JäPS – JIPPO

JäPS 0 - 0 JIPPO
09 Jun 2019 - 18:30Keskuskenttä

Konversiot kumoon kiikarituloksella

Pistepussi sai arvokasta täytettä, kun JäPS ja JIPPO kohtasivat aurinkoisella ja tuulisella keskuskentällä 327 silmäparin edessä. Tasapelilukemat 0-0 voisivat antaa kuvan tylsästä tapahtumasta. Tämä oli kuitenkin kaikkea muuta. Tilanteita riitti kummassakin päässä, mutta erinomaisesti pelanneet maalivahdit ottivat pääosan ja pitivät maalinsa puhtaina. Erityisen ilahtunut sopii olla kotijoukkueen hieman kateissa olleen pelihuumorin löytymisestä.
Kauden seitsemännessä ottelussa oli kauden seitsemäs erilainen puolustuslinjan koostumus. Maalivahti Altti Mäkisen edessä neljän linjassa oikealla pelasi puolustajan paikalle yhä vain paremmin sopeutuva Samuli Laitinen. Toppareiksi oli saatu reissuiltaan kotiutunut Mahdi Ali sekä jo edellisessä ottelussa keskikentältä puolustusta tilkitsemään vedetty kapteeni Roope Autio. Vasemman puolustajan tontille palasi nilkkavammastaan toipumassa oleva Kalle Kurittu. Kiffen-matsissa kolhittu Tero Uusitalo, nivusensa rikkonut Valtteri Karlsson ja pitkäaikaispotilaat Jesse Paananen sekä Olli Valto parantelivat vammojaan. Atte Hoivala oli työmatkalla. Ei liene ihme, jos jatkuvasti vaihtuva puolustus luo epävarmuutta koko joukkueen peliin. Nyt epävarmuus loisti poissaolollaan ja vieraiden peli saatiin hyvin hallintaan.
Keskikentällä aloittivat Justus Kauppinen, Jesse Sundström, Herkko Kuosa ja Hedi Khayat. Kärkiparina jatkoivat edellisottelun malliin Kron Rexhepi ja Tuure Nummi. Justus Kauppisen paluu kokoonpanoon on tuonut selkeän uuden vaihteen tekemiseen. Nopeus ja rohkeat 1v1 haastot antavat mallia muillekin ja tartuttavat positiivisen tekemisen vireen kanssapelaajiin. Rexhepi esitti myös kauden parastaan sitoen koko ajan kaksi vastustajaa itseensä ja vieden siitä huolimatta valtaosan kohdalleen tulleista pääpalloista.
Ottelu alkoi JäPSin hyvällä sykkeellä. Pallot löysivät omille ja kaksinkamppailuissa voitettiin palloja enemmän kuin edellisissä peleissä yhteensä. Asenne oli selvästi kohdallaan ja vieraiden peli saatiin tehtyä vaikeaksi. Jipon pelistä tulikin pitkän roiskimista kärjessä kytänneille Aleksi Nissiselle ja Toni Tahvanaiselle. Nuo roiskaisut topparipari Autio-Ali hoiti vaivatta ja tieteelliseen valmennukseen perustuva JIPPO-pelaaminen joutui etsimään diagnoosia vaivaan koko ensimmäisen puoliajan. Mahtoiko ohjelmistoon olla syötettynä väärät konversiot.
JäPS oli siirtyä ansaittuun johtoon 16. minuutilla, kun pallo osui joensuulaispuolustajan käteen noin 25 metrin päässä maalista. Maalivahti Jirko Sorsa venyi hienosti Kalle Kuritun alanurkkaa hakeneeseen vapariin ja torjui laukauksen kulmapotkuksi. Muutaman minuutin jatkuneen paineen aikana saatiin tilanteita luotua sen verran, että maali ei olisi ollut todellakaan vääryys. Vieraiden valmentaja Jussi Leppälahti ei pysynyt alueellaan ja paiskoi kansioitaan siihen malliin, että tyytymättömyys omien pelaamiseen näkyi ja kuului.
Kotijoukkue painoi kiitettävällä työmoraalilla ja JIPPO otti vastaan saaden vain satunnaisia hyökkäyksiä kohti JäPS-maalia. Justus Kauppinen oikealla ja Hedi Khayat vasemmalla laidalla pitivät itäsuomalaisia jatkuvasti ahtaalla. Kauppinen ajeli vajaan puolen tunnin kohdalla sivustaltaan vauhdilla kohti vieraiden maalia, mutta ratkaiseva laukaus jäi puolustajiin. Yksi vastustajien harvoista vaarallisista hyökkäyksistä syntyi heti perään, kun Miko Mäkirinne karkasi keskeltä. Altti Mäkinen osoitti vahvuutensa ja korjasi pallon Mäkirinteen jaloista parempaan talteen.
