NJS – JäPS

NJS 1 - 1 JäPS
12 May 2019 - 18:30

RAPORTTI: Pistetili auki, mutta parannettavaa jäi

JäPS avasi pistetilinsä aurinkoisella, mutta tuulisella Nurmijärven tekonurmella reilun 200 katsojan todistaessa melko oikeutettua 1-1 (1-1) tasapeliä isäntäjoukkue NJS:n kanssa. JäPSillä oli edelleen pieniä kokoonpanohuolia, mutta otteisiin kentällä ne eivät juurikaan vaikuttaneet.

Tommi Tynkkynen teki sinisten maalilla Kakkosen debyyttinsä ja vakuuttavasti tekikin. Maalivahtiosasto tuntuu jälleen kerran olevan turvallisissa ja varmoissa kantimissa. Tynkkysen edessä puolustuslinja oli taas vaihtunut puolella edellisestä ottelusta.  Tero Uusitalon parannellessa Reipas-pelin vammojaan Olli Valton kumppaniksi topparin tontille asteli luottomies Mahdi Ali. Kalle Kurittu jatkoi vasempana puolustajana ja oikealla laidalla linjaa tiivisti viime aikoina keskikentän pohjalla enemmän pelannut Valtteri Karlsson. Kippari Roope Autio oli saatu takaisin keskikentälle tasapainottamaan peliä, ja häntä tukivat Tuomas Kyytsönen ja Herkko Kuosa. Tomi Mikkonen pääsi aloittamaan kärjessä yhdessä Tuure Nummen ja Kron Rexhepin kanssa.

JäPS otti ottelun välittömästi hallintaansa ja sivumyötäinen tuuli auttoi mukavasti painopisteen pysymistä kotijoukkueen kenttäpuoliskolla. Avausmaali oli syntyä heti ensimmäisellä minuutilla, kun Herkko Kuosa pelasi Tomi Mikkoselle vasemmalle. Hyvä laukaus painui kuitenkin puolustuksen jaloista niukasti ohi ja Kuosa pääsi antamaan päivän ensimmäistä kulmapotkuaan oikealta. Näistä vuoroin Kuosan ja vuoroin Kalle Kuritun antamista kulmapotkuista sekä kotijoukkueen maalivahdin Otso Knuuttilan nyrkkitorjunnoista syntyikin karkeasti ottaen ottelun käsikirjoitus. Knuuttila veti pidemmän korren sekä tällä ensimmäisellä yrityksellä että 11 myöhemmällä ottelun kuluessa tulleella kerralla.

Knuuttila oli täystyöllistetty erityisesti vieraiden vyöryttäessä hyökkäyksiä oikean laidan kautta. Tuure Nummi oli virkeällä pelipäällä ja kotijoukkueen puolustuksella ei tuntunut löytyvän keinoja Nummen keskitysten estämiseen. JäPSin murheeksi keskitykset leijailivat joko pitkiksi tai sitten Knuuttila pääsi niihin väliin ennen jäpsiläisiä. Vyörytyksen välissä NJS sai jokusen harvan vastahyökkäyksen ja yhdessä sellaisessa pallo pomppi turhan onnekkaasti nurmijärveläisille. Hyökkäys vasemmalta oli pysähtyä jo useampaan JäPS-jalkaan, mutta pallo joutui viimein maalintekosektorille Tony Lehtimäelle, joka ruuhkan keskeltä täräytti kotijoukkueen 1-0 johtoon pelikellon näyttäessä 20. minuuttia.

Ottelun luonne pysyi muuttumattomana myös maalin jälkeen. Vieraat myllyttivät koko arsenaalillaan, mutta NJS-puolustus Aapo Mäen ja Mikko Oinosen johdolla kesti paineen ja maalivahti Knuuttila hoiteli kulmapotkut sekä Valtteri Karlssonin pitkät rajaheitot väljemmille alueille. Malttamattomimmat alkoivat jo siirtyä katsomosta kohti puoliaikamakkaroita, kun muuri vihdoin murtui. Roope Autio pelasi Tuure Nummelle, joka laittoi tällä kertaa vasurillaan sisäkierteisen keskityksen boksiin. Täsmälleen oikeaan aikaan oikeaan paikkaan ehtinyt Kron Rexhepi puski vastustamattomasti JäPSin tasoihin. Näin Rexhepi jatkoi jo viime kaudella alkanutta matsi ja maali -tahtiaan. JäPS-koutsi Osku Partonen ennakoikin medialle ottelun jälkeen antamassaan lausunnossa Rexhepistä lohkon maalikuningasta.

Toiselle puoliajalle tultaessa asetelmat tasaantuivat, kun JäPS pelasi sivuvastaiseen tuuleen. Palloa ei saatu enää oikein kunnolla oikealle laidalle Tuure Nummelle ja hänen juoksuvoimansa sekä keskityksensä jäivät käyttämättä. NJS sai nyt myös selvästi paremmin otetta peliin. Heti jakson alussa kotijoukkue oli rangaista hieman pukukoppiuneliasta JäPS-puolustusta, kun Tony Lehtimäki pelasi Niko Aittasalmelle ainakin sadan euron paikan. Aittasalmi tykitti kuitenkin päin maalivahti Tynkkystä ja tilanne kuivui kokoon. Heti perään Joakim Ärilä ampui melko kaukaa vain niukasti ohi vasemman pystypuun.

