Gnistan – JäPS

Gnistan 2 - 2 JäPS
01 Sep 2018 - 17:00Mustapekka Arena

Viihdettä koko rahalla Oulunkylässä

JäPS ja Gnistan tarjosivat viisisataapäiselle yleisölle Kakkosen tasolle komeasti kelpaavaa laatuviihdettä 2-2 (0-2) pistejaossa Oulunkylän Mustapekka Areenalla. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita riitti läpi ottelun kentän molemmissa päissä ja lopputulos takasi jännityksen säilymisen viimeisille kolmelle kierrokselle.

JäPS lähti otteluun muutamaa runkopelaajaa vajaana, mutta tuoreen vahvistuksen Kron Rexhepin vahvempana. Tero Uusitalo ja Tuomas Kyytsönen kärsivät pelikieltoa ja maalitykki Tuure Nummi oli poissa flunssan takia. Janne Laiho aloitti tutusti ja turvallisesti maalipuiden välissä. Puolustus oli rakennettu neljän linjaan. Keskellä Mahdi Ali ja Olli Valto takasivat keskustan turvallisuutta ja laidoilla Pyry Korhosen ja Joni Norringin vastuulle oli jätetty vieraiden laitanousujen pysäytys. Keskikenttä oli hieman poikkeavasti kolmen pelimiehen varassa. Kapteeni Roope Autio otti keskialueen, Ala Alaeddine ja Herkko Kuosa tukivat laitoja. Vastustajan puolustajia kiusaamaan oli laitettu samoin kolme miestä. Keskellä Rexhepi toimi targettina ja sivustoilla kirmasivat Ville Ahola ja Albin Rashica.

Gnistan aloitti ottelun vahvasti ja painoi tilanteet JäPSin kenttäpäähän. Kolmannella minuutilla JäPS puolusti omaa maaliaan jo toisessa kotijoukkueen kulmapotkussa. Kun isännät eivät saaneet noista tilanteistaan mitään vaarallista aikaan, iski JäPS. Maalivahti Janne Laihon pitkä avaus tavoitti keskikentällä Roope Aution pään ja vaikka kakkospallo hävittiin, palautui pallo Autiolle. Fiksu nosto linjan taakse oikealle laidalle löysi etenevän Ville Aholan. Ahola otti tarvittavat metrit pois, katsoi mihin sijoittaa ja kun näki takakulman tyhjänä, siirsi vierasjoukkueen jo neljän minuutin jälkeen kliinisen tyylikkäästi aikaiseen johtoasemaan.

Reilun kymmenen minuutin kohdalla isäntien kärjen takana pelannut Teemu Pastila sai pelattua pallon liukkaasti liikkuneelle Aleksander Akbarille, mutta Akbarin vasemmalta pienestä kulmasta lähtenyt laukaus kimmahti tolpasta ulos. Parisen minuuttia myöhemmin Gnistan sai erikoistilanteen, kun Ala Alaeddine joutui rikkomaan Akbaria 25 metrin päässä maalista. Gnistan hukkasi tämänkin tilanteensa hieman huolimattomaan siirtoon, joka napsahti suoraan JäPS-puolustajan jalkaan. Tilanne kuvasti jotenkin Gnistanin oletettua painetta pakkovoittoon. Tilanteita syntyi myös toisessa päässä. Vieraiden toinen maali ei ollut kaukana, kun Alaeddine keskitti mainiosti takatolpalle ja Pyry Korhonen myöhästyi vain hieman ehtiäkseen ohjaamaan pallon maaliin.

