JäPS – JIPPO

JäPS 0 - 0 JIPPO
02 Jun 2018 - 17:00Keskuskenttä

JäPS ja JIPPO tarjosivat vauhtia ja vaarallisia tilanteita maalittomassa tasapelissä

Edellisen lauantain murskavoitto oli tehnyt JäPSistä Veikkauksen listoilla ennakkosuosikin, kun Järvenpäähän saapui lohkon kaukaisin vieras Joensuusta. Koulujen päättäjäispäivä oli pelipäiväksi hankala monelle futisfanille, mutta siitä huolimatta kaunis sää ja kotijoukkueen nouseva kuntokäyrä houkuttelivat paikalle vajaat 300 silmäparia. Kumpikin joukkue kärsi poissaoloista. Vierailta tiedettiin jo ennakkoon kokoonpanosta puuttuviksi loukkaantuneet Irakli Sirbiladze ja Zakaria Abahassine. Joukkueen toistaiseksi paras maalintekijä Miko Mäkirinne joutui vielä jäämään pois työesteen takia. Kotijoukkue tasasi tilannetta, kun poissa olivat pitkäaikaispotilaan Jesse Sundströmin lisäksi Ala Alaeddine ja kauden maalipyssy Tuure Nummi.

Jipon peliryhmitys oli ennakon mukainen, mutta edellisottelusta oli muutama pelaaja vaihtunut avaukseen. Sauli Kettunen pelasi keskikentällä, Nelson Appiah laidalla ja kolhuistaan kuntoutunut Jere Kähkönen toi vauhtia kärkeen. JäPS sai otteluun mukaan Mahdi Alin, joka maalivahti Janne Laihon sekä Olli Valton ja Valtteri Karlssonin kanssa muodosti ohittamattoman puolustuksen. Roope Autio, Tuomas Kyytsönen ja Herkko Kuosa ottivat vastuun kentän keskustasta, kun taas Justus Kauppinen ja Pyry Korhonen viilettivät laidoilla. Kärkiparina Ville Ahola ja Albin Rashica loivat pelotetta vieraspuolustukselle.

Ottelun ensimmäinen reilu vartti kulki JäPSin tahdissa, vaikka JIPPO oli saanut selkänsä taakse vahvan myötätuulen. Pallo liikkui hyvin sinipaitaiselta toiselle ja jo kolmen minuutin jälkeen saatiin hyvä maalipaikka, kun Herkko Kuosa eteni hyvin keskeltä ja hänet jouduttiin kaatamaan parikymmentä metriä maalista. Kuosa asettui itse pallon taakse, mutta varsin kelpo laukaus suuntautui maalivahti Jirko Sorsan syliin. Vaikka hyökkäykset etenivät muuten mallikkaasti, jäi viimeinen terävyys puuttumaan ja viimeistään hyvin pelannut Sorsa poimi pallot haltuunsa.

Parinkymmenen minuutin kohdalla vierasjoukkue pääsi kiinni peliajatukseen ja otti pelissä kuskin paikan. Vaarallisia tilanteita alkoi syntyä JäPSin maalille. Ensin Timo Tahvanainen voitti pallon keskialueella ja eteni vahvasti. Koko ottelun erinomaisesti pelannut Janne Laiho joutui tekemään tosissaan töitä torjuessaan Tahvanaisen paristakymmenestä metristä lähteneen kovan laukauksen kulmaksi. Myllytys jatkui lyhyenä pelatun kulman jälkitilanteessa ja nyt oli Aleksi Nissisen vuoro testata Laihon taitoja. Seurauksena oli uusi, nyt pitkänä annettu kulmapotku, joka saatiin purettua turvallisemmille alueille. JIPPO haki hyökkäyksiä lähinnä oikean laidan kautta, missä Nelson Appiah oli pirteällä pelipäällä. Vastassa oli kuitenkin illan ehdoton kunkku, Mahdi Ali, joka oli toistuvasti ohi pääsemätön este vieraille.

