FC Viikingit – JäPS

FC Viikingit 1 - 3 JäPS
05 May 2018 - 15:00Kartanon TN

Maalihana auki ja vahva itseluottamuksen palautus Vuosaaressa

Lähtökohdat kauden ensimmäiseen vierasmatsiin eivät olleet välttämättä ihan optimaaliset, kun sekä Olli Valto että Tero Uusitalo olivat liittyneet rikkinäisten ryhmään ja avausmatsin karvas tappio kirveli vielä mielissä. Lisäksi vastassa oli ennakkoon yksi lohkon kovimmista, FC Viikingit. Toisaalta puolustukseen saatiin edellisestä ottelusta työesteen takia sivussa ollut luottomies Mahdi Ali.

Päävalmentaja Osku Partonen oli tutkaillut idän punaisten pelisysteemejä, katsahti omaa käytettävissä olevaa rosteria ja pani pakan sekaisin. Talven ajan treenatusta kolmen puolustuslinjasta siirryttiin vanhojen aikojen neljän linjaan, jossa Mahdi Ali ja Valtteri Karlsson ottivat keskustan hoitoonsa ja laidoille laitettiin aina varmat Joni Norring ja Pyry Korhonen. Kippari Roope Autio siirrettiin dominoimaan keskikentän pohjaa Ala Alaeddinen kanssa ja laidoille menivät nopeat Daniel Pensasto ja Albin Rashica. Kahden kärjen muodostivat Tuure Nummi ja Ville Ahola. Maalipuiden väliä vartoi Janne Laiho.

Viikingit tuli peliin hyvin suoraviivaisella pelitavalla. Kärkeen oli laitettu Joel Paatelainen ja Kiffenissä viime kaudella melkoisesti maaleja takonut Cheikh Toure. Keskikentän yli tultiin vauhdilla heitä tavoitellen. JäPS pyrki hieman rakentavampaan pelitapaan, mutta kokonaisuutena pelin alku oli melkoista kentän päästä päähän menoa ja erikoistilanteita, lähinnä kulmapotkuja kummassakin päässä. ”Alussa haettiin vähän tuntumaa vastustajan peliin, mutta periaatteessa peliä hallittiin koko ajan. Kulmia saatiin ja maalitilanteita saatiin, muttei sitä maalia”, totesi Partonen pelin jälkeen. ”Voisi sanoa, että jatkettiin siitä, mihin jäätiin viikko sitten”, naurahti koutsi. Kylmää vettä tuli niskaan jo 9. peliminuutilla, kun Toure puolittain karkasi oikealta ja keskitti maalille. Tuomari näki Paatelaista rikotun keskitystilanteessa ja osoitti rangaistuspotkupistettä. Jesse Mutikainen viimeisteli varmasti aivan vasemman tolpan juureen kotijoukkueelle johtomaalin.

Peli eteni JäPSin hallitessa ja Viikinkien iskiessä vastahyökkäyksiä. Mitään erityisen vaarallista Janne Laihon maalille ei syntynyt ja nekin pari harvaa Ville Varilan yritystä veskari napsi varmasti käsiinsä. JäPSin vaarallisimmat hyökkäykset tulivat laitojen kautta, missä Albin Rashica sekä Daniel Pensasto aiheuttivat jatkuvaa tuskaa kotijoukkueen hitaalle puolustukselle. Roope Autio puolestaan piti keskikentän täysin hallinnassaan. Ensimmäinen puoliaika oli jo kulumassa umpeen, kun ensin Autio tykitti vaparikanuunan, jonka kotijoukkueen maalivahti Denys Pervov torjui vain vaivoin kulmaksi. Kulmasta ei vielä osuttu, mutta kohta perään Pyry Korhonen näytti, miten heikompi potkujalka heilahtaa. Vasemman jalan loistokuti oikealta upposi vasemman tolpan kautta vastustamattomasti maaliin ja JäPSin oikea puolustaja sai kunnian avata JäPSin kauden 2018 maalihanan. Jos maali voi joskus tulla oikeaan aikaan, niin nyt se tuli. Tauolle päästiin tasatilanteessa.

Toinen puoliaika ei muuttanut pelitapoja. Ainoastaan Viikinkien puolustuslinjassa taisi tulla paikkamuutoksia, joilla yritettiin saada JäPSin laitoja kuriin. Muutoksilla ei ollut toivottua vaikutusta siihen tärkeimpään, sillä nyt JäPS iski keskeltä. Jo 51. peliminuutin kohdalla Ala Alaeddine haki loistavalla pystysyöttöoivalluksella Tuure Nummen boksista, Nummi siirsi oikealle Daniel Pensastolle, joka viimeisteli kylmän hallitusti johtomaalin vieraille. Viikinkien peli alkoi hajota lopullisesti ja JäPS sai lisää otetta.

Kymmenen minuuttia johtomaalista JäPS sai vapaapotkun vasemmalta ja taas oli Pervov vaikeuksissa. Ville Aholan laukaus ei kuitenkaan löytänyt vielä oikeaan osoitteeseen. Reilu vartti oli pelaamatta, kun Pensaston tilalle vaihdettu Tuomas Kyytsönen rakensi pelin lopullisesti sinetöineen maalitilanteen. Syöttö löysi Ala Alaeddinen ja tämä jatkoi Albin Rashicalle. Nuorimies täräytti pallon vasemmalta komeasti oikeaan takanurkkaan.

Viikingit haki vielä viimeisellä kympillä kavennusta kolmella isokokoisella kärjellä, mutta JäPSin puolustus pelasi varmasti ja maalivahti Laiho poimi, mitä poimittavaa jäi.” Toisen jakson alku oli hyvä ja saatiin maalit, jonka jälkeen painopiste vähän siirtyi Viikkareille, mutta ilman mitään vaarallisempaa. Pelattiin fiksua peliä selvässä johdossa ja topparit hoitivat hyvin juoksukilpailut vastustajan hyökkääjien kanssa. Tulos oli tapahtumiin nähden varsin oikeutettu”, ynnäsi päävalmentaja Partonen peliä.

Tilastot ja ottelusivu Palloliiton sivuilla. Klikkaa tätä linkkiä.