JäPS jatkoi hyökkäyksiään sinnikkäästi. Keskikentän moottori Herkko Kuosa otti roolia sekä tilanteiden luojana että erikoistilanteissa. Kuosan kulmista tai vapaapotkuista saivat vuorollaan kokeilla kotijoukkueen tornit Autio ja Rexhepi, mutta Jirko Sorsa tai pieni epätarkkuus pitivät tuloksen muuttumattomana. Pari minuuttia ennen taukoa JIPPO oli päästä kuin varkain iskemään. Vieraat rakensivat kunnon mylläkän JäPSin maalin eteen, mutta Miika Vainikainen ei saanut sudittua palloa lähietäisyydeltä sisään, vaan Mäkinen ehti jälleen väliin. Osa yleisöstä odotteli jo erotuomari Juuso Vuorisen taukovihellystä, kun Mäkinen lähetti pitkällä avauksella Tuure Nummen puolittaiselle karkumatkalle. Sen verran vierastoppari pystyi häiritsemään Nummea, että maalivahti Sorsa sai torjuttua osittain. Nummi pääsi vielä kokeilemaan uudestaan, mutta maaliviivalle oli jo ehtinyt kaksi joensuulaista, joista Timo Tahvanainen kokemuksellaan selvitti tilanteen kulmapotkuksi. Sorsa teki itsestään ottelun tärkeimmän pelaajan pelastamalla yläkulmasta Kron Rexhepin puskun kulman jälkitilanteesta.
JIPPO teki pieniä muutoksia ryhmitykseensä toiselle jaksolle ja pääsi paremmin peliin mukaan. Ensimmäinen maalipaikka oli syntyä kuitenkin kotijoukkueelle, kun heti jakson alussa akseli Khayat-Nummi-Kuosa pelasi jälkimmäisen hyvään tekopaikkaan. Pieni kompurointi ratkaisevalla hetkellä vesitti tilanteen. Vieraat saivat otetta ja jopa ajoittaista painetta JäPS-päätyyn. Paras vaihe heidän kannaltaan oli tunnin molemmin puolin, kun järvenpääläisillä oli välillä vaikeuksia päästä omalta alueeltaan. JIPPO sai ottelussa vain yhden kulmapotkun, kun kotijoukkueella niitä oli seitsemän. Tuosta ainokaisesta oli syntyä maali. Pallo tuli taka-alueella päivystäneelle kapteeni Antti Åkelle, joka tälläsi hirmukudin kohti oikeaa etunurkkaa. Tolpalla puolestaan päivystänyt Kalle Kurittu sai otsaluunsa väliin ja maali varjeltui.
Hiljalleen paine hellitti ja kotijoukkue sai rivinsä uudelleen kasaan. Kurittu nilkutti vaihtoon 64. minuutilla, puolustus järjestettiin uusiksi ja Ville Ahola tuli mukaan peliin. Aholan tulo piristi selkeästi pelin rakentelua ja tilanteita alkoi taas syntyä myös vieraspäädyssä. Kron Rexhepi kaadettiin hieman rangaistusalueen ulkopuolella ja Herkko Kuosa ampui vapaapotkun muuriin. Hetken päästä mies antoi kulmapotkun, jonka puolestaan Roope Autio puski yli maalin. Viimeiseksi vartiksi lisävirtaa haettiin vielä Tomi Mikkosesta, joka korvasi Kuosan keskikentällä.
Kumpikaan joukkue ei näyttänyt tyytyvän tasatulokseen ja ottelun loppu mentiin päästä päähän. Reilu kymmenen minuuttia ennen loppua JIPPO oli lähellä ratkaisua. Miko Mäkirinne pääsi yrittämään taas läheltä, mutta jäi kotijoukkueen puolustuksen jalkoihin loukaten samalla itsensä. Valmentaja Leppälahti vaati tilanteesta rangaistuspotkua vielä ottelun jälkeen ja kun ei sitä saanut, syytti varmuuden vuoksi tuomaristoa kotiin päin vetämisestä. Parisen minuuttia Mäkirinteen tilanteesta oli JäPSin vuoro. Jesse Sundström laukoi vihaisesti ja jälleen kerran Jirko Sorsa torjui. Pallo tuli reiluun 20 metriin Justus Kauppiselle, joka tykitti vain niukasti ohi vasemman pystypuun. Varsinainen peliaika oli jo umpeutumassa, kun vieraille tuli vielä mahdollisuus korjata koko potti. Toni Tahvanainen keskitti oikealta hieman liian pitkänä, mutta taka-alueelle oli ehtinyt Tommi Tainio, joka täräytti pallon yläputkeen. Erotuomari Vuorinen peluutti vielä neljä lisäminuuttia, mutta numerot pysyivät loppuvihellykseen saakka sinnikkäästi nollanollassa.
Medialle vieraskoutsi Leppälahti kihisi tyytymättömyyttään, mutta kotijoukkueen ”lehmänhermo” Osku Partonen kehuskeli kaunista säätä ja hyviä olosuhteita myöntäen maalipaikkojen menneen jotakuinkin tasan. Myöhemmin tuli vielä erityistä tunnustusta loistavalle yleisölle ja ottelun laadukkuudelle. ”Maali, niin käsikirjoitus olisi ollut täydellinen”, virnisteli Partonen. ” Hyvä esitys meiltä. Onnistuimme saamaan peliin vauhtia ja tunnetta. JIPPO pelasi erittäin hyvin organisoitua jalkapalloa ja heillä on loistavia pelaajia. Pelitapahtumiin nähden ehkä oikeutettu tulos, vaikkakin molemmilla joukkueilla oli omat hetkensä,” sanaili JäPS-koutsi lopuksi.

