Reipas – JäPS

Reipas 3 - 1 JäPS
04 May 2019 - 15:00

OTTELURAPORTTI: Takatalvi ja pallovarma Reipas hyydyttivät JäPSin sarja-avauksessa

 

JäPSin nousujuna lähti väärälle raiteelle Lahden Kisapuistossa pelatussa Kakkosen avausottelussa. Ajoittain hyinen keli, runsaat poissaolot ja rutinoidun pallovarma Reipas olivat yhdessä liian kova pala viime kauden tappiottoman putken jatkumiselle. Parisen sataa katsojaa sai todeta vieraiden joutuvan kotimatkalle 3-1 (1-0) tappio niskassaan.

 

Valmistautuminen kauteen oli sujunut varsin kelvollisesti, mutta viime aikojen lievät takaiskut pakottivat muuttamaan kokoonpanoa sarja-avaukseen tuntuvasti. JäPS lähti otteluun neljän pelaajan puolustuslinjalla, jossa maalivahti Altti Mäkisen edessä Reippaan hyökkäyksiä pysäyttivät sinisissä Kakkosen debyyttinsä tehnyt Jere Härkänen, Olli Valto, Tero Uusitalo ja Kalle Kurittu. Keskikentällä peliä rakensivat Tuomas Kyytsönen, Ville Ahola ja Valtteri Karlsson. Hyökkääjinä ahersivat Tuure Nummi, Kron Rexhepi ja Herkko Kuosa. Ennakkoarvioissa pelin kulkua oli veikkailtu sellaiseksi, jossa ensimmäinen puoliaika mentäisiin lujaa päästä päähän, tehtäisiin ehkä jokunen maalikin ja sitten toisella puoliajalla vieraiden nuoriso juoksisi kotijoukkueen konkareilta jalat alta.

 

Ottelun ensimmäiset puoli tuntia menivät ehkä aavistuksen tunnustelevan alun jälkeen JäPSin pienoisessa otteessa, joskin vaarallisimman tuntuiset maalitilanteet syntyivät Reippaalle. Oikeassa laidassa liukkaasti esiintynyt Mikko Tuomi pääsi jo kuudennella minuutilla karkuun, mutta Altti Mäkisen taidot ja rutiini olivat vahvempia ja pallo jäi lopulta Mäkisen käsiin. Heti perään toisessa päässä kenttää Kron Rexhepi oli päästä iskemään, mutta kotijoukkueen tuki ja turva, kokenut maalivahti Juha Tuomi torjui laukauksen kulmapotkuksi, jota sitten ei pystytty hyödyntämään, kuten ei ottelun aikana muitakaan lukuisia JäPS-kulmia. JäPS sai kyllä puolittaisia hyökkäyksiä aikaan, mutta aina kun Reipas tuli, se tuli vaarallisesti ja vaikutti vieraitaan pallovarmemmalta ja osasi käyttää vahvuuksiaan. Mikko Tuomen nopeus, Roope Suonion pitkät yhden käden rajaheitot ja puolustaja Jussi Hauhian isällinen ote loivat uskoa kotijoukkueeseen.

 

Järvenpääläisten maalipaikat syntyivät totutusti akselilla Ahola-Kuosa-Nummi-Rexhepi. Kovasti töitä tehnyt Kuosa haki palloa alempaa, loi tilanteita, antoi vapaapotkut sekä kulmat ja yritti ehtiä myös maalintekoon. Palkintoa raatamisesta ei kuitenkaan herunut. JäPSin kokoonpanohuolet lisääntyivät puolen tunnin kohdalla, kun jo hieman aiemmin vaihtoon pyytänyt Tero Uusitalo linkutti kentältä. Valtteri Karlsson putosi keskikentän pohjalta toppariksi ja Samuli Laitinen juoksi hänen tilalleen keskikentälle. Näin viikon takaisesta hyvin sujuneen viimeistelypelin puolustuslinjasta oli jäljellä enää Olli Valto.

 

Lisää räntää tuli niskaan vajaan kymmenen minuutin kuluttua. Puolustus kompuroi Tuomea pysäyttäessään. Kalle Kurittu hankki tilanteesta varoituksen ja Reipas sai rajaheiton. Suonion yhden käden linko sinkosi pallon rangaistusalueen takaosassa päivystäneelle Markus Hietalalle. Hietalan laukaus epäonnistui puolittain ja päätyi etutolpalla paitsiossa seisseelle Jussi Hauhialle, joka suti pallon verkkoon. VARia ei näissä peleissä katsella ja pallo vietiin vieraiden kritiikistä välittämättä aloituspotkupisteelle. JäPS yritti jakson lopun kovasti tasoitusta, mutta ainoa merkintä saatiin kotijoukkueen puolustajalle Eero Karjalaiselle varoituksesta.

