JäPS – FC Viikingit

JäPS 1 - 1 FC Viikingit
07 Jul 2018 - 15:00Keskuskenttä

Tuuli kävi ja vähän kummallekin

Syyskierros oli lähdössä Järvenpäässä käyntiin FC Viikinkejä vastaan valoisissa tunnelmissa. Aurinko paistoi ja joukkue oli lähes parhaassa iskussa, kun pelikiellossa olleen Valtteri Karlssonin paikallekin saatiin poliisien EM-kisoissa Euroopan kentillä futismainetta niittänyt Mahdi Ali ja Mikkelissä pari viikkoa sitten kätensä loukannut Justus Kauppinen palasi kokoonpanoon. Job lähetti postiaan alkuverryttelyssä, kun Pyry Korhosen takareisi kertoi pelikelvottomuudestaan ja mies poistui pelaavasta kokoonpanosta.

FC Viikingit oli selkeästi muuttanut pelitapaansa sitten kevään kohtaamisen. Nyt peliä haluttiin pelata pelkkien pitkien pallojen sijaan myös keskikentän kautta, missä Ayuub Abdi ja Julius Remes rakensivat vieraiden peliä. Kaksikko pysyi kuitenkin suhteellisen hyvin kotijoukkueen keskuskentän trion Tuomas Kyytsösen, Ala Alaeddinen ja Roope Aution kontrollissa.

Ensimmäisellä jaksolla kova tuuli Viikinkien selän takana antoi virtaa ja puhtia vieraiden pelille. JäPS osasi kyllä vastata pelillisesti, mutta vaaralliset hyökkäykset jäivät olemattomiin. Ville Ahola pääsi kokeilemaan pariin otteeseen, mutta vieraiden maalivahti Denis Pervovilla ei ollut suurempaa huolta torjunnoista. Sitä vastoin tuuli auttoi Viikinkejä luomaan tilanteita JäPS-maalille. Peli kääntyi selkeästi itähelsinkiläisille parinkymmen peliminuutin jälkeen ja Janne Laiho sai taas näyttää torjuntaosaamistaan. Viikinki-linkki Ville Varila sai oikealla tilaa turhankin paljon ja pääsi muutaman kerran keskittämään vaarallisesti. Tilanteet kuivuivat kuitenkin JäPSin onneksi joko Viikinki-hyökkääjien huonoihin viimeistelyihin tai JäPS-puolustuksen välillä onnekkailtakin näyttäneisiin purkuihin.

Noin 25 minuuttia oli pelattu, kun vieraiden Cico Toure eteni oikealta laidalta kohti keskustaa. Tero Uusitalo joutui rikkomaan varoituksen arvoisesti ja Viikingit sai ensimmäisen pahalta näyttäneen erikoistilanteensa noin 20 metristä. Julius Remes tälläsi vaparin kuitenkin päin JäPS-muuria ja jatkovedonkin Janne Laiho kaappasi avaraan syliinsä.

Viikingit hyödynsi hyvin myötätuulensa ja paikkoja syntyi alinomaa Laihon maalille. Liki oli usein liki, mutta niitä ei tunnetusti lasketa. Ayuub Abdi pyöri kotijoukkueen riesana jatkuvasti ja yritti jaella palloja Viikinki-kärki Joel Paatelaiselle. Paatelainen ei ollut kuitenkaan pelipäällä ja hänen esityksensä jäivät todella vaisuiksi läpi pelin ja hyvätkin paikat ohjautuivat ohi maalin.

Reilut puoli tuntia oli pelattu, kun Viikinki-kärjistä terävämpi Cico Toure oli pahanteossa. JäPSin puolittaisen hyökkäysyritelmän jälkeen Toure eteni vastahyökkäykseen vasemmalta ja laittoi nätin keskityksen Jere Pulkkiselle. Janne Laiho sai vaivoin torjutuksi maan kautta pompanneen puskun kulmaksi. Ayuub Abdin antama kulma päätyi viimein Pierre Nlatelle, jonka kansainväliset mitat täyttävä saksipotku löysi tiensä JäPS-maalin alakulmaan ja vieraat siirtyivät pelitilanteiden valossa ansaittuun johtoon.

