JäPS – MiPK

JäPS 3 - 3 MiPK
22 Sep 2018 - 15:00Keskuskenttä

RAPORTTI: Periksi ei anneta

Mikkelin Pallokissat pisti JäPSin todelliseen puntariin. Ensimmäisen puoliajan lukemien 0-3 piti olla valmis nöyryyttämään kotijoukkueen ulos unelmista nousukarsintaan. Piti olla. JäPSin tämän kauden ryhmä on hengeltään sellainen, ettei sitä niin vain muserreta. Lopputulos 3-3 kertoo paljon, mutta enempäänkin oli mahdollisuus.

JäPS lähti otteluun kolmen puolustuslinjalla Ali – Valto – Uusitalo. Heidän edessään keskikentän rakensivat Korhonen – Autio – Alaeddine – Kuosa – Ahola ja kärjessä maaleja kärkkyivät Nummi ja Rexhepi. Asetelma oli varsin hyökkäysorientoitunut, kun tiedossa oli vastustajan taktiikka puolustukseen satsaamiseen ja vastahyökkäyspeliin. Olosuhteet otteluun olivat mielenkiintoiset. Navakka tuuli puhalsi kentän pitkittäissuuntaan ja isännät saivat alkuun myötätuulen taakseen.

Jo olosuhteiden takia paineen piti olla mikkeliläispäädyssä. Ei ollut. JäPSin kolmannella minuutilla saamaa kulmapotkua seuraava hyökkäys vieraspäähän tuli vasta noin 20 minuuttia myöhemmin eli vieraat osasivat ottaa täydellisesti pois kotijoukkueen tuuliedun. Itse asiassa näytti siltä, että tuuli sotki pahemman kerran JäPSin peliä. Pitkät syötöt eivät löytäneet vastaanottajaa omista, kun pallo oli tavallista nopeampi ja mikkeliläiset pääsivät harhasyötöistä helposti vastahyökkäyksiin. Ensimmäisen parinkymmenen minuutin aikana vieraat hätistelivät pariinkin otteeseen vaarallisesti Janne Laihon vartioimaa JäPS-maalia. Vajaan kymmenen minuutin kohdalla hyvällä pelipäällä ollut Tuomas Koppelomäki pääsi nokikkain Laihon kanssa, mutta JäPS-veskarin jalat olivat riittävästi tiellä ja tulosta ei syntynyt. Kymmenisen minuuttia myöhemmin mikkeliläiset saivat taas painetta isäntien maalille ja tilanne purkautui kulmapotkuksi, jonka JäPS-topparit purkivat väljemmille alueille.

JäPS pääsi ensimmäistä kertaa ottelussa hyökkäämään pienen paineen saattelemana 24. minuutilla. Mikkeliläismaalille saatiin epäjärjestystä ja pallo ajautui kulmapotkuksi, jonka jälkitilanteessa Ville Aholan laukaus oli kuitenkin hehtaarisihdillä ja painui reippaasti yli maalin. Vain hetkeä myöhemmin MiPK iski takaisin. Terävä pystysyöttö puolustuslinjan taakse tavoitti nopean Isaac  Kannahin. Mies täräytti pallon rutiininvarmasti takakulmaan ja vieraat siirtyivät johtoon.

JäPS yritti rakentaa hyökkäyksiä, mutta systeemi vaikutti olevan hukassa. Pallot karkailivat, ajatus tuntui olevan kateissa ja rytmiä ei löytynyt. Peli oli jollain lailla summittaista. Puolen tunnin kohdalla Tuure Nummi keskitti kyllä hyvin vasemmalta, tuuli otti palloon ja pallo kimmahti yläputkesta yli maalin. Pari minuuttia myöhemmin kokeiltiin kulmapotkuilla peräkkäin molemmin puolin, mutta ilman tulosta ja hetki myöhemmin myös Roope Autio pääsi kokeilemaan laukaustaan, mutta sekin suuntautui reilusti yli.

MiPK hyökkäsi terävästi vastatuuleen. Ottelua oli pelattu 38 minuuttia, kun JäPS-puolustukselle  sattui pallonmenetys keskialueella. Tuomas Koppelomäki nappasi pallon, kuljetti aikansa ja kun löysi sopivan laukaisutilan, niittasi pallon vasempaan alakulmaan ja vieraat 0-2 johtoon. Ote siirtyi viimeistään tämän maalin jälkeen täydellisesti mikkeliläisille. Parisen minuuttia maalin jälkeen koko ottelun terävänä esiintynyt Isaac Kannah oli taas pahanteossa, mutta Janne Laihon jalkatorjunta esti lisäosuman ja puolustus ehti siivota irtopallon pois vaara-alueilta. MiPK painoi päälle ja JäPS oli vahvasti alakynnessä.

