RAPORTTI: JäPS 4-0 Honka/Akatemia

JäPS 4-0 Honka/Akatemia

Edustusjoukkue jatkoi erinomaisesti alkanutta kauttaan menneenä lauantaina jo neljännen peräkkäisen voiton merkeissä. Tällä kertaa Keskuskentän nurmella jalkoihin jäi Hongan junioripitoinen akatemiajoukkue tylyin 4-0-lukemin. Vierailijat eivät kyenneet haastamaan kotijoukkuetta oikein missään vaiheessa, vaikka Honka silloin tällöin palloa näppärästi liikuttelikin.

Etenkin fysiikkapuolella joukkueiden välinen ero kävi harvinaisen selkeäksi, ja jos koskaan on hyvällä omallatunnolla voinut puhua “miehet vastaan pojat” -kamppailusta, niin lauantain otteluun viitatessa se lienee harvinaisen osuva termi.

Paikalle uskaltautuneet kaksi ja puolisataa katsojaa saattoivat sentään pelastautua varjojensa alle, mutta kolmen ensimmäisen ottelun hellesäästä poiketen pelaajat pääsivät tällä kertaa nauttimaan viimaisesta tuulesta ja sateesta täysin rinnoin. Otanta on toki vasta neljän pelin laajuinen, mutta Honka-ottelun perusteella jälkimmäiset olosuhteet sopivat JäPSille paistetta paremmin.

Aiempien pelien ensimmäiset puoliajat takkuillut moottori lähti nimittäin lauantaina käyntiin huomattavasti lupaavammin jo heti ottelun alusta. Hongan nuorukaiset nappasivat pallonhallinnan itselleen, mutta se ei johtanut paria Altti Mäkisen suuremmitta vaivoitta selvittämää laukausta pidemmälle. JäPS vyörytti puolestaan vastahyökkäyksiä etenkin Ala Alaeddinen ja Justus Kauppisen oikealta laidalta melkoisella sykkeellä.

Erikoistilanteiden harjoitteluun käytetty aika palkittiin vihdoin 30. minuutilla, kun kapteeni Roope Autio latasi boksiin kulmapotkun jälkeen pyörimään jääneen pallon verkon perukoille. Viimeistä otteluaan ennen armeijan harmaisiin siirtymistä pelanneen Herkko Kuosan varoituksen lisäksi ei muita tilastomerkintöjä ensimmäisellä puoliajalla nähty, joten tauolle siirryttiin 1-0-tilanteessa.

JäPS tuli vahvemmin myös heti toisen puoliajan alkuun, ja Hongan maalivahti Roope Paunio sai selvitettyä Miro Schwalenstöckerin puskun vain vaivoin. Maalien sijaan JäPS kirjautti itselleen kuitenkin vain pari varoitusta, ja ote tuntui hienokseltaan siirtyneen vierailijoille.

Hongan kenties ainoa oikeasti vaaralliselta tuntunut hallintajakso päättyi sinisten onneksi kuin seinään 63. minuutilla. Kauppinen sai pallon noin 40 metrissä ja lähti kovaan tempokuljetukseen kohti vierasmaalia. Espoolaiset eivät saaneet Juvea kovasta yrityksestä huolimatta pysäytettyä, vaan tämä pamautti pelivälineen komean yksilösuorituksen päätteeksi oikeaan ylänurkkaan.

Vapauttavan 2-0-osuman jälkeen voittajasta ei varsinaisesti ollut epäselvyyttä. JäPS oli koko ajan lähempänä lisämaaleja kuin Honka kavennusta, ja tuo lopullinen niitti tuli lopulta noin 15 minuuttia edellisen jälkeen. Ala nousi oikeaa laitaansa ja löysi rangaistusalueen vasemmalta laidalta Kron Rexhepin, joka sijoitti pallon ohi Paunion. Honka-puolustaja yritti vielä liukua pallon maaliviivalta turvallisemmille vesille, mutta Kronin viimeistelyssä oli onneksi riittävästi voimaa.

Juven kanssa päivän komeimman osuman tittelistä pääsi lopulta kilpailemaan 82. minuutilla kentälle vaihdettu Tomi Mikkonen. Ottelun niin ikään penkiltä aloittanut Tuure Nummi otti Mäkisen pitkän kuljetuksen taitavasti haltuun ja lähetti millintarkan keskityksen takatolpalle. Tomi ei turhaan lähtenyt ottamaan palloa haltuun, vaan sijoitti sen sisäsyrjällä suoraan ilmasta takanurkkaan. 90. minuutin jälkeen taululla komeili näin ollen JäPS 4, Honka 0.

Kaiken kaikkiaan kauden toinen kotiottelu oli kokonaisuudessaan kesän parasta JäPSiä. Peliin lähdettiin aivan eri intensiteetillä kuin kolmessa aiemmassa ottelussa, eikä keskittyminen päässyt herpaantumaan juuri missään vaiheessa. Lopputulosta voineekin pitää vähintäänkin ansaittuna.

