Jäps – Kiffen

JäPS 3 - 1 Kiffen
17 Aug 2019 - 17:00Keskuskenttä

Maukas revanssi Kiffenistä

JäPSin tappioton putki kasvoi jo kymmeneen, kun Kiffen kaatui Keskuskentällä lukemin 3-1 (1-1). “Mustat hurmurit” pesivät järvenpääläiset kevätkierroksella, joten täysi pistepotti tuntui maistuvan enemmän kuin hyvin sinipaitaleirissä. Voitto ei kuitenkaan tullut lauantaina helpolla.

Valmentaja Partosen suojatit lähtivät otteluun pienellä kokoonpano-twistillä, kun Ala Alaeddine huilasi ottelun sopimuksen mukaisesti ex-seuraansa vastaan ja Kron Rexhepi joutui jättämään pelin väliin henkilökohtaisten menojen takia. Kovan luokan nippu saatiin kuitenkin avausrosteriin.

Veräjää vartioi tuttuun tapaan Altti Mäkinen, ja viime pelien vakioluutijat A. Hoivala – R. Autio – O. Valto – J. Paananen hoitivat puolustuspäätä. Laidoilla viilettivät Hedi Khayat ja Herkko Kuosa, kun taas pelinrakennuksesta vastasivat box-to-box-erikoismiehet Jesse Sundström ja Fortuna Namputu. Kärkiduona aloitti Tuure Nummi ja Akseli Pohjantähti.

Niukasti putoamisviivan yläpuolella majaileva Kiffen aloitti pelin ennakkoluulottomasti. 3. peliminuutilla Kiffen pääsikin jo kokeilemaan Altti Mäkisen torjuntataitoja. Noin parista kympistä lähtenyt veto jäi kuitenkin kokeneen kassarin näppeihin.

Muutamaa minuuttia myöhemmin toisessa päässä pienen maalinedushässäkän jälkeen hyvin esiintynyt Fortuna Namputu pääsi kokeilemaan volleyta vastapalloon. JäPSin harmiksi veto painui kuitenkin miehenmitallisen yli maalin.

Pelikellon näyttäessä vasta seitsemää minuuttia Kiffen onnistui yllättämään järvenpääläiset. Lyhyen kuljetuksen jälkeen Bledar Kelmendi pääsi pyssyttämään reilun kahdenkympin hujakoilta; aluksi suhteellisen vaarattomalta vaikuttanut veto otti kuitenkin inhan pompun kärsineestä nurmesta ja pallo löysi tiensä verkon perukoille Mäkisen käsien kautta. 7. min, 0-1.

Tasaisten pallonhallinta- ja hyökkäysjaksojen jälkeen kotijoukkue pääsi antamaan kulmapotkua oikealta. Herkko Kuosan tarkka keskitys löysi kippari Roope Aution, joka puski nahkakuulan voimalla verkkoon. 20. min, 1-1. Edellisellä kaudella isoksi aseeksi muodostunut erikoistilannepelaaminen onkin alkanut taas tuottamaan hedelmää kesätauon jälkeen.

Ensimmäisen kolmevarttisen loppu sujui kohtalaisen tasaisissa merkeissä, ja toisinaan hieman aneemisestikin aaltoillen. Helsinkiläisten sähäkät haastot tuottivat kuitenkin jatkuvasti päänvaivaa, ja puoliajan viimeisen minuutin keskitys oikealta valui lopulta Kiffen-pelaajan jalkojen eteen. Oikea-aikainen Altti Mäkisen vastaantulo esti   kuitenkin Kiffenin johto-osuman.

Toisen puoliajan alkuun joukkueet pääsivät paikoitellen maalintekopaikoille, mutta vaarallisimmat paikat jäivät puuttumaan. JäPS lähti hakemaan uutta virtaa tuplavaihdolla, kun Valtteri Karlsson tuli varoitetun Jesse Paanasen tilalle ja Tuomas Kyytsönen vaihdettiin Akseli Pohjantähden tontille.

Järvenpääläisille siunaantuikin pian hyvä paikka – jälleen kulmapotkusta. Pallo liisi yli etualueen takatolpalle, jossa Olli Valto kurotti puolispagaatilla kohti pelivälinettä. Osuma jäi sen verran puolittaiseksi, että pallo lirui hieman maalitolpan ohi maalipotkuksi.

Kiffen jatkoi sen sijaan kiusantekoa erityisesti laitahaastoilla ja vastahyökkäyksistä. Muutaman kerran takaisku olikin lähellä, mutta Mäkisen akrobatiaa uhkuvat torjunnat pitivät JäPSin tasoissa. Samalla peli myös muuttui rikkonaisemmaksi. Keltaista korttia joutuikin katsomaan JäPSin leiristä lopulta jopa seitsemän pelaajaa.

Pelikellon näyttäessä 74. peliminuuttia JäPSin valmennus toi vielä lisää jalkoja kentälle, kun Kalle Kurittu vaihdettiin Tuure Nummen tilalle. Kotva myöhemmin kotijoukkue lähti prässäämään ylhäältä Herkko Kuosan johdolla. Loistava puolustajan paineistus rankkarialueen sisällä horjuttikin Kiffen-pakin tasapainoa, ja maan rajaan joutuneen puolustajan käsi otti osumaa palloon rangaistuspotkun arvoisesti. JäPSin vasta kauden ensimmäisen rankkarin kävi upottamassa varmasti sisään Olli Valto kauden toisella osumallaan. 77. min, 2-1.

