JäPS – Klubi04

JäPS 3 - 5 Klubi04
28 Sep 2019 - 15:00Keskuskenttä

RAPORTTI: Tynkkynen katkaisi putken

Olli Tynkkysen huima maalivire oli liikaa JäPSille, kun Klubi04 kävi korjaamassa talteen tärkeät vieraspisteet aurinkoiselta keskuskentältä. Noin 300-päiselle yleisölle tarjottiin viihdettä koko rahan edestä, kun vikkelät vieraat mättivät viisi maalia isäntien kolmea vastaan taukotuloksen oltua 1-2. Samalla rusahti poikki peräti 14 ottelua kestänyt tappioton putki, joka alkoi 9.6. tasan 0-0 pelatusta JIPPO-ottelusta.

Maalit ovat ottelun suola, mutta omassa päässä ne kirvelevät pahasti. Erityisen paljon kirvelevät helpot ns. lahjamaalit, joita JäPS jakeli ainakin kaksin kappalein. Takamatkalta on aina ikävä rakentaa. Klubin nuorten pelaajien taitotaso oli tiedossa ja palloa nopeasti pelaajalta toiselle liikuttavaa pelityyliä vastaan oli valittu hyvin suoraviivainen, ehkä jopa fyysisyyteen perustuva taktiikka. Valinta oli varmasti oikea, mutta se ei nyt purrut, sillä sen verran edellä vieraat olivat koko ottelun ajan.

Kotijoukkue aloitti hyvin erikoistilanteilla. Valtteri Karlssonin pitkillä rajaheitoilla päästiin Klubin maalin eteen niille paikoille, joilla fyysinen ylivoima voisi tuoda ratkaisevan edun. Roope Aution paluu kokoonpanoon oli merkittävä tekijä tässä suunnitelmassa. Heitoista ei kuitenkaan saatu irti tarpeeksi tehoja ja kylmä suihku oli odottamassa jo seitsemännellä peliminuutilla. Huolimaton syöttö taaksepäin hyökkäysalueella päästi vieraiden kärkimies Olli Tynkkysen karkumatkalle puolesta kentästä. Mies kiersi vastaan tulleen maalivahti Altti Mäkisen eikä toppari Olli Valton liukukaan enää estänyt pallon menoa maaliin ja Klubin siirtymistä harmittavan aikaiseen johtoon.

JäPS oli liikkeessä perässä koko ajan. Helsinkiläisten Matti Peltola ja Nooa Laine hallitsivat keskikenttää ja jakelivat mainioita syöttöjä kärjen Johannes Yli-Kokolle ja Olli Tynkkyselle. Vaikka järvenpääläiset saivat pari kulmapotkua ensimmäisen puolituntisen aikana, ei mitään olennaista tapahtunut pelin kääntymiseksi isäntäryhmän haltuun. Vain vieraiden yli-innokkuus hyökätessä ja siitä johtuneet paitsiot pitivät lukemia tasaisina. Tilannetta ei helpottanut JäPSin keskikentän raateluhampaan Jesse Sundströmin pelaaminen flunssan takia puolikuntoisena.

Klubi hallitsi peliä, mutta kovin ihmeellisiä maalipaikkoja ei syntynyt. Osa hyökkäyksistä kuivui jo mainittuihin paitsioihin ja kun vetopaikkoihin päästiin, laukaukset menivät pääsääntöisesti yli tai ohi maalin niin, että JäPS-vahti Mäkiselle ei jäänyt paljon torjuttavaksi. Klubin päässä Mäkisen kollega Tuomas Pöyhönen joutui töihin käytännössä vain erikoistilanteissa yhtä Hedi Khayatin pienestä kulmasta tullutta yritystä lukuun ottamatta. Näin mentiin ensimmäiset 40 minuuttia.

Samuel Aninin puolihuolimaton keskitysyritys 41. minuutilla muutti tilanteen. JäPSin puolustaja osui keskitykseen sen verran, että pallo putosi takatolpan juureen ja vieraat siirtyivät kahden maalin johtoon pelillisesti ansaitusti, mutta kunnollisten maalipaikkojen osalta kuin varkain. JäPS vaikutti lyödyltä. Kuitti tuli kuitenkin erittäin tärkeään saumaan, kun Mosawer Ahadi pujotteli läpi Klubin puolustuksen ja niittasi pallon alakulmaan vain pari minuuttia myöhemmin. Tauolle päästiin hieman löysemmässä hirressä 1-2 tilanteessa.