Viikingit oli lähellä tappaa pelin heti johtomaalin jälkeen. Vasen puolustaja Tomi Kurvinen nousi ahnaasti ylös ja pelasi Touren kanssa mainion keskityspaikan. Pallo löysi takaa nousseen Remeksen, mutta hänen jatkonsa Abdille ei enää tuonut vieraille toivottua osumaa ja kotijoukkue pysyi tauolle mentäessä hengissä yhden maalin takaa-ajoasemassa.

Toiselle puoliajalle tuuli oli JäPSin selän takana ja se näkyi. Ote siirtyi välittömästi kotijoukkueelle, vaikka kylmä suihku olikin heti alkuun todella lähellä. Oikean laidan vaarallinen Varila pääsi keskittämään ja Cico Toure puski pallon tolppaa hipoen ohi maalin. Siihen jäivät Viikinkien paikat vähäksi aikaa. JäPS tuli koko rintamalla ja Viikingit joutui ahtaalle. Tilanteita syntyi kummankin laidan kautta ja nimenomaan laitojen kautta JäPS pyrki murtamaan Viikinkien puolustuksen.

Noin tunti oli pelattu, kun Ville Ahola ajoi sisään rangaistusalueelle. Mies kaadettiin, mutta osoite oli rangaistuspotkun sijasta kulmapotku. Tilanteessa Aholalta meni olkapää sijoiltaan ja vaihto oli pakollinen. Samassa yhteydessä valmentaja Osku Partonen vaihtoi myös Tuomas Kyytsösen pois ja tilalle juoksivat Jesse Paananen ja Joni Norring. Kulmapotku toi vain vaarallisen tilanteen ja siitä vielä uuden kulmapotkun, mutta valitettavasti tasoitus antoi odottaa itseään. Paine kohti Viikinki-päätyä kasvoi kuitenkin silmin nähden.

Muutama minuutti myöhemmin JäPS sai kulmapotkun oikealta. Joni Norring antoi sen vahvasti sisäkierteisenä ja hetken päästä erotuomari Santeri Nieminen näytti keskelle. Hässäkkä maalin edessä oli melkoinen ja maalintekijää etsittiin tiettävästi vielä jälkipeleissä ravintola McArthurissa. Palloliiton tulospalvelussa maalintekijä on Tuure Nummi, mutta tiettävästi ottajia olisi ollut enemmänkin, jopa omaan maaliin asti. Joka tapauksessa peli oli tasan ja vähintään ansaitusti, sillä peli oli kääntynyt vahvasti kotijoukkueelle.

Tasoituksen jälkeen JäPSin hyvä ote herpaantui hieman ja Viikingit pääsi mukaan lähinnä terävillä vastaiskuilla. Viikingeillä oli jopa paikkoja johtomaaliin, mutta JäPSin maalilla Janne Laiho oli edelleen hereillä ja mm. Joel Paatelaisen yritys kulmapotkun jälkitilanteesta meni Laihon kreditteihin.

JäPSillä oli kolme pistettä tarjolla, kun Roope Autio lanattiin nurin kulmapotkun jälkitilanteessa 77. minuutilla rankkarialueella. Pilkkuspesialisti Olli Valto asettui pallon taakse, mutta tällä kertaa Viikinkien maalivahti Denys Pervovin pitkät jalat ohjasivat pallot kulmapotkuksi. Seuranneesta kulmasta hetkeä aiemmin kentälle vaihdettu Akseli Pohjantähti ohjasi pallon yläputkeen ja Viikingit pelastui. Kotiyleisön huokaus kuului kauas. Lisäpisteet olisivat olleet arvokkaat sarjakärjen tavoittamiseksi.

