaan valui pykälän alemmas rakentamaan tilanteita. Vaihtoja voi aina pitää onnistuneina, kun niistä seuraa positiivista tulosta. Näin kävi nytkin.

Hedi Khayat ampui jälleen vihaisesti 57. minuutilla ja maalivahti Ndjock torjui laukauksen näyttävästi kulmapotkuksi. Näiden tilanteiden erikoismies Herkko Kuosa asteli pallon taakse ja lähetti sisäkierteisen syötön yli maalin etualueella päivystäneen pitkien miesten ryhmän. Vasta reilun minuutin kentällä olleella Tuomas Kyytsösellä oli takanurkalla tilaa puskea vapaasti tasoitusmaali. Iloa riitti vain viitisen minuuttia, kun taas kolisi omissa. Vieraiden 2-1 maali oli lähes kopio ensimmäisestä. Joonas Nissinen keskitti vasemmalta ja nyt hieman pidemmälle kuin edellisen kerran. Taka-alueelta Filipe Mello siirsi pallon takaisin luukulle, missä Deniksen tilalle tulleella Juuso Liukkosella oli helppo työ pistää pallo verkkoon. Liukkonen oli ehtinyt olla kentällä 11 minuuttia.

Tappio alkaa olla Järvenpäässä kirosana ja niitähän on soveliasta vältellä. Alkukaudesta vastustajan johtomaali oli karvasta myrkkyä, josta ei oikein toivuttu. Nyt on saatu itseluottamus kohdilleen ja uskoa omaan tekemiseen riittää loppuun asti. MP:n johtoasema ei nytkään kauaa häirinnyt, kun kuitti tuli. Kuusi minuuttia siihen meni. Pallo saatiin pelattua boxin rajoille Kron Rexhepille, joka haki laukaisujalkansa vapaaksi ja tälläsi sydämensä kyllyydestä 2-2 tasoituksen maalivahdin sormien kautta ylänurkkaan. Maali oli lohkon maalintekijätilaston kärkimiehelle kauden 11.

JäPS sai maalista vuorostaan lisää puhtia. Peli oli mennä myös hieman kovaotteiseksi, mutta Peiman Simanilta löytyivät keinot tilanteiden rauhoittamiseen. JäPSistä keltaista korttia joutuivat katselemaan Tuomas Kyytsönen, Jesse Sundström, Roope Autio ja Atte Hoivala. Roope Aution korttitili tuli samalla täyteen ja mies huilaa seuraavan ottelun.

Joukkueet eivät selvästikään tyytyneet tasatilanteeseen ja viimeinen vartti mentiin lujaa päästä päähän. Puolittaisia tilanteita pystyttiin kyllä luomaan, mutta maaliin asti palloa ei saatu. Vaarallisimpia paikkoja oli ehkä kymmenisen minuuttia ennen loppua JäPSillä ollut Herkko Kuosan antama sivuvapari, josta Roope Autio pääsi puskemaan. Sammy Ndjockilla oli pieniä vaikeuksia torjunnassa, mutta isompaa hätää ei kuitenkaan. Muutama paikka lohkesi vielä Hedi Khayatille ja Mosawer Ahadille sekä Ahadin antamasta kulmasta Olli Valtolle, mutta palkinto jäi puuttumaan. Ottelun viime hetkillä Juuso Liukkonen oli päästä vielä pahantekoon, mutta hätäinen laukaus painui reilusti yli maalin.

Valmentaja Osku Partonen ynnäili peliä seuraavasti: ”Tämä oli tasainen ja laadukas Kakkosen ottelu, jossa molemmilla oli hetkensä. Ensimmäinen puoliaika ehkä hieman MP:n hallussa ja toinen meidän. Hieno tapahtuma kokonaisuudessaan, kiitos siitä vapaaehtoisille ja yleisölle. Ensi viikko treenataan ja seuraava peli onkin sitten parin viikon päästä Susia vastaan.”

Koko perheen viihdettä lauantaina keskuskentällä

Järvenpään Palloseuran edustusmiehistö kohtaa jalkapallon Kakkosessa vielä tappiottoman Mikkelin Palloilijat lauantaina 31.8. kello 15:00 alkaen Järvenpään keskuskentällä. Mikkeliläiset pitävät sarjan piikkipaikkaa ja JäPS on iskuetäisyydellä sarjakolmosena.

Kotijoukkueen päävalmentaja Osku Partonen odottaa innolla tulevaa. ”Viime lauantain JIPPO-pelissä Joensuussa kokonaisuus oli tasapainoinen ja peli-ilme hyvä. Vain palkinto jäi puuttumaan. Lauantain MP- peliin on hyvä lähteä tältä pohjalta. Toivottavasti paikalle löytää paljon katsojia ja saadaan hieno tapahtuma aikaiseksi.”

Ottelusta ollaankin tekemässä näyttävää koko perheen tapahtumaa kuljetus- ja maanrakennusliike P. Salosen ja henkilöstöpalveluyhtiö Anytimen isännöiminä. Sen lisäksi, että joukkueet taistelevat kentällä tiukasti tärkeistä sarjapisteistä, tarjoaa tapahtuma tekemistä kaikenikäisille katsojille. Paikalle saapuneet 750 ensimmäistä osallistuvat myös arvontaan, jossa palkintona on Nokian rengassetti Vianorin asentamana henkilö- tai pakettiautoon.

Itse ottelu ei juuri mielenkiintoisempi voisi olla. Kausi on siinä vaiheessa, että noususta Ykköseen kamppailee enää muutama joukkue ja näiden joukkueiden keskinäiset pelit nousevat arvoonsa lopun sijoituksia ynnättäessä. Mikkeliläisten pieni karkumatka on saavutettavissa, mutta se edellyttää JäPSiltä täydellistä onnistumista. Joensuusta haettiin minimitulos sarjan kakkoselta ja nyt on saumaa iskeä kotikentällä sarjaa johtavaan.

Kuntopuntari viiden viimeisimmän pelin perusteella on MP:llä niukasti isäntiään parempi. Etelä-Savon siniset ovat voittaneet neljästi ja pelanneet kerran tasan, kun Järvenpään siniset ovat voittaneet kolmesti ja pelanneet kahdesti tasan. Mikkeliläiset menivät koko kauden aikana lohkossa eniten maaleja tehneenä joukkueena myös yhdellä maalilla JäPSin ohi voitettuaan viime kierroksella 90-vuotisjuhlaottelussaan Reippaan 3-0.

JäPS päässee otteluun erinomaisessa pelaajatilanteessa, ellei Hedi Khayatin Joensuussa saama polvivamma osoittaudu liian pahaksi. Pelikiellot on kärsitty ja tarjontaa riittää jokaiselle pelipaikalle. MP:n pakassa lienevät myös kaikki kortit seitsemän maalin miestä Lucasia lukuun ottamatta. Mies nyrkkeili itselleen kolmen ottelun pelikiellon ja seuraa vielä pari ottelua katsomon puolelta. Kärjessä pelaava kuuden maalin Denis joutuu siis etsimään kaveria muista, kun joukkueiden edellisessä, 2-2 päättyneessä keskinäisessä ottelussa hyvin toiminut brassiakseli on poikki.

Pääsyliput tapahtumaan maksavat 10/5 euroa ja sisältävät taatusti viihdettä koko rahan edestä. Myös kortti käy maksuvälineenä sekä lipunmyynnissä että baareissa.

Etkot ja jälkipelit käydään tutusti Wanha Mestari Totissa kävelykadulla.