JäPS – MiPK

JäPS 2 - 0 MiPK
03 Aug 2019 - 17:00

Kolme pistettä

Ennakkokaavailut osuivat valitettavan oikeaan. Helpolla ei päästy. Lopputulos oli kaikesta huolimatta huomattavasti parempi kuin noin 350-päiselle yleisölle annettu viihdearvo, vaikkei sekään aivan mitätön ollut. Mikkelin Pallokissat kaatui kypsällä esityksellä vakuuttavasti 2-0 (2-0). Vieraat tekivät enimmän työn ja isännät korjasivat potin kahdella tyylikkäällä erikoistilannemaalilla. Kahdeksas perättäinen tappioton ottelu ja neljäs perättäinen voitto pitivät JäPSin mukana kärkinelikon tuntumassa. Esa Suoyrjö tuomitsi mainiosti varsin sallivalla linjalla siistinä pysyneen ottelun.

Päämajakaupungin punaiset olivat ilmeisesti päättäneet, että ainakin puolustus pitää JäPSin erikoistilanteisiin nousevia torneja vastaan. Ekmarkin veljekset Miika ja Tommi oli laitettu puolustuslinjaan Keito Tonamin ja Jonne Porkan kanssa ja heidän edessään keskustaa vahvisti vielä Jaakko Teräsranta. Vieraiden avauskokoonpano olikin pieniä muutoksia lukuun ottamatta hyvin ennakoidun mukainen. Oikeastaan vain juuri ennen ottelua avaukseen vaihdettu vikkelä kärki Nelson Appiah oli kotijoukkueen valmennuksen laatimissa suunnitelmissa ennakoimaton.

Pelin alku lupasi vauhtia ja viihdettä. Jo ensimmäinen kissahyökkäys oli päättyä osumaan. Jonne Porkka nousi vasemmalta laidalta ja syötti keskelle Antti-Pekka Kesoselle, jonka laukaus suuntautui JäPSin onneksi päin jälleen kerran erinomaisen ottelun pelannutta Altti Mäkistä. Tilannetta joidenkin vielä ihmetellessä tuli kotijoukkue vasemmalta. Hyökkäys torjuttiin kulmapotkuksi, jota antamaan meni totutusti Herkko Kuosa. JäPS rakensi kunnon sumpun maalivahti Jonne Urosen eteen ja Kuosan nappikeskitys löysi syntymäpäiväsankari Kron Rexhepin pään. Vierailla oli varmasti hyvin tiedossa, miten JäPS nämä tilanteet rakentaa, mutta Rexhepin puskua maalin takanurkkaan he eivät pystyneet estämään. Miehen kauden 10. maali vei siniset johtoon jo ottelun neljännellä minuutilla.

Ottelun tahti ei hiipunut JäPSin nopeaan maaliin, mutta mikkeliläiset saivat hieman paremmin otetta pelistä. Olli Valto pääsi vielä noin 10. minuutin kohdalla kokeilemaan maalivahti Urosen torjuntataitoja ja ne osoittautuivat mainioiksi. Sen jälkeen tilanteita alkoi syntyä enimmäkseen kotijoukkueen puolustuspäähän. Vieraiden maalitykki Aleksis Lehtonen ei turhaan liene maalitykki. Miehen oikean jalan laukaus on pelottavan hyvä ja siitä saatiin näytteet jo ensimmäisen puolituntisen aikana. Tällä kertaa osumatarkkuus ei ollut onneksi kuitenkaan aivan kohdallaan.

Mikkeliläisillä oli ottelussa runsaasti kulmapotkuja ja yksi niistä oli 28. minuutilla johtaa tasoitusosumaan. Vasemmalta kierteisenä maalin eteen annettu kulmapotku tavoitti Tommi Ekmarkin, mutta miehen pusku meni niukasti yli maalin. Kyseinen kulmapotku taisi olla koko ottelussa toinen niistä lukemattomista keskityspalloista, joissa varmasti pelannut topparikaksikko Roope Autio ja Olli Valto eivät olleet päällikön roolissa.

Tilanteita syntyi tiheään kummassakin päässä. Pirteästi ottelussa esiintynyt Hedi Khayat keskitti vajaan puolen tunnin kohdalla vasemmalta ja Kron Rexhepin pusku meni vain vähän ohi maalin oikean pystypuun. Heti perään tuli punainen aalto. Altti Mäkinen selvitti Jaakko Teräsrannan 30 metristä lähteneen pommin kulmapotkuksi oikealta. Tommi Ekmark pääsi nyt sen toisen kerran palloon ensimmäisenä. Maalin edustan sutinassa pallo taisi käydä sekä yläputkessa että pystytolpassa, mutta JäPSin onneksi maali pysyi puhtaana ja tilannetta jatkettiin vielä yhdellä helpottavaksi maalipotkuksi päätyneellä kulmapotkulla. 