Toisen jakson alku ei tarjonnut mitään uutta, kunnes JäPS-koutsi Osku Partonen teki tuplavaihdon jo 52. minuutilla. Flunssainen Jesse Sundström ja kärjen Akseli Pohjantähti tekivät tilaa Fortuna Namputulle ja Justus Holopaiselle. Näytti siltä, että kotijoukkue olisi saanut uutta virtaa vaihdosta. Ainakin maalitilanne saatiin rakennettua. Olli Valto pääsi puskemaan vaarallisesti, mutta maalivahti Pöyhönen torjui kulmapotkuksi. Kävikin niin, kuten on käynyt muutaman kerran aiemmin tällä kaudella. JäPSin hyökkäyspään erikoistilanteesta syntyi vastustajalle nopea vastaiskun paikka ja sen Klubi käytti. Pallo pelattiin ylös Nooa Laineelle, joka eteni ja laukoi kohti alanurkkaa. Altti Mäkinen sai kättä väliin, muttei tarpeeksi ja Klubi oli siirtynyt kesken JäPSin pienen painostuksen 1-3 johtoon.

Harva uskoi enää kotijoukkueen nousevan, mutta Hedi Khayat oli eri mieltä. Vain runsaan minuutin päästä tilanne oli taas kaventunut, kun Khayat oli edennyt vasemmalla röyhkeästi ja laukonut tyylipuhtaasti pallon verkon perukoille. Pari minuuttia tästä ja peli oli tasan. JäPS sai ottelun neljännen kulmapotkunsa, jota antamaan asteli Herkko Kuosa. Tarkka passi löysi Olli Valton pään ja pallo painui vastustamattomasti oikeaan osoitteeseen. JäPS oli elossa ja usko pisteputken jatkumiseen syttyi uudelleen.

Klubi jatkoi kurinalaista pelaamistaan ja palkinto tuli 68. minuutilla. Näppärä kuvio puhkoi JäPSin puolustuksen ja hyvin pelannut Nooa Laine löysi jälleen Olli Tynkkysen älykkäällä syötöllä linjaan. Kliininen viimeistelijä pisti pallon varmasti kulmaan ohi Altti Mäkisen ja siirsi joukkueensa 4-3 johtoon.

JäPS pyristeli vielä vastaan ja sai luotua jokusen tilanteen Pöyhösen vartioimalle Klubi-maalille. Todellinen herkkupaikka syntyi jalkavaivoistaan toipuneelle Tuure Nummelle, joka sai Valtteri Karlssonin pitkästä heitosta kimmonneen jatkopallon haltuunsa boksin rajoilla viitisen minuuttia ennen täyttä aikaa. Laukaus suuntautui yli maalin ja pettymys näkyi laukojan olemuksesta. Tuskaa lisäsi Klubin nopea vastaisku, kun Olli Tynkkynen merkkautti hattutemppunsa. Maali oli lähes kopio edellisestä.

Valmentaja Osku Partonen harmitteli vieraiden tehokkuutta sekä oman joukkueen virheitä. ”Klubi04 oli melko tehokas omissa hyökkäyksissään. En ole ihan varma, oliko Klubilla yli viittä maalipaikkaa ottelun aikana, joten siihen nähden viisi päästettyä maalia on erikoinen tilasto. Omaan hyökkäyspelaamiseen tulee saada lisää laatua, vaikkakin kolme maalia saatiin. Liian usein vastustaja saa parhaat tilanteensa meidän pallonmenetyksemme seurauksena”, puhisi Partonen.

Klubi04 nousi voitollaan pisteen päähän JäPSistä, kun kierros runkosarjaa on pelaamatta. Kaikki muu paitsi nousija on vielä auki loppusarjan osalta. MP varmisti nousunsa, mutta viimeinen peli Lappeenrannassa näyttää JäPSin jatko-ohjelman. Vähintään viides sija lohkossa on joka tapauksessa varmistettu.

ENNAKKO: Toinen kolmesta

JäPSin kolmen kovan kamppailun huipentumasta Kakkosen runkosarjassa ennen mahdollista jatkopelivaihetta on selvitetty kunnialla ensimmäinen ottelu, kun Lahden Reipas kaatui viime viikonvaihteessa. Seuraavaksi on vuorossa purtavaksi toinen kova luu, yhtä lailla liigajoukkueen reserviryhmä, kun Klubi04 saapuu keskuskentälle lauantaina 28.9. kello 15 alkavaan otteluun. Paikka jatkopeleissä varmistuisi käytännössä jo tasapelillä, mutta voitolla pysytään tiukasti mukana kamppailussa tärkeästä kakkossijasta.