Uusia jippoja kehitteillä sunnuntaiksi?

Loputkin edellisillan matsihiet saunottiin keskiviikkona pois, kun edustusmiehistö kävi keskuskentällä laittamassa akut jo lataukseen sunnuntain matsia varten. Joukkue veti vapaaehtoiset treenit ja piti kapteenin johdolla palaverin, jossa haettiin uusi syke tahmeasti sujuneelle alkukaudelle. Vieraaksi sunnuntaina saadaan lohkon pitkämatkalaisin JIPPO Joensuusta. Ottelu alkaa kello 18:30 ja perinteiseen tapaan Honka-baari avataan tuntia ennen. Viime hetken porttiruuhkan välttämiseksi suosittelemme saapumista ajoissa.

JIPPO on varmasti yksi lohkon ikävimmistä vastustajista. Joukkue vaihtoi odotuksiinsa nähden hieman penkin alle menneen viime kauden jälkeen valmentajaa. Penkin päähän nimettiin ns. Bana-koulukuntaa edustava Jussi Leppälahti, joka tunnetaan suomalaista jalkapalloa estoitta mediassa kritisoivana persoonana, jolla teoriapuoli on vahvasti esillä. Nyt Leppälahdella onkin mitä mainioin mahdollisuus osoittaa kykynsä myös käytännössä.