Pallokissoilla oli henki päällä, mutta JäPS osasi iskeä vastaan. Kalle Kurittu syötti Kron Rexhepin oikealla laidalla juoksuun. Rexhepi näki Hedi Khayatin keskellä vapaana ja antoi mainion syötön maalipaikkaan, mutta Khayatin ohjaus painui kuitenkin yli maalin ja helpottava 2-0 jäi syntymättä. Kauaa sitäkään ei tarvinnut odotella. JäPS sai kulmapotkun oikealta, maalin eteen koottiin taas isoja miehiä ja Kurittu antoi vasurikeskityksen sumaan. Olli Valton tarkka nikkaus takanurkkaan jätti vieraiden pitkät pojat ja maalivahti Urosen hopealle ja kotijohto vankistui sopivasti ennen taukoa.

Pallokissat tuli toiselle jaksolle ryhmitystään hieman vaihtaneena. Nelson Appiah ja Rafael Vieira muodostivat nyt kärkiparin. Ajatuksena näytti olevan pallon pelaaminen Rafaelin kautta pystyyn nopealle Appiahille. Enempää tuo malli kuin ehkä välillä mielikuvituksettoman tuntuinen keskityspallojen jakaminen JäPSin puolustuksen keskustaan eivät tuoneet vieraiden otteisiin tarvittavaa terävyyttä. Kotijoukkue jäädytti peliä ja Kron Rexhepi putosi ajoittain Olli Valton ja Roope Aution avuksi puolustukseen. Kolmikko piti huolta, että keskityspallot ja kulmapotkut putsattiin varmasti väljemmälle ja Altti Mäkisen tehtäväksi jäi enää poimia irtopallot.

JäPS muokkasi vajaan tunnin kohdalla puolustustaan edellisen ottelun tavoin. Kalle Kurittu tuli pois, Jesse Paananen siirtyi vasemmalle ja Atte Hoivala tuli kentälle pitämään huolen oikean laidan tiiviydestä. MiPK hakkasi edelleen sinnikkäästi päätään kotijoukkueen puolustuslinjaan. Ville Kirvesoja oli päästä kerran yllättämään, kun pallo putosi kuin varkain yli JäPSin linjan. Mies oli kuitenkin selin maaliin eikä kääntyessään saanut kunnon laukausta aikaiseksi ja Altti Mäkinen torjui tilanteen ties kuinka monenneksi kulmapotkuksi, jonka kotijoukkueen puolustus jälleen purki varmasti.

Isännät hakivat vaihdolla lisää vääntöä keskikentälle, kun Herkko Kuosa antoi tilaa Fortuna Namputulle. Mikkeliläiset jatkoivat yrittämistään jo selvästi turhautuneina eikä järvenpääläisten maalille syntynyt edelleenkään muutamasta kulmapotkusta huolimatta mitään kovin vaarallista. JäPSillä ei ollut kiirettä ja joukkue lähinnä varmisteli johtoasemaansa.

Ihan täysin puolustuskannalle ei silti vetäydytty ja muutama hyvän oloinen hyökkäyssommitelmakin saatiin lopussa aikaan. Tuure Nummi ja Ville Ahola rakensivat jälleen kovasti uurastaneelle Jesse Sundströmille laukaisupaikan, mutta maalivahti Uronen torjui torsoksi jääneeksi kulmaksi. Nummi tuli vaihtoon ja Tuomas Kyytsönen tuli tilalle viimeiseksi vartiksi. Hetkeä myöhemmin Fortuna Namputu ampui hyvin Hedi Khayatin antaman kulmapotkun jälkitilanteesta, mutta laukaus päätyi Urosen syliin. Viimeisillä minuuteilla JäPSillä oli mahdollisuus kaunistella loppulukemia, kun Khayat ja Ahola pelasivat seinäsyötöllä ensin mainitun mainioon maalipaikkaan. Laukaus suuntautui päin Urosta ja ottelun lopputulos jäi ensimmäisen puoliajan maaleihin.

JäPS-koutsi Osku Partonen myhäili paikallismedialle pelin jälkeen selvästi tyytyväisenä. ”Tulos oli hyvä. Pelitilannemaalia jäin kaipaamaan, mutta onneksi onnistuimme tänään erikoistilanteissa. Kissoille on annettava kunniaa – he tekivät pelaamisestamme vaikeaa. Paikoista maalit, siinäpä se. Meillä nimittäin oli saumat myös pelitilannemaaliin, mutta ei uponnut. Joka tapauksessa tästä on hyvä jatkaa”, totesi Partonen selvästi jo seuraavaa Viikingit-matsia ajatellen.