Järvenpääläisten heinäkuu alkoi tasapelillä Klubin kotiareenalla lukemin 2-2. Silloinen isäntäjoukkue oli valmistautunut viemään koko potin ja kokoonpanossa oli mukana pelaajia, joista yksi on sittemmin siirtynyt Saksaan Bundesliigaseura SC Freiburgiin, yksi pelaa Veikkausliigaa Rovaniemellä ja yksi Ykköstä Turussa. Lisäksi rivissä oli pari edelleen HJK:ssa liigasopimuksella olevaa pelimiestä. JäPS ei tuolloin kuvia kumarrellut ja mukaan oli lähteä täysi pistepotti erinomaisella pelillä. Kuvia ei aiota kumarrella nytkään ja pääkaupungin poikamaajoukkuepelaajia vilisevä ryhmä saa varautua legendaarisen puuhökkelin lisäksi muutenkin kotoisia olosuhteitaan karumpaan vierasreissuun.

Farmi- tai reservijoukkueille on tyypillistä, että kokoonpano saattaa vaihtua runsaastikin ottelusta toiseen. Vahvuutena voi pitää runsasta tarjolla olevaa pelaajamäärää, mutta heikkoutena joukkuerakenteen epäyhtenäisyyttä. Lahden Reippaalla oli kauden aikana käynyt kentällä viime viikonloppuun mennessä peräti 36 pelaajaa ja tasan samaan määrään on päässyt Klubi04. Helsinkiläisillä 15 pelaajaa on kuitenkin pelannut vähintään puolessa otteluista, joten aivan vieraita he eivät toisilleen ole. Runkopelaajiksi voidaan laskea kipparin nauhaa käsivarressaan kantava puolustaja Jean Mabinda Kinzumba, joka on esiintynyt kaikissa kauden otteluissa sekä toinen puolustuslinjan pelimies Seth Saarinen. Vakiokalustoon kuuluvat myös keskikenttäpelaajat Matti Peltola ja Johannes Yli-Kokko.

Kuntopuntari viidestä viimeisimmästä ottelusta näyttää päävalmentaja Mikko Mannilan luotsaamalle klubiryhmälle kolmea voittoa ja kahta tasapeliä maalierolla 15-8. Joukkue on siis varsin vahvassa lennossa ja kovassa maalintekovireessä. JäPSin vastuukoutsi Osku Partonen joutuukin varmasti taktisen apukokkinsa Risto Laihon kanssa keittämään kunnon liemet Klubin pysäyttämiseksi. Kumpikin joukkue on onnistunut kauden aikana heiluttamaan vastustajiensa maaliverkkoja 37 kertaa, mutta JäPSin puolustus on ollut aavistuksen tiiviimpi päästettyään vain 24 maalia, kun vieraiden miinusmaalisaldo on 32 maalia.

Klubin maalipyssynä on viimeisimmissä otteluissa liekeissä roihunnut vasta 16-vuotias Kai Meriluoto, joka on kauden seitsemästä maalistaan osunut kuudesti neljässä viime ottelussa. Kaksi kertaa verkko heilui Susia ja Reipasta vastaan, kerran MiPKiä ja Viikinkejä vastaan. Varsinkin Reipasta vastaan nuorimies oli kuuleman mukaan pitelemätön pelattuaan ottelussa vain viimeiset puoli tuntia. Unohtaa ei sovi kuusi maalia merkkauttanutta Olli Tynkkystä, mikäli mies kokoonpanosta löytyy. JäPSin maalintekovastuu lankeaa nyt muille kuin Kron Rexhepille, joka huilaa runkosarjan loppuun jouduttuaan ulosajetuksi Reipas-ottelussa. Rexhepin poissaolo saattaa antaa tilaisuuden nuorelle Justus Holopaiselle, jonka arvaamattomuus ja tehokkuus boxissa tunnetaan jo ainakin Kolmosen tasolla. Myös Tuure Nummi palannee kokoonpanoon.

Pääkoutsi Partonen arvioi lauantain ottelua ja vastustajaa seuraavasti: ”Klubi04 on pelannut viime kierrokset erittäin hyvin ja heillä on nuori, vauhdikas ja laadukas joukkue. Kyseessä on viimeinen runkosarjan kotiottelu, joten on selvää, että jokainen haluaa esittää kotiyleisölle parastaan. Meidän pitää kuitenkin olla huolellisia puolustuspelissä ja laadukkaita aina, kun pääsemme hyökkäämään.”

Lauantain sääennuste lupaa ottelun ajaksi pilvistä, mutta ajankohtaan nähden lämmintä keliä ja järvenpääläistä yleisöä toivotaan taas runsaslukuisena paikalle kannustamaan omia poikia kohti menestystä.