Ottelu oli varsin vauhdikasta viihdettä ja tilanteita riitti. Vajaa parikymmentä minuuttia oli pelattu, kun JäPS-kärki Rexhepi sai mainion syötön vasempaan laitaan. Mies eteni vahvasti ja oli jo laukomassa, mutta kotijoukkueen puolustaja ehti torjua laukauksen kulmapotkuksi.  JäPSin kulmat ovat olleet tällä kaudella tappavaa myrkkyä vastustajille ja niin nytkin. Herkko Kuosa antoi tapansa mukaan kulman maalin eteen, jossa pallo pomppi hetken isännättömänä, kunnes Mahdi Ali suti JäPSin vastustamattomasti 0-2 johtoon.

Gnistan yritti tappiotilanteessa hakea edelleen kovasti pelin hallintaa ja erityisesti löytää reikää keskeltä sekä vasemman laidan kautta, missä Aleksi Ristola ja Aleksander Akbar tuntuivat olevan pelipäällä ja löysivät hyvin toisensa. JäPSin puolustus oli kuitenkin pitävä ja yhtenäinen eikä antanut tilaa yllättää. Loput hoiti jälleen kerran maalivahti Janne Laiho. Keskikentällä isäntien Teemu Pastila sai vähintään vertaisensa vastuksen JäPS-kippari Roope Autiosta. Gnistanilla oli toki paikkansa kaventaa. Saloum Faal pääsi kokeilemaan, Aleksi Ristola pääsi kokeilemaan ja vielä kerran Faal pääsi kokeilemaan. Aina vain löytyivät Laihon hanskat väliin.

Vajaan puolen tunnin jälkeen Gnistanin valmentajan Roberto Nuccion mitta täyttyi ja pelikirja meni uusiksi. Gnistan otti Vili-Verneri Roivaisen kentältä ja laittoi tilalle Cherif Ndiayen. Samalla puolustus meni kolmen linjaan ja Zolameso Gullit nousi ylemmäs. Siirto tuntui toimivan, kun Gnistanin ote peliin tiukkeni ja JäPS joutui enemmän puolustuskannalle. 31 minuutilla Aleksi Ristola sai mainion pitkän ristisyötön ja pääsi yrittämään maalintekoa. Janne Laiho venyi taas torjuntaan, mutta pallo kimposi vapaana olleelle Aleksander Akbarille, jonka puskua JäPSin puolustus ei enää kyennyt torjumaan ja isännät saivat kovasti kaivatun kavennusmaalinsa. Tauolle mentiin JäPSin johtaessa 2-1.

Toinen puoliaika jatkui ensimmäisen kaltaisena. Tilanteita syntyi molempiin päihin. Erona oli ehkä vain se, että Gnistan tuli painokkaammin hyökkäyksiin ja JäPS iski terävillä vastahyökkäyksillä. Jo parin minuutin jälkeen Pyry Korhonen keskitti, mutta Kron Rexhepin pusku jäi vaisuksi. Heti perään Gnistanin japanilaisvahvistus Naoyuki Yamazaki pääsi laukomaan tulisesti, mutta Laiho torjui tämänkin. Gnistanilla oli paikkansa, mutta niin Ristola kuin ex-jäpsiläinen Teimuraz Apriamashvili saivat todeta, että joko maali on liian pieni tai sitten Laiho liian kova vastus.

Tunnin pelin jälkeen JäPS muutti hieman ryhmitystä. Tomi Mikkonen tuli kärkeen ja Ville Ahola vedettiin alemmas rauhoittamaan peliä. Edelleen JäPSin hyökkäys perustui teräviin vastaiskuihin ja nopeaa Albin Rashicaa pyrittiin ruokkimaan pystypalloilla. Rashica olikin lähellä ratkaista pelin pariin otteeseen. Ensin 65. minuutilla ja sitten 79. minuutilla. Erityisesti jälkimmäinen oli todella lähellä onnistua, mutta hyvin pelannut nuori Gnistan-maalivahti Aatu Hakala pääsi peittämään sijoituksen. Rashican yritysten välissä JäPSillä oli ollut vielä pari kelvollista paikkaa lisätä johtoaan, mutta sekä Herkko Kuosan että Kron Rexhepin laukauksiin ehti Gnistan-puolustaja väliin.