Peli tasoittui taas jakson loppua kohti mentäessä ja paikkoja tuli myös isännille. Ehkä lähimpänä maalintekoa oltiin ottelun 37. minuutilla, kun Ville Ahola antoi vasemmalta kulman ja Mahdi Ali pääsi puskemaan. Vain maalivahti Sorsan ilmiömäinen reaktiotorjunta esti kotijoukkueen johto-osuman. Pari minuuttia tuon tilanteen jälkeen Pyry Korhonen nousi oikealta ja keskitti maalille. Herkko Kuosa ei aivan ehtinyt palloon, mutta taaempana tilanteeseen tullut Ahola ehti. Laukaus oli hyvä, mutta nousi valitettavasti yli maalin etukulman.

Ensimmäisellä puoliajalla kumpikin joukkue pysyi hyvin tiiviinä ja välillä kaikki kenttäpelaajat mahtuivat yhdelle kentän neljännekselle. Toisella jaksolla joko kuumuus alkoi vaikuttaa tai sitten muuten vain etäisyydet kasvoivat ja kentälle alkoi syntyä enemmän tilaa. JäPS sai nyt tuulen taakseen ja otti myös pelin hallinnan. Syöttötarkkuudessa oli kuitenkin parantamisen varaa ja turhan moni hyvä kuvio katkesi harmilliseen virhesyöttöön. Tunnin kohdalla kotiyleisö ja erityisesti kunniavieraana ollut runsaslukuinen JäPSin -08 juniori-ikäluokka oli saada palkinnon kannustukselleen, kun Albin Rashica pääsi päätyrajalta laittamaan kovan matalan keskityksen maalin eteen. JIPPO-puolustaja ehti palloon ensimmäisenä ja pelasti tilanteen kulmapotkuksi.

JIPPO vaihtoi viimeiseksi puoleksi tunniksi Nelson Appiahin tilalle laitaan Abdalle Abdirahmanin, joka toi selvästi uutta virtaa vieraiden hyökkäyksiin ja samalla joukkueen vahvemmin mukaan peliin. Hetki vaihdon jälkeen JäPS-maalilla nähtiin taas melkoinen sutina, mutta taidolla ja osittain onnellakin pallo päätyi jälleen kerran maalivahti Laihon haltuun. Vartti ennen loppua vierailla oli vielä pari hyvää yritystä maalintekoon, kun Laiho sai ensin vain vaivoin torjuttua eteensä kohti alanurkkaa tulleen kovan vedon. Kukapa muukaan kuin Mahdi Ali oli jälleen mies paikallaan ja siivosi irtopallon kulmapotkuksi. Hetki tästä Sauli Kettunen syötti mainiosti alueen sisään Jere Kähköselle, mutta miehen veto suuntautui yli maalin.

JäPSillä oli vielä lopussa paikat napata kauden ensimmäinen kotivoitto ja kolme pistettä. Ensin Mahdi Ali nousi väkevästi ylös ja ampui pienestä kulmasta kohti etunurkkaa. Maalivahti Sorsan jalkatorjunta pelasti vieraat ja tilanteesta seurasi tulokseton kulmapotku. Hetkeä myöhemmin Justus Kauppinen pelasi itsensä vetopaikkaan, mutta Sorsa sai taas vaivoin torjuttua. Lisäajalla Kauppinen pääsi vielä puolittain irti vasemmalta, mutta tällä kertaa veto karkasi yli etunurkan.

Lopputuloksena 0-0 voi joskus kieliä tylsästä pelistä, mutta tässä ottelussa riitti maalitilanteita kummassakin päässä. Vaikkei peli ehkä kaikilta osin ollut kauneinta mahdollista, riitti helteisestä säästä huolimatta yritystä kummallakin joukkueella loppuun asti. Tasapeli ja yksi piste lienee oikeutettu lopputulos.

PALLOLIITON OTTELUSIVUILLA TILSTOT

ENNAKKO: Kouluvuosi päättyy, mutta päättyykö samalla myös JäPSin kuiva kausi kotona

Ensi lauantaina 2.6. kello 17:00 potkaistaan Järvenpään keskuskentän nurmella käyntiin JäPSin edustusmiehistön tämän kauden neljäs kotiottelu. Kolme ensimmäistä on puskettu pisteittä, mutta antaisiko Karjalan mänty jo periksi, kun Joensuun ylpeys JIPPO saapuu vieraaksi. JäPS on pelannut vieraissa mainiosti ja Keravalla kuvioissa oli jo sellaisia merkkejä, että viimeisimmätkin solmut ovat aukeamassa ja oikea peli-ilme löytymässä varmasti myös kotiyleisölle näytettäväksi. 