 

Ns. asiantuntijakäsikirjoituksen mukaan JäPSin vauhdin piti lisääntyä toiselle puoliajalle. Alku olikin lupaava ja tilanteita saatiin Reippaan maalille. Mahdollisuus tasoitukseen oli muun muassa kulmapotkuista, mutta vasta Ville Aholan mainio pallonriisto keskialueella 57. minuutilla avasi paikan, joka toi tulosta. Ahola syötti Kron Rexhepin varmasti läpi eikä kliininen viimeistelijä erehtynyt. Kaikki näytti vierassilmin kääntyvän hyväksi, mutta ote alkoi kuitenkin lipsua eikä ottelu kääntynytkään suunnitellusti. Reipas pyristeli sinnikkäästi vastaan ja sai JäPSin pelin hyytymään.

 

Reipas-valmentaja Petri Järvinen otti runsaan tunnin kohdalla käyttöön aseensa, 36-vuotiaan maalitykin Teemu Toukosen ja tulosta alkoi syntyä. Jussi Hauhia ampui ensin vapaapotkun 71. minuutilla vaarallisesti kohti alanurkkaa ja Mäkinen torjui kulmaksi. Kulmapotku pelattiin maalinedushässäkkään, mistä Toukonen runnoi pallon sisään ja kotijoukkueen jälleen johtoon. Vastaavia maaleja on totuttu näkemään JäPSin tekemänä, mutta tänään oli toisin. Maalin jälkeen JäPS-valmentaja Osku Partonen vaihtoi kentälle lisää virtaa. Tuomas Kyytsönen tuli pois ja vuoden polveaan kuntouttanut Jesse Sundström pääsi vihdoin tositoimiin.

 

Kaivattu tasoitusosuma jäi näkemättä. Sitä vastoin Reippaassa debytoinut, juuri kentälle vaihdettu Sakari Jokinen pelasi pallon oikealla laidalla kirmanneelle Mikko Tuomelle, joka ajeli päätyyn asti. Tuomi antoi kovan maasyötön maalin takatolpalle ehtineelle Toukoselle ja näin supervaihtomies niittasi pelin käytännössä ratkenneeksi. Hetki maalin jälkeen Partonen vaihtoi Kuritun pois, Tomi Mikkonen tuli hyökkäykseen ja JäPS siirtyi kolmen alakertaan. Loppuajan kotijoukkue lähinnä peruutteli eikä JäPS saanut sen kummemmin lisää kierroksia, joilla peli olisi vielä käännetty edes tasoihin.

 

Ottelun jälkeen kentältä poistuttaessa ei ollut kovin vaikeaa aistia valmentaja Partosen tunnelmia. Pienen puhinan rauhoituttua saatiin myös kommentit: ”Ottelutapahtumiin nähden lopputulos oli ehkä hieman julma, mutta kaikki kunnia Reippaalle, joka pelasi erittäin fiksusti ja tehokkaasti. Yhdellä tehdyllä maalilla tai kolmella päästetyllä harvoin voittaa jalkapallo-ottelua, joten tässä on kyllä mietinnän paikka ensi sunnuntain NJS peliä varten”.

 

ENNAKKO: Reipas – JäPS, lauantaina 4.5. kello 15:00 Lahden Kisapuiston stadionilla

JäPSin edustusmiehistön yhdeksäs perättäinen kausi Kakkosessa potkaistaan tällä kertaa käyntiin Lahdessa, kun vastaan asettuu sarjanousija Reipas. Odotettavissa lienee erittäin vaikea sarja-avaus. Reipas haluaa varmasti näyttää kotiyleisölleen, ettei se ole pelkkä nousija, vaan varteenotettava Kakkosen joukkue.

Kotijoukkueen hyökkäysvoima on todellinen pelote mille tahansa vastustajalle ja ryhmä on muutenkin varsin laadukas. Joukkueessa on sopivasti kokemusta sekä nuoruuden intoa. Kokemuksen takaavat entiset liiganimet Riku Heini, Onuray Köse, Jussi Hauhia ja maalivahti Juha Tuomi.  Nimekkäimmällä heistä, alun perin Kuusysin kasvatilla, 28-vuotiaalla keskikentällä pelaavalla Heinillä on meriittilistallaan 24 nuorten maaottelua sekä toista sataa liigaottelua Lahdesta ja Vaasasta. Liiganimistä nuorin, 23-vuotias Köse on tullut järvenpääläisille tutuksi pelattuaan aiemmin MP:ssä. FC Lahden liigaryhmästä Reippaassa minuutteja tulevat mahdollisesti hakemaan nuoret Tomi Kult, Pyry Lampinen, Irfan Sadik. Valmennus on joukkueelle tutuissa ja turvallisissa käsissä Petri Järvisen pitäessä edelleen komentoa sarjaporrasta ylemmäs nostamassaan ryhmässä.

JäPSin käskijä Osku Partonen kaiveli muistivihkostaan mm. seuraavia asioita: ”Reipas teki viime kaudella silmiinpistävän määrän maaleja ja on pelannut vahvan harjoituskauden. Meidän on otettava tuo tarkasti huomioon pelisuunnitelmassamme. Sarja-avaus tuo lisäksi oman mausteensa. Otteluun täytyy lähteä normaalia varovaisemmin puolustuspelaamisen kautta. Fiilikset joukkueella ovat hyvät ja valmistautuminen on sujunut siihen malliin, että sarjapisteistä voidaan jo lähteä pelaamaan”.