Kylmää vettä tuli niskaan heti Rashican toisen läpiajon jälkeen. TPS:stä vastikään Gnistaniin siirtynyt liigavahvistus Aleksi Ristola nousi vahvasti oikealta JäPSin rangaistusalueelle. Mies pääsi sen verran puolustuksen etupuolelle, että puolustajan pieni kontakti riitti oikea-aikaiseen kaatumiseen ja hyvin ottelussa tuominneen oululaisen Atte Räinän vihellykseen rangaistuspotkun merkiksi. Gnistanin ottelun hahmo Aleksander Akbar tinttasi rankkarin varmasti ohi Laihon ja toi isännät tasoihin.

Ottelun loppu pelattiin pitkiä minuutteja, joiden aikana kummallakin oli mahdollisuutensa ratkaista peli edukseen.  Rexhepi puski Hakalan käsiin Kuosan vaparikeskityksen ja Autio sai pallon yläputkeen Kuosan antamasta kulmapotkusta  89. minuutilla. Lisäaikaa oli jo pelattu parisen minuuttia, kun Aleksi Ristola puski pallon vielä JäPSin maalin yläkulmaan. Muuten komean suorituksen aikana Ristola oli kuitenkin jyrännyt reittinsä virheen arvoisesti ja tilanne muuttui JäPSin vapaapotkuksi.  Näin lopputulos jäi tasapeliksi, kun tuomari vihelsi heti tilanteen jälkeen pelin päättyneeksi.

JäPS jatkaa yli kaksi kuukautta kestänyttä upeaa tappiotonta putkeaan ja ennen viimeistä kolmea sarjaottelua tilanne on herkullinen.  Mikäli Gnistan menettää kolme pistettä Urheilun oikeusturvalautakunnasssa, on JäPS sarjan kärjessä ja nousukarsintapaikka omissa jaloissa.  JäPSin tuore vahvistus Kron Rexhepi tuo selkeästi lisäarvoa maalivahti Laihon pitkiin avauksiin. Target-tyyppisenä pelaajana Rexhepi vie pääpalloja varsin hyvällä prosentilla ja kun kakkospallot päästään hyödyntämään maksimaalisesti, ovat vaikeuksissa muutkin kuin nyt Gnistan. Yhdessä Roope Aution ja Olli Valton kanssa pelote myös jo ennen vahvoissa kulmapotkutilanteissa kasvaa entisestään.

Valmentaja Osku Partonen kertaili pelin kulkua. ”Saimme alussa hyvät maalit, mutta toki Gnistanillakin oli paikkansa. Toisella puoliajalla johtoasemassamme Gnistan pääsi painamaan. Niin se vain usein menee. Meillä oli paikat ratkaista vastaiskuista, mutta emme siinä onnistuneet. Harmi, että tasoitus tuli rankkarista. Tosin niin se välillä on, joskus rankkarista, joskus kulmasta, joskus pelitilannemaalina. Oikeutettu lopputuloshan tuo taisi olla. Kaiken kaikkiaan hieno ja laadukas Kakkosen ottelu, jossa molemmilla joukkueilla oli hetkensä.  Seuraavaksi pari viikkoa hyvää harjoittelua ja sen jälkeen loppurutistus kauteen. Mielenkiintoinen asetelma viimeisille kierroksille.”

 

ENNAKKO: Oulunkylässä pelataan isoista pisteistä

Taistelu Ykkösen karsintapaikasta kiihtyy ja tiivistyy, kun JäPS matkustaa Helsinkiin lauantaina. Vastaan Oulunkylän Mustapekka Areenalla asettuu kovin odotuksin kauteen lähtenyt ja tällä hetkellä sarjassa juuri ennen JäPSiä piikkipaikalla oleva Gnistan.