Ensimmäistä puoliaikaa ei ollut enää paljoa jäljellä, kun JäPS sai kunnon hyökkäyksen. Tuure Nummi ja Pyry Korhonen pelasivat nätisti laidasta tilanteen Kron Rexhepille maalin eteen, mutta maalivahti Antti Lampinen sai torjuttua tilanteen kulmaksi. Kulmapotku päätyi kuitenkin Lampisen käsiin ja MiPK pääsi taas vastahyökkäykseen. Tuomas Koppelomäki irtosi Santeri Suutarin antamalla hienolla syötöllä linjan taakse ja viimeisteli varmasti taukonumeroiksi 0-3.

Toiselle puoliajalle tuli ilmeeltään uusi JäPS. Valmennusjohto muutti puolustuslinjan rakennetta ja teki tuplavaihdon. Joni Norring tuli rytmittämään peliä vasemmalta ja Tuomas Kyytsönen keskeltä. Vaihdot osoittautuivat oivallisiksi. JäPS otti pelin täydellisesti haltuun heti alkuvihellyksestä. Painopiste siirtyi MiPKin puolustusalueelle ja vyörytys kohti kavennusta alkoi. Maalitilanne toisensa perään syntyi vieraiden päädyssä ja kaikesta näki, että ottelu ei ollut vielä ohi.

JäPS sai kulmapotkun 51. minuutilla oikealta ja Joni Norringin myötä saatiin kulmaa antamaan vasenjalkainen pelaaja. Tarkka keskitys napsahti Kron Rexhepin päähän ja pallo löytyi maalin alakulmasta. Ansaittu kavennus oli tosiasia ja kotijoukkue sai hengen päälle. JäPSin painaessa pääsivät vieraat myös vastaiskuihin. Isaac Kannah ja Rafael Vieira pääsivät yrittämään peräjälkeen, mutta kummankin laukaus peitettiin ja JäPS jatkoi rymistelyään mikkeliläispäädyssä. Norring pääsi taas antamaan kulmapotkua ja jatkotilanteesta saatiin melkoinen hässäkkä aikaan, mutta maaliin asti pallo ei suostunut menemään. Vain hetki myöhemmin JäPS sai taas kulmapotkun. Norring sai pallon oikeaan paikkaan ja Rexhepi pallon maaliin. Jostain kumman syystä tilanteessa nähtiin JäPSin rikkomus. Maalia ei hyväksytty ja peliä jatkettiin vieraiden vapaapotkulla.

Pikaisen toisen kavennuksen jäätyä syntymättä peli tasaantui hetkeksi ja näytti pahasti siltä, että kotijoukkueen hyvä ote hiipuu. Vieraiden Kannah pääsi tunnin kohdalla taas kerran kokeilemaan maalivahti Laihon torjuntataitoja ja peliä jatkettiin kulmapotkulla, jonka kotijoukkueen puolustus selvitti.  Toisen jakson ehdoton pelimies Joni Norring laittoi 72. minuutilla mainion ristipallon oikealle laidalle Herkko Kuosalle. Kuosa otti muutaman askelen eteen ja täräytti pallon vastustamattomasti mikkeliläismaaliin. Reilu vartti oli pelaamatta ja eroa enää maalin verran.

Tasoitus oli syntyä heti perään, kun Herkko Kuosa eteni kohti maalia. Puolustaja rikkoi Kuosaa vähän ennen rangaistusalueen rajaa. Pallo eteni Tuure Nummelle maalintekopaikkaan ja pilli soi juuri kun Nummi olisi laittanut pallon maaliin. JäPS sai vapaapotkun, jonka Roope Autio laukoi niukasti ohi. MiPK pääsi hetken päästä myös kokeilemaan vaparista lähes identtisestä paikasta toisessa päässä kenttää, mutta Rafaelin laukaus jäi muuriin.

JäPS painoi tasoitusmaalia hakien, mutta usko oli loppua kesken, kun mikään ei tuntunut menevän. Tuure Nummi pääsi laukomaan, mutta pallo päätyi maalivahdin syliin. Kohta perään Nummi keskitti hyvin ja Kron Rexhepi puski, mutta niukasti ohi. 89. minuutilla saatiin peräjälkeen kaksi kulmapotkua, mutta puolustus siivosi. Aika alkoi olla täynnä, kun Olli Valto laittoi puolustuslinjasta hyvän ristipallon vasemmalle Tuomas Kyytsöselle. Kyytsönen otti tarvittavan tilan ja siirsi pallon maalin eteen, jossa Kron Rexhepi oli taas kerran oikeassa paikassa survomassa palloa maaliin. Häikäisevän hieno nousu 0-3 tappioasemasta tasatulokseen oli valmis.