Kautta jatketaan seuraavan kerran tulevana perjantaina 10.7. kun Järvenpäähän saapuu PEPO Lappeenrannasta. Yllättävän tappion NJS:lle kokenut PEPO palasi takaisin voittokantaan kaadettuaan viime kierroksella Mikkelin Kissat 3-1. Nousukamppailuun JäPSin tavoin kaavailtu PEPO tulee lähtökohtaisesti olemaan kauden kovin haaste tähän mennessä, ja ottelussa asetellaankin jo ensimmäisiä askelmerkkejä nousun suhteen. Peli alkaa Keskuskentällä 18:30.

ENNAKKO: Kakkosen A-lohkon kärkipaikalla kolmen ottelun ja kolmen täyden pistepotin jälkeen keikkuva Järvenpään Palloseura saa seuraavaksi vastaansa veikkausliigaseura FC Hongan reservijoukkueen FC Honka/Akatemian. JäPSin kauden toinen kotiottelu potkaistaan käyntiin Järvenpään Keskuskentällä lauantaina 4.7. klo 15:00.
JäPS pääsi ottamaan mittaa Espoon keltamustista viimeksi vuonna 2015. Tuolloin vastassa oli kuitenkin Hongan edustusjoukkue, joka selvitti tiensä takaisin maan korkeimmalle sarjatasolle vasta pari vuotta myöhemmin. Näinpä joukkueet kohtaavat lauantaina teknisesti ottaen ensimmäistä kertaa, joten ennakkoasetelmia ei ainakaan keskinäiseen historiaan peilaten voida juuri asetella.
Hongan viime kaudella 22 ottelussa keräämät 31 pistettä riittivät 12 joukkueen B-lohkossa kuudennelle sijalle. Edellisvuonna JäPSin kanssa eri Kakkosen lohkossa pelanneen Hongan ottelut olivat tuolloin suhteellisen vähämaalisia; sen peleissä iskettiin keskimäärin sarjan toisiksi vähiten osumia. Ainakin intuitiivisesti tätä voinee pitää lähinnä nuorista pelaajista koostuvalle joukkueelle yllättävänä tilastona.
Tällä kaudella Honka/Akatemia on JäPSistä poiketen ehtinyt urakoida vasta kaksi ottelua, joista se on sarjataulukkoon kirjauttanut kunnioitettavat neljä pistettä maalierolla 2-0. Vaikka otanta on vielä pieni, voi lopputulosten perusteella odottaa Hongan peleissä tänäkin vuonna tulevan suhteellisen vähän maaleja.
Toisaalta kautta edeltävissä harjoitusotteluissa se oli ajoittain osallisena varsinaisissa maali-iloitteluissakin, kun se kaatoi esimerkiksi HJK:n reservijoukkue Klubi 04:n 3-4 ja Nurmijärven NJS:n 4-0.
Kauden ensimmäisessä ottelussaan Honka kaatoi samaisen NJS:n ansaitusti lukemin 2-0. Toisella kierroksella se jäi kotonaan maalittomaan tasapeliin lohkon kärkipäähän povatun PK-35:n kanssa ottelussa, jossa se oli ajoittain selkeästikin niskan päällä. JäPSillä ei siis tähän mennessä kerätystä täydestä pistepotista huolimatta ole varmasti varaa espoolaisten aliarviointiin.
Hongan runko on pysynyt viime vuoteen verrattuna jokseenkin samana, vaikka reservijoukkueille tyypillisesti lupaavia nuorukaisia lienee myös siirtynyt muiden haasteiden pariin. Keskikentältä Hongan edelliskauden parhaaksi maalintekijäksi seitsemällä osumallaan yltänyt Matias Viitanen ehti NJS-ottelussa avata tämänkin kauden maalitilinsä. Myös kärjessä viihtyvä viime kauden kakkostykki Idrissa Camara on pelannut molemmissa tämän kauden otteluissa. Pallokerho Keski-Uusimaan paidassa miesten debyyttinsä tehnyt ja Veikkausliigassakin jo esiintynyt Robbie Azodo on niin ikään ollut avauskokoonpanossa sekä NJS:ää että PK-35:tä vastaan.
JäPSin päävalmentaja Osku Partonen kommentoi tulevaa ottelua seuraavasti:
– Honka/Akatemia pelaa taitavaa, vauhdikasta ja laadukasta jalkapalloa, joten vaikea ottelu odotettavissa lauantaina. Meidän täytyy ehdottomasti keskittyä oman pelaamisen parantamiseen ja luottaa, että koko joukkueen työnteolla ottelusta saadaan hyvä tulos.
Onnistuneen treeniviikon urakoineen JäPSin kokoonpanossa on lauantain koitoksen osalta vielä joitakin kysymysmerkkejä. Ainakin Viikingit-ottelussa loukkaantunut Hedi Khayat lienee varmasti ulkona, mutta esimerkiksi samaisesta ottelusta sivuun jäänyt Lum Rexhepi nähdään mahdollisesti taas miehistössä.

Leave a Reply