 

Kova kanto käännettävänä lauantaina

JäPSin seitsemän ottelun mittainen tappioton putki on siivittänyt joukkueen jo sarjan viidennelle sijalle ja seuraavana onkin vuorossa haastava haastaja putkea pätkimään. Mikkelin Pallokissojen ja JäPSin tiet kohtasivat vasta kaudella 2017, mutta jostain syystä päämajakaupungin punaiset ovat olleet alusta alkaen kivulias haaste toista kohtaamista lukuun ottamatta. Toistaiseksi vain syksyllä 2017 JäPS on vienyt kaikki kolme pistettä ja ne silloin kotikentällään. Miten käy nyt lauantaina 3.8. kun joukkueet kohtaavat taas keskuskentällä kello 17:00 alkaen?

Viime kaudella JäPS ei hävinnyt enää kenellekään Mikkelissä kesäkuussa kärsityn tappion jälkeen ja syksyllä tahtotila oli niin kova, että puoliajan 0-3 tilanteesta noustiin vielä tasoihin Kron Rexhepin kahdella ja Herkko Kuosan yhdellä maalilla. Tämän kauden kevätkohtaamisessa Kissat ryvetti vieraitaan rumin 4-1 lukemin Antti Voutilaisen tehtyä hattutempun, jota Aleksis Lehtonen vielä täydensi maalillaan. Tuure Nummen ainokainen antoi vain hetken toivoa ottelun 2-1 kavennuksella, mutta sen jälkeen isännät osuivat tehokkaasti kohteeseen vieden kaiken olennaisen.

Jos on kulkenut JäPSillä viime aikoina, niin ihan samaa ei voi sanoa Kissoista. Viidestä viimeisestä ottelustaan mikkeliläiset ovat kuitanneet vain kolme pistettä reilulla voitollaan sarjajumbo Susista Kouvolassa. Kolme kertaa on hävitty niukasti maalilla ja kerran vähän rumemmin. Tuo isompi tappio tuli viime viikonvaihteessa kotikentällä, kun Reipas haki täydet pisteet 3-0 lukemin. Joukkue on kerännyt tällä kaudella 15 pistettä maalierolla 21 – 17, millä lukemilla sijoitus sarjassa on kahdeksas.

Pallokissojen pelaajista nimekkäin on legendan mainetta kantava Rafael Vieira, joka juuri 41 vuotta täyttäneenä on edelleen joukkueen paras maalintekijä sekä erityisesti henkinen johtohahmo. Rafael on osunut neljästi ja samaan maalimäärään on päässyt jyväskyläläislähtöinen poikamaajoukkueitakin kolunnut nuori hyökkääjä Aleksis Lehtonen. Antti Voutilainen on tuulettanut vain JäPSiä vastaan, mutta valitettavasti sen kolme kertaa. Yhtä monta osumaa on yleensä puolustuksessa pelaavalla Tommi Ekmarkilla, joka tiedetään varsinkin erikoistilanteiden erikoismieheksi.

Joukkueensa runkopelaajiin lukeutuvat ehdottomasti myös puolustajat Jonne Porkka, Miika Ekmark sekä japanilainen Keito Tonami, jonka kanssa täydet minuutit tällä kaudella on pelannut keskikentän Antti-Pekka Kesonen. Keskikentän runkoon kuuluu myös Ville Kirvesoja, joka muutaman muun kissapelaajan lailla voidaan kirjata Jyväskylän lahjoiksi Suomi-futikselle. Samuli Kaasalainen siirtyi pienen kohun myötä heinäkuussa Mikkelin sinisistä saman kaupungin punaisiin loppukaudeksi lainalle ja keskikentän laitapelaajaksi. Kahdessa punaisissa pelaamassaan ottelussa mies on ehtinyt hankkia tililleen sekä maalin että varoituksen. Maalivahteina ovat vuorotelleet Jonne Uronen ja Antti Lampinen, joista ensin mainittu on pelannut nyt viimeisimmissä kolmessa ottelussa.

JäPS pääsee otteluun lähes täydessä iskussa. Atte Hoivala ja Jesse Paananen esiintyivät loukkaantumistensa jälkeen vahvasti jo VJS-ottelussa, missä kentällä nähtiin myös tuorein sinipaita Fortuna Namputu. Saksan harjoituskentiltä kotiin Suomeen palanneella 22-vuotiaalla Namputulla on junioritausta HJK:ssa ja aikuisiällä kaudet takanaan Legirus Interissä sekä Kiffenissä. Valmentaja Osku Partonen tuntee ja tietää hyvin vastustajan hankaluuden JäPS-vinkkelistä. ”MiPK on tuottanut meille aina vaikeuksia ja odotettavissa on niitä myös lauantaina. He puolustavat loistavasti ja ovat vaarallisia vastahyökkäyksissä ja erikoistilanteissa. Meidän täytyy hyökätä laadukkaasti ja tehdä työ puolustussuuntaan. Lauantaina mitään ei saa ilmaiseksi”, varoittelee Partonen.