Tilanteita syntyi ensimmäistä jaksoa tasaisemmin molemmille maaleille ja sen verran tiuhaan, että yleisökin viihtyi. JäPSin vaarallisimmat tilanteet tulivat edelleen kulmista ja rajaheitoista, mutta NJS oli valmistautunut niihin huolella ja pallo pysyi poissa maalista. Vajaan tunnin kohdalla NJS-kärki Konta Bio ja JäPS-toppari Olli Valto kolauttivat päänsä yhteen sillä seurauksella, että ilman paikkaustaikuri Jukka Sorjosta topparin peli olisi loppunut siihen paikkaan. Viitisen minuuttia pelattiin vajaalla, mutta sen jälkeen Valto palasi kentälle komeassa sinisessä turbaanissaan sopivasti purkamaan NJS:n kahta perättäistä kulmapotkua. Näistä jälkimmäinen aiheutti muutaman ylimääräisen sydämenlyönnin, kun pallo lipui maalin edestä läpi koko pelaajamassan aina päätyrajan yli ilman, että kukaan olisi saanut sohittua sitä verkon perukoille.

JäPS vaihtoi 66. minuutilla lisää virtaa kentälle. Tuomas Kyytsönen antoi tilaa Samuli Laitiselle ja Tomi Mikkonen Akseli Pohjantähdelle. Isompia rakenteellisia muutoksia pelijärjestyksiin ei tehty. Ottelu pysyi varsin siistinä molemmin puolin ja ainoa varoituskin kirjattiin kiinni pitämisestä, kun Aapo Mäki esti Laitisen etenemisen. Seuranneen vapaapotkun kohtalo oli tuttu. Se päätyi Otso Knuuttilan käsiin. Pelin loppu tahkottiin tasaisissa merkeissä ja kummallakin oli vielä paikkansa ratkaista ottelu edukseen, mutta päätösvihellyksen kuuluessa taululla loistivat edelleen sinnikkäästi 1-1 tasalukemat.

JäPSin valmentaja Osku Partonen ei ryhtynyt matsin jälkeen tuloksesta isommin ihokastaan repimään. ”NJS oli odotetun vaikea vastustaja, joten yhteen vieraspisteeseen voi olla ihan tyytyväinen. He tekivät pelin meille todella vaikeaksi aktiivisella pallonhallinnalla ja tiiviillä puolustamisella, joten niihin tulee löytää ratkaisut tulevissa otteluissa.” Seuraava ottelu onkin sitten kotiavaus tutulla Järvenpään keskuskentän nurmella, kun lauantaina 18.5. kello 17:00 vastaan asettuu kovakuntoinen nousijajoukkue VJS Vantaalta.

 

ENNAKKO: Äitienpäivää vietetään tänä vuonna Nurmijärvellä

Sarjakauden toinen pistejahti käynnistyy sunnuntaina 12.5. kello 18:30 Nurmijärvellä, kun isäntänä kentälle marssii JäPSille viime kaudella erittäin vaikea NJS. Nähtäväksi jää, tuleeko tästä ottelusta samanlainen äitienpäiväilotulitus kuin viime vuoden toukokuun toisesta sunnuntaista Myllykoskella. Silloin mätettiin maaleja molempiin päihin yhteensä yhdeksän ja JäPS lähti kotiin pisteet matkassaan.

JäPS-koutsi Osku Partonen on piirrellyt nyt muutaman päivän kuvioita Nurmijärven reissulle. ”NJS pelaa vauhdikasta ja eteenpäin menevää jalkapalloa, jonka kanssa olimme ongelmissa jo viime kaudella (häviö ja tasapeli). Reipas -pelin kolme päästettyä maalia ja aktiivinen NJS antavat ajateltavaa puolustuspelin organisoinnille. Varmaa on ainakin se, että puolustaa pitää tulevana sunnuntaina tiiviimmin kuin Lahdessa”, aprikoi Partonen tulevaa.

NJS on pelannut sarjaan valmistavina otteluina Suomen cupia ja harjoitusotteluita lopputuloksilla 5 voittoa, 6 tasapeliä ja 3 tappiota. Joukkue on uudistunut kaudesta 2018 päävalmentajan ja seitsemän pelaajan verran. Uutena valmentajana vastuuta kantaa PK-35:n organisaatiosta tullut Teemu Savukoski, joka tunnetaan pallollisen pelaamisen ystävänä.

Uusista NJS-pelaajista peräti viisi murtautui avauskokoonpanoon sarja-avauksessa Mikkelissä, jossa MP, lohkon yksi ennakkosuosikeista, nappasi ensimmäisen puoliajan maaleillaan nihkeähkön 2-0 voiton. Raporttien mukaan NJS:n peli oli ollut erittäin aktiivista alusta loppuun ja viime kaudellakin vaarallisuutensa osoittaneen Joni Murtomaan nimi esiintyi toistuvasti maalitilanteiden yhteydessä. Murtomaa hakee mielellään läpijuoksumahdollisuuksia ja puolustuksen lienee syytä olla tarkkana näissä. Omassa puolustuspäässä tukena ja turvana on erinomainen torjuja Otso Knuuttila.

JäPSin poissaolot helpottanevat sunnuntaihin mennessä. Pikkukolhut on kärsitty ja häät sekä muut perhejuhlat juhlittu, joten ainakaan ihan helpolla pisteet eivät Nurmijärven palokärkien äideille lahjana jää.