Isäntäjoukkue lähti kauteen sekoituksella nuoruutta ja kokemusta, mutta tulokset kääntyivät loistavan alun jälkeen odotettua vaisummiksi. Parin yllättävän tappion ja erityisen harmittavien tasapelien myötä joukkueeseen on haettu kokeneempaa kaartia vahvistuksiksi ja nuoret talentit ovat saaneet väistyä junnupeleihin maalivahti Aatu Hakalaa lukuun ottamatta.

Heinäkuussa ryhmään liittyi lähinnä hyökkäystä vahvistamaan 27-vuotias japanilainen Yamazaki Naoyuki. Saksasta ja Hollannista ei löytynyt miehelle sopivaa pelipaikkaa ja siirto Oulunkylään tuli ajankohtaiseksi. Mies on ehtinyt osua kolmesti vastustajan maalipuiden väliin ja on tuolla maalimäärällä Gnistanin kolmanneksi paras maalintekijä. Elokuun alussa karjaalainen BK-46 tyhjensi rosteriaan ja sieltä Gnistaniin siirtyi senegalilainen puolustaja Cherif Ndiaye, joka on tuttu mies myös KäPan ja PEPOn riveistä kaudelta 2017. Ndiayen mukana Gnistaniin saapui myös nuorempaa ikäpolvea edustava Faraz Ahadi, joka oli päätynyt Karjaalle viime kaudella edustamiensa GrIFK:n ja KTP:n kautta. Tuorein hankinta on parin viikon takaa, kun liigakokemustakin reilusti hankkinut Aleksi Ristola purki sopimuksensa Veikkausliigan TPS:n kanssa ja siirtyi Mustapekka Areenalle. Ristola tuo voimaa ja vaarallisuutta hyökkäyspäähän.

Toisin kuin JäPSillä, Gnistanin peleissä ei ole juurikaan maalikarkeloita vietetty. Joukkue on tehnyt 30 maalia, mikä ei lohkon kärkijoukkueelle ole kovin paljon. Mikkeliläislähtöinen Teemu Pastila on ykköstykki yhdeksällä maalillaan ja vikkeläliikkeinen Aleksander Akbar on ehtinyt osua viisi kertaa. Omassa päässä on kolissut 21 kertaa, joten maalimääristä voi päätellä otteluiden olleen hyvin tasaisia läpi kauden. Keväällä Järvenpäässä JäPS tosin vei kohtaamisen lukemin 4-1, mikä on myös Gnistanin tämän kauden suurinumeroisin ottelutulos. Kotijoukkueella on edellisestä ottelustaan alla kitkeränmakuinen tasapeli Nurmijärveltä.

JäPS pääsee otteluun suhteellisen ehjänä. Varoitustili täyttyi edellisessä ottelussa PEPOa vastaan Tuomas Kyytsösellä ja Tero Uusitalolla, joten he ovat poissa kokoonpanosta. Sitä vastoin Ala Alaeddine on pelikieltonsa kärsinyt ja Pyry Korhonen kuumetautinsa selättänyt ja he palaavat riviin. Joukkueeseen on tällä viikolla liittynyt myös vanha tuttu Kron Rexhepi, joka hänkin on pelikelpoinen Gnistania vastaan. Valmentaja Osku Partonen pohdiskeli keskiviikon treenien jälkeen tulevaa vastusta. ”Gnistanilla on laadukas joukkue ja ammattimainen organisaatio. Kyseessä on Ykkösen tasoinen joukkue, joka on erittäin vaikea vastustaja. Jokaiselle pelipaikalle löytyy profiilipelaaja Kakkosen tai jopa Ykkösen tasolla. Joukkue on muuttunut keväisestä kamppailusta, joten tuosta ottelusta ei voi tehdä johtopäätöksiä lauantaille. He voittivat PEPOn kotonaan 3-1, joten meidän pitää onnistua puolustuspelissä hyvin ja käyttää mahdolliset maalipaikat hyödyksi.”