Leppälahden kynästä lienee myös Jipon nettisivuilla oleva osa analyysiä joukkueen alkukaudesta.  ”Hyökkäyspeli on se pelin osa-alue, joka on tuottanut päävalmentaja Jussi Leppälahdelle eniten päänvaivaa alkukauden aikana, mutta tulosten takaa löytyy todella mielenkiintoisia ja opettavaisia asioita. JIPPO on laukonut kuudessa ottelussa 63 kertaa, eli 10,5 kertaa ottelua kohden. Hieman yli puolet laukauksista, 33 kappaletta, on lähtenyt vastustajan rangaistusalueen sisältä. Kohti maalia on suuntautunut kolmannes vedoista. Jipon konversio on ollut alkukaudella 6,7 prosenttia, eli vain 6,7 prosenttia laukauksista on mennyt maaliin. Tätä lukua katsottaessa pitää muistaa, että otanta on vielä pieni. Yleensä konversiolukemat tasaantuvat kohti 15 prosenttia, eli sellaista lukemaa, että noin joka kuudes tai seitsemäs laukaus menee maaliin. 20 prosenttia olisi jo todella kova konversio, eli jos joukkue tekisi maalin joka viidennestä vedostaan.”

Konversioita tai ei, pelasi JIPPO neljä ensimmäistä otteluaan lukemin 0-0, mikä normikielellä kertoo tiiviistä puolustamisesta ja tehottomasta hyökkäyksestä. Vasta viides ottelu Susia vastaan avasi maalihanoja, kun joensuulaiset kävivät hakemassa ensimmäisen voittonsa Kouvolasta lukemin 1-3. Seuraavassa ottelussa viime sunnuntaina maalitehtailu jatkui, kun Reipas joutui poistumaan Joensuun Mehtimäeltä 2-0 tappion kärsineenä. Joukkueen tekemät viisi maalia ovat jakaantuneet neljälle pelaajalle, joista kahdella maalillaan Reippaan upottanut Toni Tahvanainen on varsin mielenkiintoinen nimi. Täksi kaudeksi Jipon riveihin liittynyt Ilomantsin FC Pogostan kasvatti, hyökkääjänä pelaava Tahvanainen pelasi Jipossa Ykköstä 96 ottelua kausina 2010-2014, jonka jälkeen hän on edustanut Ykkösessä AC Oulua, sekä Veikkausliigassa ja Ykkösessä JJK:ta. Veikkausliigassa miehellä on 21 ottelua (1 maali) ja Ykkösessä 156 ottelua (25 maalia).

Puolustus ja maalivahtiosasto sunnuntain vierailla on kunnossa. Siitä kertovat vain yksi päästetty maali ja olematon vaihtuvuus pelaajistossa. Viime kaudelle ryhmään PEPOsta siirtynyt Jirko Sorsa on maalivahtina pelannut täydet minuutit ja kuuluu joukkueen ehdottomiin runkopelaajiin. Samoin puolustuslinja on täynnä tuttuja luutia. Neljän linjassa ovat pelanneet kovaluisen Antti Åken johdolla Tuomas Kettunen, Aapi Helvelahti ja kokenut kovan luokan pelimies Timo Tahvanainen. Keskikentällä ahertavan Tommi Tainion lisäksi terävästi alkukaudella esiintyneeseen ja jo yhden maalin viimeistelleeseen Miko Mäkirinteeseen kannattaa kiinnittää huomiota.

Kotijoukkue JäPS lähtee otteluun edelleen siipirikkoisena, mutta sisuuntuneena. Leipzigissa uusia jippoja peliin hakemassa oleva pääkoutsi Osku Partonen palaa hommiin viikonloppuna ja saa taas pohdittavakseen, mistä tällä kertaa kaivetaan terveitä miehiä kentälle. Ainakin kentille palannut Justus Kauppinen tuo lisää vauhtia peliin ja olettaa sopii myös puolustukseen löytyvän apuja edellisissä otteluissa poissa olleista.