Vierasjoukkue JIPPO on aloittanut kautensa melko vahvasti. Ykkösen ja Kolmosen väliä viime vuodet seilannut ryhmä nousi täksi kaudeksi Kakkoseen ja saldona alkukauden otteluista on kaksi voittoa, kolme tasapeliä ja vain yksi niukka tappio Gnistanille. Maaliero on 10-6, mikä kielinee tiiviistä puolustuksesta ja tarkasta maalivahtipelistä. Tolppien välissä onkin vakuuttanut PEPOsta siirtynyt pitkiin avauksiin pystyvä Jirko Sorsa. Puolustus on pelannut pääsääntöisesti kolmen alakerralla. Tuon kolmikon ovat muodostaneet kovaotteinen Aapi Helvelahti, Tuomas Kettunen ja joukkueen kapteeni Antti Åke. Heidän edessään ovat pelanneet Joensuussa opiskeleva helsinkiläinen, nuoresta iästään huolimatta Kakkosessa jo kokenut, KäPasta siirtynyt Tommi Tainio ja Jipon oma kasvatti, AC Kajaanissa vuoden verran kokemusta hakenut ja nyt kotiin palannut nuori Miika Vainikainen.

Keskikentän laidoilla palloja maalille jakelevat yhdeksättä perättäistä kauttaan Jipossa pelaava Teemu Hallikainen ja todella kovaa kokemusta ryhmään tuova 31-vuotias Timo Tahvanainen. Tahvanaisen meriitit ovat Kakkosen tasolle kovat. Mies pelasi Seinäjoella liigaa viimeiset viisi kautta ollen mukana SJK:n menestyksessä. Tahvanainen sai myös kutsun jalkapallon A-maajoukkueeseen kauden 2015 Suomen mestaruuden ja Veikkausliigan kauden tähdistökentälliseen valitsemisen jälkeen. Hyökkäyspäässä miehet ja roolit ovat jonkin verran vaihtuneet otteluittain, mutta kärkkäin on ollut lähes kaikki peliminuutit pelannut Miko Mäkirinne, jonka maalisarakkeessa on jo neljä merkintää. Kaksi näistä on rangaistuspotkuista. Kovin nimi on syömähampaaksi hankittu georgialainen Veikkausliigan ja Ykkösen entinen maalikuningas Irakli Sirbiladze, mutta hän on toipumassa jalkaoperaatiosta eikä ole kokoonpanossa Järvenpäässä.

JäPS lähtee otteluun täydessä iskussa ja henki kohdallaan. Pääkäskijä Osku Partonen on koko viikon ammentamassa lisäoppia Belgiassa ja joukkueen viimeistelyn peliin hoitaa Jani Myllyniemi. Luvassa lienee siis ainakin kullanarvoisia vinkkejä maalintekoon, vaikka joukkue onkin tällä hetkellä lohkon kovin maalinsylkijä 16 tehdyllä maalilla. Näistä valitettavasti peräti 15 on näytetty vieraskatsomoille, joten nyt voisi olla se hetki, kun maalihana aukeaa kunnolla myös kotikentällä. Joukkueen kapteeni Roope Autio analysoi tulevaa samaan sävyyn. ”Paikalliskamppailu antoi paljon itseluottamusta koko joukkueelle ja varsinkin hyökkäyspelaamisen osalta on lupa odottaa onnistumisia myös kotikentällä. Pelaajatilanne on hyvä ja joukkue on hyvässä kunnossa. JIPPO on yksi sarjan mielenkiintoisimmista joukkueista vahvan ykkösdivaritaustan ja kovien täsmähankintojen vuoksi.”

Ottelun jälkeen kannattaa suunnistaa ravintola McArthuriin, jossa aukeaa myös uusi hana. Pitkään ja hartaasti odotettu JäPSin edustusjoukkueen virallinen oma olut on valmis ja saatavilla.