JäPS haki lopussa vielä innokkaasti voittomaalia, mikä oli kostautua. Viikinkien Toure pääsi puolittain karkuun oikealta laidalta, mutta ajautui pieneen kulmaan ja JäPSin onneksi itsekkyys pysähtyi Janne Laihon torjuntaan, kun keskemmällä olisi vapaana ollut pelikavereita täysin vapaana. Loppu mentiin päästä päähän ja ottelun jälkeinen valmentajien haastattelu paljasti kummankin käskijän olevan lopputulokseen jotakuinkin tyytyväinen. ”Viikingit oli odotetun vaarallinen vastahyökkäyksissä ja erikoistilanteissa. Me puolestamme pääsimme hyvin painamaan pelin vastustajan puolelle ja lähelle viikinkimaalia. Lisäosumat kummallekaan joukkueelle eivät olisi ollut vääryys”, totesi JäPS-käskijä Osku Partonen. ”Peli oli vauhdikasta molempiin suuntiin. Kenttä on huippukunnossa joten siinä pystyy pelaamaan hyvää futista, josta varmasti myös yleisö nauttii. Tästä on hyvä jäädä viikon tauolle ja suunnata katseet NJS otteluun 21.7.”, päätti Partonen.  Viikinkivalmentaja Alexander Baranoville piste kelpasi, vaikka JäPSin tasoitusmaali ei kovin mieleen näyttänyt olevan. ”Se oli sellainen kuin oli. Tuomarit päättävät näissä tilanteissa ja me tyydymme siihen. Ei minulla ole valittamista siitä tai JäPSin pelitavasta. Meidän pitää katsoa omaa peliämme ja miettiä, mikä meni pieleen”, kommentoi Baranov.

 

 

Idän punaiset Keskuskentälle lauantaina

Kakkosen toinen puolikas lähtee käyntiin JäPSin osalta tulevana lauantaina 7.7. kello 15 alkaen kotinurmella, kun vastaan asettuu kevätkierroksen tappiolleen revanssia hakeva FC Viikingit. Sarjan ennakkosuosikkeihin lukeutuva ja legendaarisen Dynamo Kiovan kasvatin Aleksander Baranovin valmentama itähelsinkiläisjoukkue on JäPSin kanssa tasapisteissä kuuden pisteen iskuetäisyydellä sarjaa johtavasta lappeenrantalaisesta PEPOsta. Tasaisessa sarjassa pisteet ovat olleet tiukassa jokaiselle joukkueelle, mutta nyt vastakkain asettuvilla maalit ovat olleet löyhässä molempiin päihin. Kotijoukkueella on lohkossa eniten tehtyjä ja toiseksi eniten päästettyjä maaleja, vierailla toiseksi eniten tehtyjä ja viidenneksi eniten päästettyjä. Voi siis olettaa viihdettä olevan tarjolla koko rahan edestä myös tässä ottelussa.

JäPS ilotteli LPS:n kanssa kymmenen maalin karkeloissa reilu viikko sitten, kun taas FC Viikingeillä on allaan niukka vierastappio Lappeenrannasta. Itähelsinkiläisten maalintekovastuu jäi PEPOa vastaan kippari Teemu Honkaniemelle, joka upotti joukkueensa ainokaisen rankkarista. Omalla rangaistusalueella JäPS saakin olla tarkkana, sillä vierailla on tapana hakea ahnaasti pitkiä kärkiään Joel Paatelaista ja Cico Tourea, jonka kaatamisesta edellä mainittu rankkarikin aiheutui. Kevätkierroksen JäPS-ottelussa Viikingit teki myös ainoan maalinsa rankkarista. Silloin nurin meni Paatelainen. Viikinki-kärjet ovat toistaiseksi tehneet itse yhteensä kahdeksan maalia, neljä kumpikin.

Viikinkien maalinteko on jakautunut JäPSin kaltaisesti usealle pelaajalle. Kolmen maalin miehiä vieraista ovat Pierre Nlate, Julius Remes ja Nemanja Biga. Kotijoukkueen ahnaimpia maalipyssyjä ovat olleet Tuure Nummi seitsemällä osumalla sekä Herkko Kuosa, Justus Kauppinen, Roope Autio, Olli Valto ja Ville Ahola, joilla kaikilla on kolme osumaa.

Puolustuksesta kummaltakin joukkueelta puuttuu yksi vakionimi, kun Viikingeiltä Jan Eklund ja JäPSiltä Valtteri Karlsson huilaavat neljännen varoituksensa jälkeen.

Kotijoukkueen koutsi Osku Partonen on noteerannut myös vieraiden hyökkäysaktiivisuuden ja oman pään tilkitsemistarpeen. ”LPS pelin kolmesta päästetystä maalista ja Viikinkien tulivoimasta täytyy tehdä järkevät johtopäätökset lauantaita silmällä pitäen”, pohdiskeli Partonen keskiviikon treenejä ennen. Onko jotain uutta luvassa, vai pannaanko peräti bussi parkkiin omalle puolustusalueelle? Sen voit tarkistaa saapumalla paikalle lauantaina ja jälkipelit pelataan tietenkin McArthurissa JäPS-oluen äärellä.