Vaikka ottelusta jäi käteen vain yksi piste, jatkui JäPSin tappioton putki, joka nyt on jo 11 ottelua. Samalla varmistui, että jokaiselta lohkon joukkueelta on napattu vähintään yksi piste. Noin 250 sadetta pelkäämätöntä silmäparia sai taatusti viihdettä. Valmentaja Osku Partonen kertasi ottelun jälkeen olennaisen. ”Ensimmäisellä puoliajalla hyökkäsimme huonosti, jonka seurauksena MiPK pääsi hyökkäämään vastaan tehokkaasti.  Toisella puoliajalla ei luonnollisesti ollut kuin voitettavaa, joten isolla riskillä lähdettiin hyökkäämään. Molemmat joukkueet tavoittelivat voittoa, joten lopputulos ei tyydyttäne kumpaakaan, mutta kaunis peli ja hieno käsikirjoitus saatiin aikaiseksi.”

 

ENNAKKO: Totuuden hetki lauantaina

JäPS pelaa lauantaina 22.9. tämän kauden sarjan viimeisen kotiottelun, kun Keskuskentällä kello 15:00 alkaen vastaan asettuu Mikkelin Pallo-Kissat. Asetelma ei voisi olla jännittävämpi, kun JäPS on edellisen viikonlopun FCV-tasapelistä huolimatta edelleen tiukasti mukana lohkovoiton ja nousukarsintapaikan metsästyksessä. Sarjakärki MYPA on vain kaksi pistettä edellä, jolloin yksikin pistemenetys heiltä avaa JäPSille ohituskaistan takaisin lohkokärkeen. Vastustaja MiPK on kovassa vireessä ja heillä on alla viime viikonlopulta herkullinen 2-1 kotivoitto PEPOsta.

Pallo-Kissat on tasaisessa sarjassa JäPSin lailla hiipinyt kuin varkain ihan sarjan kärkipäähän. Joukkue on neljäntenä vain pisteen JäPSiä ja kolme pistettä sarjakärki MYPAa perässä. Omalta osaltaan nousua kärkitaistoon ovat auttaneet Gnistanilta vastalauseen kautta saadut kolme pistettä, mutta niistäkin huolimatta MiPK on pelannut tuloksellisesti todella vakuuttavaa kautta. JäPSin viimeisin tappio tämän kauden Kakkosessa on nimenomaan Kissoja vastaan Mikkelistä 20.6. Silloin vaihdosta puoliajalla kentälle tullut Antti Voutilainen runnoi irtopallosta kauden tähän mennessä ainoansa ja sen yhden voittoon tarvittavan maalin ottelun loppuhetkillä.  

Kissat ei ole sijoituksestaan huolimatta ollut mikään maalikone, mutta tasaiset ottelut on pystytty kääntämään eduksi vahvalla puolustuspelaamisella ja hyvillä vastaiskuilla. Puolustuksessa Ekmarkin kolmosveljekset ovat tehneet vakuuttavaa työtä ja välillä ehtineet myös maalintekoon. Joukkue päästi nuoren ykkösmaalivahtinsa Tatu Österlundin siirtoikkunan loppuhetkillä auttamaan Ykkösen sarjapaikastaan taistelevaa JJK:ta ja vastuuta tolppien välissä kantaa nyt vieläkin nuorempi Antti Lampinen. Maaleja joukkue on päästänyt vain 24, mikä sekin kertoo tiiviistä puolustuspelaamisesta. Tehtyjen maalien sarakkeessa lukema on 31 ja maalintekovastuuta ovat eniten ottaneet futisikoni Rafael Vieira seitsemällä osumalla, puolustuksen Tommi Ekmark viidellä ja laidalta hyökkäävä Isaac Kannah neljällä osumalla. Pienestä maalierosta huolimatta mikkeliläiset eivät ole tasapelejä juuri pelanneet, vaan ottelut ovat kääntyneet aina niukasti suuntaan tai toiseen.

Kumpikin joukkue pääsee otteluun ilman pelikieltoja ja ainakin kotijoukkue on taas täydessä iskussa, ellei syysflunssa pääse harventamaan rivistöä vielä ottelun kynnyksellä. Valmentaja Osku Partonen tuntee ja tunnustaa vieraiden vahvuudet. ”MiPK on lohkon parhaita joukkueita puolustamaan ja heitä vastaan on erittäin vaikea tehdä maaleja. Toisaalta heiltä löytyy myös laatua hyökkäyksestä, joten todella vaikeasti voitettava joukkue on lauantaina vastassa. Tässä kohtaa kautta ei kuitenkaan pidä liikaa tuijotella vastustajaa, vaan keskittyä omaan tekemiseen. Hyvä harjoitusviikko alle ja keskittyminen lauantain peliin”, mainitsee Partonen rohdoiksi tulevaan koitokseen.