Ottelun loppuhetket helsinkiläisrosteri haki vimmatusti tasoitusta, mutta muutamaa maalinedushärdelliä lähemmäksi ei kuitenkaan päästy. Viimeisen niitin iski JäPS vastahyökkäyksestä; Hedi Khayatin tarkka keskitys löysi Herkko Kuosan boksin toiselta puolelta. Nuorukainen taas sai jalkansa vapaaksi ja syötti pallon maalin eteen, josta Tuomas Kyytsösellä oli helppo paikka siirtää pallo häkkiin. 90+3 min, 3-1.

– Vaikea peli. Ei saatu omaa hyökkäystä oikein toimimaan missään vaiheessa. Kaveri tietysti puolusti myös tiiviisti ja hyvin. Erikoistilanteissa ollaan nyt saatu juonesta kiinni ja osutaankin niistä aika mukavasti. Henkilökohtaisesti onnistuminen pilkulta oli tärkeä, kun tuli hetkeä aiemmin sudittua pallo ohi hyvältä tontilta, kommentoi maalintekijä-varakapteeni Olli Valto.

– Kiffen sai lopussa painetta ja vaarallisia sivuvapareita varmaan viisi kappaletta, mutta hyvin hoidettiin. Nyt on flow päällä ja voitetaan vähän nihkeälläkin pelillä. Fudis on aika mageeta just nyt!

Kymppiä hakemaan

Voittoputki katkesi viime lauantaina Vuosaaressa, mutta jo yhdeksän ottelun mittaiseksi venynyt tappioton putki piti JäPSin edelleen sarjan viidennellä sijalla ja välittömässä iskuetäisyydessä edellä oleviin. Perinneseura Kiffenin edustusmiehistö saapuu keskuskentälle lauantaina 17.8., jolloin kello 17:00 alkavassa ottelussa nähdään, tuleeko kymppi täyteen tappioitta ja revanssi kevään kirvelevälle 2-1 tappiolle Pallokentältä?

Helsinkiläinen Mustat Hurmurit nappasi tiistaina kotikentällään arvokkaan pisteen lohkon kärkikahinoissa mukana olevalta Reippaalta ja taistelee kovasti sarjapaikasta MiPKin ja NJS:n kanssa takana kirivää VJS:ää vastaan. Eroa putoajan paikalle on vain neljä pistettä, joten helppoa ei ole luvassa JäPSillä lauantainakaan.

Kiffen on viime vuosina ollut nimenomaan syksyn joukkue ja onnistunut pitämään sarjapaikkansa alkukauden hapuilusta huolimatta. Tällä kaudella pisteitä on tullut toistaiseksi vahvimmin touko-kesäkuun vaihteen neljän ottelun putkessa, jolloin myös JäPS kaatui. Noista peleistä joukkue keräsi peräti 10 pistettä. Vyöllä on tällä hetkellä neljä voittoa sekä saman verran tasapelejä 15 ottelusta. Viiden viimeisimmän ottelun kuntopuntari näyttää yhtä voittoa, yhtä tasapeliä ja kolmea tappiota maalierolla 7-11. Tappiot tulivat kovia Klubia, MP:tä ja JIPPOa vastaan.

Mikään maalikone Kiffen ei ole. Joukkue on tehnyt lohkon toiseksi vähiten osumia ja vain kaksi enemmän kuin sarjajumbo Sudet. Ei siis ihme, että joukkueen sisäisen maalipörssin kärkeen riittää kolme merkintää. Noista tehoista on vastannut Shaggy Kimuenimeso. Helsinkiläisten puolustus on ollut suhteessa samaa luokkaa. Maalivahti Besart Mustafan taakse on tehty lohkon toiseksi eniten maaleja, vaikka linjassa pelaavat Korhosen veljekset Antti ja viime kauden JäPSissä pelannut Pyry ovatkin Kakkosen tasolla kovan luokan pelimiehiä.

Pyry Korhonen on osoittautunut myös nykyisessä seurassaan todelliseksi luottomieheksi pelaten ainoana täydet minuutit ja ehtien kerran jopa maalintekoon – ikävästi JäPSin verkkoon. Korttitili on tosin yhden keltaisen päässä täyttymisestä. Daniel Stevens on ollut samoin Mustien Hurmureiden kantavia voimia, mutta miehen korttiherkkyys on aiheuttanut jo kaksi kertaa punaisen kortin heilahduksen. Jälkimmäinen ulosajo tapahtui tiistaina, joten Stevens on pelikiellossa JäPSiä vastaan. Avainpelaajiin kuuluva keskikentän tukipilari Timo Severi Murto on ollut mukana lähes jokaisessa ottelussa ja teki tiistaina joukkueensa maalin Reipasta vastaan.

JäPSillä on ymmärrettävästi hyvä flow pisteputken myötä ja se on näkynyt myös harjoituksissa. Rentous ja iloisuus paistavat tekemisessä eivätkä edes joidenkin avainpelaajien poissaolot peleistä tunnu painavan mieltä, kuten alkukaudella. Kiffen-pelistä puuttuu varmuudella Ala Alaeddine, joka joukkueiden välisen herrasmiessopimuksen mukaisesti jättää keskinäisen kohtaamisen väliin. Muita ennakoituja poissaoloja ei pitäisi olla. Valmentaja Osku Partonen on ollut rauhallisin mielin otteluun valmistavalla viikolla. ”Jokainen joukkueessa varmasti muistaa kevään Kiffen-pelin, joten halu voittaa lauantaina on varmasti kohdallaan. Olemme viime peleissä puolustaneet hyvin ja sitä tulee jatkaa edelleen. Hyökkäyspelaamiseen tarvitaan lisää laatua ja siihen on keskitytty myös otteluun valmistautumisessa”, toteaa Partonen.